(13.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásí se někdo dále rozpravy ve třetím čtení? Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Jsme u závěrečných slov. Zeptám se paní navrhovatelky, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Dámy a pánové, já si ještě jednou dovoluji vás požádat o podporu tohoto návrhu. Bylo tady hodně řečeno, ale debata už se v podstatě opakuje, asi jako byla v prvním čtení. Lidé, kteří se dostali do tíživé finanční situace, a vy mnohdy říkáte: ne vlastní vinou - ale vždycky se člověk přičiní o to, aby se dostal do špatné finanční situace, ale může to být i shoda různých okolností, tak má samozřejmě možnosti, aby tuto situaci řešil. A to už se děje dnes. (Projevy nesouhlasu v levé části sálu.) To se dnes děje! A máme tady právní instrumenty, jako je řízený bankrot apod.

Pak je tady ale skupina lidí, kteří zákony nikdy dodržovat nebudou, pokud nějakým způsobem nezakročíme. A my situaci z našich měst dobře známe. Vy, co ji neznáte, je to možná těžko pochopitelné, ale jestliže se někdo opakovaně dopouští přestupku a nezaplatil dosud ani jednu jedinou pokutu, tak asi jaký to má výsledek? Jednoznačně stoupá agresivita u těchto lidí, kteří se cítí být absolutně nepostižitelní. A to je tvrdá realita! A možná by bylo vhodné, vy, kteří tomu nevěříte, abyste do těch měst zajeli a podívali se na ta sídliště, jak to tam vypadá a jak se žije lidem, kteří si své povinnosti plní, chodí do práce a mnohdy mají minimální mzdu a mají se hůře než ti, co žijí na dávkách.

Co se týká dětí, tak děti, abych to upřesnila, to odnesou vždycky! A i v případech, kdy jsou rodiče sankčně vyřazeni z úřadu práce, stále dostávají dávky na děti. To je také nutné, abyste si toto uvědomili. I přestože rodiče jsou sankčně vyřazeni, nedostanou ani haléř, vždycky dostanou příspěvky nebo dávky na děti. Ale teď není debata o tom, jak se tyto děti mají v rodinách, když se o ně rodiče nestarají tím způsobem, jak se starat mají.

A já vás tedy žádám se znalostí prostředí problémových lokalit, tak jako je znají ostatní starostové v naší republice a musí tyto problémy řešit - a není to jenom Šluknovsko. Minulý týden jsem byla na Náchodsku v Hronově, ve Vimperku, kam mě pozvali ještě dříve, než eskalovaly problémy na Šluknovsku. Situace je vážná a je na zvážení vás všech, jestli starostům pomůžeme tímto nástrojem, jedním z mnoha, který potřebují, či jim nepomůžeme. To rozhodnutí je opravdu na vás! Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Tejc se závěrečným slovem.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já nebudu zneužívat své role zpravodaje, abych znovu opakoval to, co zde zaznělo. Myslím, že je důležité a každý si to může přečíst, co ten návrh řeší a jestli je pravdou, že řeší pouze jednu část, anebo má také negativní dopady. Ale to každý pozná na vlastní kůži až poté, co zákon bude schválen.

Já bych si vás dovolil spíše seznámit s procedurou. Nebyl podán pozměňovací návrh ve druhém čtení, byly podány pouze pozměňovací návrhy obsažené v usnesení jak výboru pro sociální politiku, tak v usnesení ústavněprávního výboru. Hlasovali bychom tedy dvakrát. Ale v případě, že by byl schválen pozměňovací návrh výboru pro sociální politiku, tak je podle všeho nehlasovatelný, protože je obsahově shodný, návrh ústavněprávního výboru. V tom případě tedy budeme hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu pod písmenem A. Pokud by schválen byl, pak bychom hlasovali v druhém hlasování o zákonu jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Proceduru jsme slyšeli. Je zde žádost o odhlášení. Já vás všechny tedy odhlašuji a prosím vás, přihlaste se. Jsou před námi maximálně tři hlasování. Prosím pana zpravodaje, aby uvedl první návrh a potom se k němu spolu s paní navrhovatelkou vyjádřil. Prosím o první návrh.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Nejdříve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení výboru pro sociální politiku, tedy tisk 268/2. Stanovisko neutrální. (Navrhovatelka: Stanovisko kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 133. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 133, přítomno 151, pro 88, proti 49. Návrh byl přijat. Můžeme tedy pokročit dále.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Nyní budeme hlasovat o zákonu jako o celku. Stanovisko zpravodaje je negativní. (Navrhovatelka: Stanovisko kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslankyň Ivany Řápkové a Lenky Kohoutové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 268."

Zahajuji hlasování číslo 134 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 134, přítomno 152, pro 87, proti 61. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Končím projednávání bodu 101, sněmovního tisku 268 ve třetím čtení. Děkuji paní navrhovatelce, děkuji též panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

86.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2004 Sb.,
o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním
obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých
zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 329/ - třetí čtení

Prosím ke stolku zpravodajů pana ministra zemědělství Ivana Fuksu, který dnes zastoupí pana ministra Chalupu, a prosím též pana zpravodaje pana poslance Jana Látku, který zastoupí pana poslance Robina Böhnische. Návrh na zamítnutí, ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Ptám se, kdo se do ní hlásí. (V sále je velký hluk.) Dámy a pánové, pokračujeme v jednání, jestli jste si nevšimli! Prosím, abyste se všichni posadili do svých lavic.

Rozprava je otevřena. Hlásí se prosím někdo do rozpravy? Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím a budeme hlasovat o návrhu zákona. Pana zpravodaje prosím, aby nám ozřejmil postup.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Na výboru, ani ve druhém čtení na plénu nebyly předneseny žádné pozměňovací návrhy, budeme tedy hlasovat rovnou o zákonu jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 100/2004 Sb., o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 329."

Zahajuji hlasování číslo 135. Ptám se, kdo je pro tento návrh zákona. Kdo je proti?

Hlasování číslo 135, přítomno 148, pro 132, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 86, sněmovního tisku 329 ve 3. čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP