(21.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Další vystoupí pan poslanec Václav Votava. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dobrý večer přeji. Dovolte, abych vás seznámil se stanoviskem klubu sociální demokracie k zákonu o dani z přidané hodnoty, který Senát vrátil Poslanecké sněmovně se zamítnutím.

Sociální demokracie odmítá další experiment na lidech této země z dílny vládní koalice, a to zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z 10% nejdříve na 14 % a o rok později na 17,5 % , kdy dojde ke sjednocení obou sazeb daně z přidané hodnoty, a to na úrovni 17,5 %. Je třeba říci, že se vláda zřejmě nezastaví na této úrovni a bude dále pokračovat ve zvyšování sjednocené sazby na 19 %, možná na 20 %. Koneckonců to plyne z vyjádření premiéra či ministra financí, kdy to připouštějí.

Cílem koalice má být zalátání děr na důchodovém účtu poté, co z průběžného důchodového pilíře vyvede prostředky v řádu desítek miliard do soukromých penzijních fondů v rámci druhého důchodového pilíře, důchodové spoření. Za snahou o sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty jsou však skryty mnohem zásadnější záměry, nežli vláda prezentuje navenek. Tím hlavním záměrem je snaha o zásadní změnu struktury daní ve společnosti, a tím i o zásadní změnu systému přerozdělování. Bude to znamenat zásadní krok v přesunu daňového břemene, míry zdanění, od vyšších příjmových skupin obyvatel ke skupinám nízkopříjmovým. Daňové zatížení od bohatších k těm chudším. Bude tak pokračovat rozrušování soudržnosti společnosti, bude tak pokračovat narušování solidarity vyšších příjmových skupin s nízkopříjmovými skupinami obyvatel. Dokonce se to obrací na jakousi solidaritu chudých s bohatými, na jakéhosi Jánošíka naruby. To vše bude prohlubovat sociální rozdíly ve společnosti a zásadně narušovat sociální smír ve společnosti.

Vládní koalici jde o jediné: sjednocením sazeb DPH zvýšit ceny základních životních potřeb většiny našich občanů, v prvé řadě zvýšení cen potravin, léků, bydlení, tepla, sociálních služeb, dopravy a tak podobně, a takto získanými penězi vydřenými především ze sociálně nejslabších obyvatel, ale i ostatních obyvatel, chce zalepit rozpočtové díry, které vzniknou opt-outem, tedy vyvedením prostředků do soukromých penzijních fondů, a to v rámci své pochybné důchodové reformy.

Zatímco prakticky v celé vyspělé Evropě jsou dvě, nebo dokonce tři sazby daně z přidané hodnoty naprosto běžné a základní potraviny, léky, služby, ale i knihy jsou ve zvýhodněné, či dokonce nulové sazbě DPH, tak naše vláda neváhá zatížit občany 17,5% sazbou DPH. Neváhá zdražit jim životní potřeby, základní životní potřeby, a to ještě v době, kdy pociťujeme a jistě budeme dále pociťovat následky a důsledky hospodářské krize, u těch nejslabších tím spíše, propouštěním bez nadějí z tíživé situace životní ze žití - s prominutím - z ruky do huby, v drtivé většině ale nezaviněné vlastní vinou.

Naše vláda neváhá pošlapat své sliby o vzdělanostní společnosti a podpoře dostupnosti vzdělání. Opravdu krásná ukázka podpory vzdělanosti národa. Zdražení knih, učebnic, skript, novin, časopisů rovnou sazbou daně z přidané hodnoty. V civilizovaných zemích věc nemožná. U studentů pak jistě přibude k tomu i školné. To vše zřejmě proto, aby vzdělání zase bylo jen výsadou pro někoho, kdo na to má, nikoliv právem těch, co o to mají zájem, ale bohužel jejich rodiny si to nemohou finančně dovolit. Opravdu krásná ukázka podpory vzdělání a rovného přístupu k němu!

Kde jsou předvolební sliby o nezvyšování daní? Všechny vládní strany - Občanská demokratická strana TOP 09, Věci veřejné - zapomněly na vlastní sliby o nezvyšování daní. Ale co bylo před volbami, bylo před volbami. Teď máme většinu, tak teď to všechno zválcujeme. (Tleskají někteří poslanci ČSSD.) Co je nám do slibů, co je nám do veřejného mínění? Ignorace a pohrdání občany - tak lze označit vůbec předložení tohoto návrhu zákona na zvýšení daně z přidané hodnoty.

Sami úředníci Ministerstva financí spočítali, že největší dopad bude mít zvýšení DPH na důchodce, nízkopříjmové domácnosti, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené občany. A kompenzace, které vláda slibuje? Růst cen nemohou v žádném případě vyrovnat. Navíc důchodci, jak známo, žádné daně neplatí, tak jim také žádný bonus pomoci nemůže. Možná se dočkají valorizace důchodů, ta jim ale stejně zvýšené náklady nepokryje.

Tímto nesmyslným krokem, plošným zvýšením DPH, bude postižena řada oblastí, jako je zdravotnictví, vzdělávání, sociální služby. Bude tak dále omezována dostupnost základních veřejných služeb pro většinu obyvatel České republiky. Poplatky ve zdravotnictví neustálé zvyšování cen za léky, zvyšující se spoluúčast, nadstandardy a připlácení už opravdu na cokoliv. To zřejmě koalice chápe jako daň za nemoc, kterou platí nemocní za to, že jsou nemocní.

Zcela samostatnou kapitolou je dopad zvýšení DPH na rozpočty krajů, měst a obcí, a to bez jakékoliv kompenzace ze strany státu. Už dnes nejsou v rozpočtech krajů dostatečné prostředky na opravy silnic, o další nové výstavbě nemůže být řeč. Nejsou tam však ale ani prostředky na zajištění sociálních služeb. A tak bych mohl pokračovat dál. Po plánech ministra financí na omezení regionální dopravy je zvýšení DPH další ranou, kterou vláda dává krajům, městům a obcím.

Zvýšení DPH základních životních potřeb bude mít negativní vliv i na podnikatelský sektor. Vlivem nárůstu cen pro konečného spotřebitele dojde jistě k výraznému omezení spotřeby. V každém případě lze očekávat, že sjednocení DPH dopadne velmi tvrdě na zemědělskou prvovýrobu, na stavebnictví, služby cestovního ruchu, tištěná média či dopravce osob. Ve svém důsledku to bude znamenat zpomalení růstu nebo pokles HDP se všemi negativními důsledky a projevy včetně snížení výběru ostatních daní.

Dámy a pánové, pod hlavičkou údajných reforem chce vláda ODS, TOP 09 a Věci veřejné provést majetkové a finanční přesuny z veřejného do soukromého sektoru v rozsahu desítek, ne-li stovek miliard korun. Zneužívá příhodného výsledku voleb a válcovací většiny, což myslím, musí být všem jasné, kdo sleduje toto jednání Poslanecké sněmovny. Musí to být všem jasné, kdo sleduje projednávání takovýchto asociálních reforem, a to bez ohledu na zájmy občanů této země, bez ohledu na veřejné mínění.

Česká strana sociálně demokratická takové zákony, asociální zákony, tedy ani zákon o DPH, nepodporuje, podporovat nebude, naopak podporuje stanovisko Senátu na zamítnutí tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Roman Sklenák. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP