(10.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Nezlobte se, já to vezmu také na příští jednání zastupitelstva, ať nám zastupitelé řeknou, co s tím mám dělat. Že člověk, který má tolik příjmů, se ještě nestydí - a přitom dostává plné náhrady za cestovné - si ještě posílat ke mně žádost o cesťák za 200 korun, 300 korun, 500 korun, jak jste musel, chudáku, dojet na krajské zastupitelstvo. A je vám to zjevně jedno.

Mě by zajímalo, jestli to říkáte svým voličům ve Vlašimi, například. A taky by mě zajímalo, kolik peněz jste rozdal. Já jsem kritizován za dvě funkce, možná oprávněně, možná neoprávněně, nicméně se aspoň snažím podstatnou část jednoho ze svých příjmů rozdat. Podívejte se na mé webové stránky, tam máte napsáno, kam jsem přispěl - tu 50 tisíc, tu 100 tisíc na konkrétní projekty, konkrétním lidem v nouzi. Rozdal jsem takto myslím už víc než přes milion. Můžete mně říct vy konkrétní lidi, konkrétní akce, kam jste vy osobně někomu pomohl a přispěl ze svých asi tří nebo čtyř příjmů? Já o takové nevím, možná se taková někde objeví.

Takže dámy a pánové, tak tady přijde poslanec a místo toho, aby debatoval o tom, jestli je dobře, nebo není dobře, kolik bere paní Nagyová a proč to premiér tají, tak tady zatahuje věci, které na tuto půdu vůbec nepatří. Prosím, otevřete to klidně na krajském zastupitelstvu. A tam si můžeme popovídat i o vašich cesťácích a o vašich poslaneckých náhradách za cestovné. Možná to bude zajímavá debata. (Slabý potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak, děkuji. Já jsem zde měla podánu přihlášku pana poslance Jeništy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Luděk Jeništa: Vážená paní místopředsedkyně, tady se přesně ukázalo to, co pan poslanec Rath dokáže, a přesně to, když jsem nahlédl do této vysoké politiky, tak z čeho je mi tak trochu špatně.

Já jsem tady chtěl naznačit, že kritika, která tady z jeho úst padá, přesně stejná kritika padá na jeho hlavu na úrovni krajského zastupitelstva. Já jsem neříkal, že zastupitelstvo nelze svolat na sobotu 7 hodin ráno, naopak jsem řekl, že na to samozřejmě má právo. Já jsem tady panu Rathovi nevyčítal, že má více funkcí, on mně samozřejmě ano. A co se týče těch financí, tak má poměrně smůlu, protože je pravda, že si nechávám proplácet cesťák na zastupitelstvo kraje, nicméně na to mám právo. Co se týče cest z města Vlašimi, já mám smlouvu s městem Vlašim na služební auto a všechny cesty, které se netýkají města, si do městské pokladny hradím, takže v tomto bodě je těžko mi něco vyčítat. Co se týče peněz, které pan Rath dává na charitu nebo na nějaké jiné věci, já také nějaké peníze dávám, nicméně to nepublikuji do médií.

Víte, tady padla slova o tom, že někdo káže vodu a pije víno. V případě pana hejtmana Ratha, a znovu říkám v zrcadle toho, jak probíhají zastupitelstva kraje, je to úsloví velice, velice slabé. Já bych to přirovnal k tomu chlapíkovi, který v pondělí, ve středu a v pátek zmlátí manželku, v úterý a ve čtvrtek seřeže milenku, v sobotu si napíše projev a v neděli vystupuje a předsedá Spolku pro ochranu týraných žen. Je to věc, která mě na nejvyšší politice děsí, která se mi nelíbí a z které mám opravdu, opravdu hrozný pocit, a musím říct, že to možná bude i důvod toho, jestli z této politiky někdy odejdu.

Tady u toho pultíku se střídají většinou stejní lidé a ať jsou to opoziční poslanci jako pan Tejc, pan Sobotka a podobně, tak já musím přiznat, že jejich vystoupení beru, protože se v nich objevují argumenty, ačkoliv opoziční, tak argumenty věcně a argumenty, které do politiky patří. V případě pana Ratha tomu bohužel tak není a to si myslím, že obraz této Sněmovny a obraz všech poslanců této Sněmovny u veřejnosti dělá takovým, jakým je, a bohužel špatný.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců TOP 09).

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Rath. Dříve než mu dám slovo, dámy a pánové, myslím, že jsem měla trpělivosti dostatek, ale dovolím si ocitovat § 112 odst. 5 jednacího řádu: "O odpovědi na písemnou interpelaci zařazenou na pořad schůze Sněmovny se koná rozprava." Mám pocit, že v diskusi jsme se dostali nejen za hranice jednacího řádu, ale i poněkud za hranice vkusu, takže já vás moc prosím, pokud bychom se mohli vrátit k tématu interpelace, kterou zde přednesl pan poslanec Rath.

Prosím, pane poslanče, máte nyní slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedající, já myslím, že tohle jste především měla říct svému koaličnímu kolegovi panu Jeništovi, který tady nehovořil vůbec k mé interpelaci, která se týká toho, že premiér mně odmítl odpovědět, kolik dostává platu a odměn paní Nagyová, ale začal tady hovořit o tématu, které s tím vůbec nesouvisí, to jest jeho postřezích a dojmech z krajského zastupitelstva. Čili já bych prosil, abychom dodržovali jednací řád všichni, aby všem bylo měřeno stejným metrem, a ne že koaliční poslanec si tady může vyprávět třeba zážitky z dovolené, a my, když jedním slovem se odchýlíme, tak je nám odebíráno slovo. To by asi nebylo správné.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, měla jsem na mysli stejným dílem vás i pana poslance Jeništu, pokud vás to uklidní.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, velmi mě to uklidnilo, paní předsedající.

Čili, dámy a pánové, mě skutečně mrzí, a když tady někdo mluví o tom, že politika má obecně špatný obraz u občanů, jistě se na tom podílíme všichni nějakou měrou, nicméně myslím si, že je zásadní a že by mělo být i ambicí politiků i z vládní strany tlačit na své vrcholné představitele, jakým je premiér, když slibují transparentnost a komunikaci s veřejností, aby tak skutečně činili. Když premiér ostatním nařizuje redukční dietu, aby svým blízkým ve stejné době servíroval kaviár, to není dobře. Nemůžete celé společnosti diktovat tvrdou ekonomickou redukční dietu a svým - jak řekl pan Stanjura - příbuzným, tedy paní Nagyové, příbuzná pana premiéra údajně - tak skutečně nakládali a dělali jim ekonomickou hostinu.

Nic nebránilo panu premiérovi, aby mi na tuto moji stručnou a strohou interpelaci jasně odpověděl. To znamená napsal: paní Nagyová dostává takový plat a dostala takové a takové odměny. Mohli bychom debatovat tady o tom, jestli je to hodně, nebo málo, jestli si ty statisíce paní Nagyová za svou náročnou práci - já chápu, že panu premiérovi je třeba k dispozici třeba 24 hodin denně, i to se musí ocenit finančně - takže jestli za svoji náročnou práci je honorována a odměňována standardně, nadstandardně, ale napsat já vám to nesdělím, to není moje věc, jak mně napsal pan premiér, to je věc nějakého mého podřízeného, kterého on jmenoval, tak to je samozřejmě špatně. A aby nás tady prosím moralizoval poslanec TOP 09, který si, nevím jakým právem, osvojuje moralizování ostatních - nevím, jaká on je morální autorita, asi tak čerpá z toho, že vedle poslaneckých náhrad na cestovné si píše i cesťáky, k čemuž se tady přiznal, a za to mu děkuji. Ale myslím si, že, pane kolego poslanče, jenom když jste se tohoto dopustil, tak nemáte právo moralizovat toho posledního zloděje v této zemi!***




Přihlásit/registrovat se do ISP