(19.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Richard Dolejš. Prosím.

 

Poslanec Richard Dolejš: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych v úvodu svého vystoupení vyjádřil výhradu vůči účelovému a nedemokratickému postupu vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných ve věci procedury týkající se projednávání reformních zákonů. Já jsem obdobně spolu kolegy sociální demokracie přesvědčen, že vládní koalice účelově porušila jednací řád, a to tím, že sloučila rozpravu ke všem reformním zákonům a okleštila poslance tak, že mohou vystoupit ke všem reformním zákonům pouze dvakrát ve lhůtě deseti minut. Kromě toho, že se omezilo právo poslanců vystoupit, tak se také vnesl do té rozpravy zmatek, protože ne všechny reformní zákony spolu souvisejí. My na jedné straně zde máme zákony, které evidentně zasahují do sociální oblasti a omezují, víceméně likvidují současný sociální systém, či nastartují do budoucna velké zdražování, a dále zde máme zákony, které se například týkají integrovaného záchranného systému či bezpečnostních složek.

Vzhledem k tomu, že je mi omezeno právo vystoupit ke všem zákonům, a byl bych nerad, aby zapadl zákon, který se týká Generální inspekce ozbrojených sborů, tak se vyjádřím k této problematice. Víte, já si myslím, že je nutné o těchto věcech hovořit zejména v zemi, kde několikrát politici, a především politici pravicových stran, zneužili bezpečnostních struktur a složek k politickému boji, viz Kubiceho zpráva. Víte, vy jste vlastně potvrdili tím, že z pana Kubiceho jste udělali ministra vnitra, to, že celá akce byla politická. Já se k tomu vracím právě v souvislosti s diskusí a projednáváním zákona, který máme v rámci bodu 88 o generální inspekci. Tento zákon vznikl v dílně Ivana Langra. Už to samo o sobě je podezřelé, protože víme, jak účelově se Ivan Langer v čele ministerstva choval.

Já jsem si nechal udělat rozbory tohoto zákona. Tak z těchto rozborů jednoznačně vyplývá, že tento zákon je děravý, má velké mezery a může se do budoucna stát v bezpečnostní oblasti časovanou bombou pro riziko jeho zneužití. Já nic nemám proti záměru zřídit generální inspekci. Jsem pro to, i sociální demokracie má tento záměr ve svém volebním programu, ale navržený zákon nepovažuji za dobrý, je nedostatečný. Tento zákon je koncipovaný tak, že vznikne nekontrolovatelný finančně náročný moloch, který ovšem bude mít velké kompetence, bude mít kompetence policejního orgánu. Tam například spadá realizace odposlechů, abyste věděli, pokud tento zákon projde, co bude inspekce dělat, sledování osob, použití informátora, získávání údajů z evidencí. Dokonce v některých oblastech bude mít více kompetencí než Policie České republiky. A to se týká právě především oblasti zpracování osobních údajů.

Já mám k dispozici závěry Parlamentního institutu, které se pokusím ve svém vystoupení citovat, tak abychom věděli, jak se k tomu staví tato instituce, a já s těmito závěry s ztotožňuji.

Víte, on kdyby ten zákon byl sebegeniálnější a sebelepší, tak bez toho, aniž by v čele tohoto orgánu, této inspekce, stáli nezávislí profesionálové, odborníci, aby pracovníky této inspekce byli profesionálové, kteří budou nestranní, tak bez toho tento zákon nemůžeme uvést v život. Já jsem zaznamenal v médiích spekulace o tom, že údajně probíhají diskuse nad tím, že v čele generální inspekce by měli stát lidé blízcí Ivanu Langerovi či ODS, a že by dokonce jedním z diskutovaných jmen měl být Jaroslav Salivar. My jsme se při třetím čtení - kolega Tejc se ptal pana premiéra, zda je tato spekulace, která se týká osoby Jaroslava Salivara, pravdivá, a pan premiér na přímý dotaz mlčel a na tuto otázku neodpověděl. Já bych byl rád, kdyby pan premiér k této věci se vyjádřil dnes při projednávání balíku těchto zákonů, protože tato věc bezprostředně souvisí s tím, co by se následně na inspekci dělo.

Pan Salivar kandidoval v roce 2010 za ODS do Poslanecké sněmovny, takže nelze konstatovat, že by byl nezávislým. Byl pravou rukou Ivana Langera na Ministerstvu vnitra. Dělal mu jakéhosi politického náměstka a měl ve své gesci reformu policie. Takže je plně odpovědný obdobně jako Ivan Langer za současnou destrukci policie a já jsem přesvědčen, že ty dopady, ještě pod vedením pana Kubiceho, občané výrazným způsobem bohužel pocítí. Je také odpovědný za likvidaci finanční policie. On asistoval panu Langerovi při těchto krocích. My zde hovoříme o tom, že státní rozpočet nemá dostatek prostředků, ale tato vláda i předchozí vláda rezignovala na to, aby se trestná činnost, která se týká daňových úniků, šetřila a postihovala. Všechny případy, které měla rozpracované finanční policie, bylo nám garantováno, že všechny budou dotaženy do konce, realita je taková, že ani jeden případ do konce po rozprášení finanční policie dotažen nebyl. Pan Salivar asistoval také při likvidaci okresních ředitelství policie a má za toto odpovědnost.

Proto se ptám, zda je pravda, že pan Salivar bude údajně na základě politické dohody stát v čele generální inspekce. Víte, kdyby stál v čele generální inspekce, to je, jako kdybychom tuto instituci dali Ivanu Langerovi. A já se obávám, že v tom případě by tato instituce byla zneužita k politickým a obchodním zájmům té či oné politické strany. (Upozornění na čas.) Ještě minuta.

Já se obávám, že přes generální inspekci by byl vyvíjen nátlak na policisty, jako se to děje již nyní v době fungování Inspekce Policie České republiky. To znamená, že v případě, že by byla takto personálně obsazena, by tato instituce nebyla nezávislá.

Já pak v dalším příspěvku přečtu výstup Parlamentního institutu, ale jen teď jednu větu, abychom věděli, jak se situace má. Citace: "Závěry. Rizika spojená s návrhem zákona spočívající zejména v možnosti zneužití zpravodajské techniky, kterou bude inspekce disponovat, a dále v předávání informací včetně osobních údajů mezi inspekcí a policí, aniž by v tom byla nějaká další kontrola. Inspekce má v některých případech širší pravomoc než Policie České republiky. Údaje získané inspekcí však budou postoupeny policii a naopak. Do budoucna nelze vyloučit střet se zákonem o ochraně osobních údajů."

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP