(Jednání pokračovalo ve 23.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem jednání. Sloučená rozprava byla uzavřena a my se chystáme k závěrečným hlasováním.

S přednostním právem se mi ještě před tím přihlásil předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Sobotka, kterému dávám slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, vážená vládo, máme za sebou šest dní bitvy o vládní návrhy a já bych se před hlasováním rád vyjádřil k závěrečnému stanovisku poslanců zvolených v minulých volbách do Poslanecké sněmovny za Českou stranu sociálně demokratickou.

O co se tady šest dnů v Poslanecké sněmovně jednalo. Pravicové strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné se snaží prosadit tzv. reformy. Ty tzv. reformy nejenže osekají sociální stát, ale zahájí destrukci státu jako takového. Sociální demokracie se snaží této destrukci sociálního státu zabránit. Vládě nejde o snižování veřejného dluhu, snižování veřejného dluhu je jenom záminka, protože dluh v příštích letech poroste.

V případě tzv. důchodové reformy jde především o to, aby byly přesunuty obrovské finanční zdroje ze státem garantovaného průběžného systému do soukromých fondů. Jistota státního systému bude u budoucích důchodců nahrazena nejistotou kapitálových trhů. Jde o to postupně otevřít byznys se stářím v naší zemi. Ten byznys ovšem bude placen z povinných odvodů sociálního pojištění. Díra, která tím vznikne v systému důchodového zabezpečení, bude zalepena zvyšováním daně z přidané hodnoty. Zdraží potraviny, zdraží léky, zdraží knihy, zdraží bydlení. Zmizí snížená sazba této daně, která dříve chránila sociálně citlivé zboží a sociálně citlivé služby. Bude tak pokračovat přenášení daňové zátěže na střední vrstvy.

O co jde v případě tzv. reformy zdravotnictví. Tady bude především zdražena zdravotní péče, a to velmi drasticky. Podíl v hotovostních platech od pacientů nad rámec zdravotního pojištění stoupne na rekordních 24 %. Skutečně hlavním cílem vlády je ale postupně zprivatizovat nemocnice a výhledově i systém zdravotního pojištění. V důsledku tzv. daňových reforem dojde k dalšímu odčerpávání prostředků z veřejného sektoru a z příspěvku lidem sociálně slabým. Drasticky se budou redukovat počty policistů, hasičů, budou se centralizovat, zdražovat a rušit veřejné služby. Popřípadě budou dosavadní veřejné služby nabídnuty k privatizaci. To se týká úřadů práce.

Kdo tyto tzv. reformy zaplatí? Nečasova vláda dělá z občanů hlupáky. Donutí většinu společnosti, aby ze svých stagnujících příjmů zaplatila reformy, které jsou ale výhodné jen pro ty nejbohatší. Platí a platit tyto reformy budou rodiny s dětmi, důchodci, nemocní, státní zaměstnanci, zdravotně postižení, krátkodobě nezaměstnaní. V důsledku zchudnutí těchto lidí nakonec na tzv. reformy doplatí většina společnosti. Tyto reformy poškodí lidi a poškodí také podnikání v naší zemi. A kdo se bude smát těm, kdo tyto reformy budou platit? Nejvyšší příjmové skupiny, finanční skupiny, kterým vláda snižuje daně a otevře jim možnost podnikání se strachem ze stáří a z nemoci.

My, sociální demokraté, jsme tady od toho, abychom hájili zájmy lidí, které nespravedlivé reformy poškodí. Nemůžete od nás čekat, že budeme podporovat okradení většiny české společnosti.

Jak bude vypadat naše země po těchto reformách? Řada lidí se ocitne v existenční nejistotě a velmi často v bezvýchodné situaci. Společnost se bude dále rozpadat a štěpit. Otevře se prostor pro extremisty nejrůznějšího typu. Prudce porostou sociální rozdíly. V naší zemi zřejmě neubude dolarových milionářů, ale řada lidí, kteří dnes patří do středních vrstev, výrazně zchudne a zažije sociální pád. Poroste kriminalita, poroste napětí, a to nejen v sociálně vyloučených lokalitách. Zhorší se kvalita a dostupnost zdravotní péče, sociálních služeb a také školství. Naše hospodářství se bude potácet mezi stagnací a recesí. Rozpočtové příjmy státu, krajů a obcí budou v důsledku těchto tzv. reforem dále klesat.

Tyto nespravedlivé reformy jsou ve skutečnosti postaveny na principu vyškrtávání. Tu někoho vyškrtnete z evidence nezaměstnaných, tu někoho vyškrtnete z evidence invalidních důchodů, ale nikomu z těchto lidí tyto tzv. reformy nenabízejí žádnou životní alternativu. Proto ta bezvýchodnost.

Ano, reformy jsou potřeba. Ano, je nutno snižovat schodek veřejných rozpočtů, ale rozhodně ne způsobem, kterým to navrhuje vláda Petra Nečase.

Celých těch posledních šest dnů, které jsme tady strávili v Poslanecké sněmovně, byli sociální demokraté ze strany vlády napadáni za obstrukci proti tzv. reformám. Často místo toho, aby zástupci vládní koalice hájili své zákony, tak spíše napadali hrubě opozici. Jenže my jsme tu obstrukci použili právě kvůli arogantnímu a válcovacímu způsobu, se kterým vládní koalice své reformy prosazuje. Prosazuje je bez dohody, bez skutečného dialogu. Obstrukci jsme nepoužili pro to, abychom paralyzovali Poslaneckou sněmovnu, ale abychom vyjádřili silný odpor proti nespravedlivým reformám. A ten odpor chceme vyjádřit i za lidi, kteří tady s námi být nemohli a jejichž protesty vláda zcela ignorovala. Ten odpor jsme vyjádřili za 40 tisíc policistů, hasičů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru, kteří demonstrovali proti vládní politice na Palachově náměstí. Ten odpor jsme vyjádřili za 50 tisíc odborářů, kteří se sešli na Václavském náměstí, aby vyjádřili nesouhlas zejména s vládní důchodovou reformou. Protestovali jsme také za 3 tisíce těžce zdravotně postižených, kteří demonstrovali před Ministerstvem práce a sociálních věcí, a také jsme tady mluvili za 30 tisíc lidí, kteří 1. května letošního roku podepsali petici Zastavte devastaci naší země. A také mluvíme za ty, kdo i v těchto dnech podepisují v celé zemi žádost o to, aby Nečasova vláda odstoupila a umožnila nové volby. Vyjadřujeme tady v Poslanecké sněmovně zásadní nesouhlas s bezohlednými reformami za všechny, na které už od 1. ledna příštího roku dolehnou nelidské a nespravedlivé dopady. Dopady vaší sociální, zdravotní a daňové politiky.

S těmito chybnými zákony nemáme a nechceme mít opravdu nic společného. Chtěl bych zde jasně říci, že pokud sociální demokracie získá po příštích volbách dostatečnou důvěru občanů, tyto zákony změníme tak, aby byly spravedlivější, aby byly sociálně únosnější a skutečně stabilizovaly veřejné rozpočty.***




Přihlásit/registrovat se do ISP