(12.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám a nevidím, že by se někdo hlásil. Končím tedy obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím, zda se hlásí někdo do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Končím tedy projednávání sněmovního tisku 398 ve druhém čtení, bodu č. 16. S poděkováním panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu č. 17. Je to

 

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/1997 Sb., o platu
a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění
zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost
v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 341/ - druhé čtení

Tento návrh z pověření vlády uvede ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní předsedkyně. Dobré dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych ve druhém čtení jenom velmi stručně připomenul, že navržený zákon má zamezit dalšímu vzdalování úrovně platových základen stanovených pro určení platu státních zástupců a soudců, s tím, že na základě konsenzu se zástupci Unie státních zástupců se navrhuje obnovit a udržet historicky tradiční desetiprocentní rozdíl mezi platovou základnou stanovenou pro soudce a platovou základnou stanovenou pro státní zástupce.

Dovolte mi, abych poděkoval rozpočtovému výboru za hladký průběh projednávání návrhu. Usuzuji, že se tedy skutečně podařilo najít konsenzuální řešení pro stanovení platu státních zástupců.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru rozpočtovému. Usnesení rozpočtového výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 341/1. Zpravodajem rozpočtového výboru je pan poslanec Vladislav Vilímec. Prosím ho o slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi přečíst usnesení rozpočtového výboru č. 153 ze 17. schůze dne 29. června 2011 k návrhu zákona podle sněmovního tisku 341.

Po úvodním slově náměstka ministra práce a sociálních věcí, zpravodajské zprávě pana poslance Vilímce a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, schválila bez připomínek.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za tuto zprávu. Otevírám obecnou rozpravu. Není do ní přihláška písemná ani se nikdo nehlásí. Končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pan ministr Jaromír Drábek. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych si vzhledem ke konsenzuálnímu způsobu projednávání dovolil navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Ještě další návrh v obecné rozpravě je možno uplatnit. Nehlásí se však nikdo, končím tedy obecnou rozpravu. Odhlašuji vás. Prosím o novou registraci.

 

Rozhodneme v hlasování, které ponese číslo 66. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem na zkrácení lhůty na 48 hodin. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování číslo 66 přítomno 118, pro 66, proti 51. Návrh byl přijat.

 

Končím druhé čtení tohoto vládního návrh zákona, sněmovního tisku 341 ve druhém čtení. Končím tedy projednávání bodu 17. Děkuji panu zpravodaji. Pan ministr zůstává.

 

Zahajuji projednávání bodu č. 18. Je to

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 444/ - druhé čtení

Tento návrh povede, jak již jsem řekla, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, a to z pověření vlády. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. I u tohoto zákona jenom velmi stručně zopakuji, že se jedná o harmonizační novelu, kde novela transponuje do českého právního řádu směrnice Evropského parlamentu a Rady o minimálních normách pro sankce a opatření vůči zaměstnavatelům neoprávněně pobývajících státních příslušníků třetích zemí. Vymezuje se nový druh nelegální práce, stanovuje se domněnka trvání smluvního vztahu, pokud není možné trvání smluvního vztahu zjistit, a dlužné odměny ve výši základní měsíční sazby minimální mzdy za každý měsíc trvání výkonu nelegální práce.

Vzhledem k tomu, že tento návrh projednal výbor pro sociální politiku bez jakýchkoliv problémů, předpokládám, že tento zákon bude moci v co nejkratší lhůtě, protože nám už proběhla harmonizační lhůta, projít třetím čtením.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku. Usnesení tohoto výboru bylo projednáno jako sněmovní tisk 444/1. Za omluvenou paní poslankyni Váhalovou, která je zpravodajkou, se nyní ujme této role paní poslankyně Milada Emmerová. Prosím vás, paní kolegyně, o vaši zprávu.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámila s 61. usnesením výboru pro sociální politiku z 11. schůze dne 7. září 2011 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další souvisejí zákony, sněmovní tisk 444.

Po úvodním slově pana Machotky, náměstka ministra práce a sociálních věcí, zpravodajské zprávě poslankyně Dany Váhalové a po rozpravě výbor pro sociální politiku I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony; II. zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy. Podepsána zpravodajka Dana Váhalová, ověřovatelka výboru Dagmar Navrátilová a předseda výboru Martin Vacek.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan ministr Jaromír Drábek, prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji. Jak jsem již avizoval a zdůvodnil, navrhuji zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP