(15.50 hodin)

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás překvapím. Já totiž akt shody policejního prezidenta a ministra vnitra považuji za polibek smrti. A já chci, aby toto téma bylo projednáno buď za jeho přítomnosti, nebo přímo s ním. Děkuji vám, nebudu dále přednášet tuto interpelaci.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Také následující interpelaci pan poslanec Václav Votava, který se měl obracet na pana ministra Kamila Jankovského, stáhl.

Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Dana Váhalová, která se obrací na ministra Petra Bendla ve věci rozdělování potravin nejchudším. Doufám, že pan ministr doběhne, aby vám mohl odpovědět. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo. Ještě jednou pěkné odpoledne. Když se tak rozhlížím, tak mě trošku mrzí účast tady, především ve vládní lavici, protože minulý týden jsem byla na pracovní cestě ve Francii a měli jsme možnost zúčastnit se ústních interpelací v Poslanecké sněmovně francouzského parlamentu. Možná by stálo za to, aby členové naší vlády si někdy tuto pracovní cestu udělali také.

Já bych požádala pana ministra Bendla, aby mi odpověděl na otázku k programu rozdělování potravin nejchudším osobám v Evropské unii, který je financován z Evropského zemědělského záručního fondu. Rozpočet tohoto programu vzrostl z méně než 100 mil. eur v roce 1987 na 500 mil. eur od roku 2009. Účast na programu je dobrovolná. V roce 2012 se jí zúčastní dvacet členských států. Pro rok 2012 byla celková výše finančních prostředků na podporu programu pro dodávky potravin nejchudším osobám v Evropské unii stanovena na 113 mil. eur. Ve srovnání s dosavadními přibližně 500 mil. eur přidělenými v posledních letech se jedná o výrazné snížení. Tato úprava výše finančních prostředků je důsledkem rozhodnutí Evropského soudního dvora z dubna 2011.

Česká republika je jediným státem, který je v blokační minoritě a současně program pomoci nejchudším využívá, i když ve velmi omezené podobě. Například pro rok 2010 šlo o 120 tis. eur, to znamená 0,03 % z celkového rozpočtu. V této souvislosti bych se chtěla zeptat, proč setrvává Česká republika v blokační minoritě a nadále nepodporuje ani upravený návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady. Dále by mě zajímalo, proč více nevyužíváme finanční prostředky z tohoto programu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Jiří Paroubek... (Ministr Bendl je přítomen a chystá se odpovědět.)

Ježišmarjá, já se omlouvám, pane ministře. Já jsem se nějak zamyslela (s úsměvem). Nesmírně se omlouvám. Já už jsem si zvykla, že se tady neodpovídá, že jsem tomu vůbec nevěřila.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já jsem tady, paní místopředsedkyně. Přece si nenechám ujít příležitost účastnit se interpelací.

Odpověď je velmi jednoduchá. Ano, Česká republika čerpá z této pomoci částku zhruba 100 tis. eur ročně na rozdíl třeba od jiných zemí, kde to je i více než 100 mil. eur ročně. Česká republika je přesvědčena, že to jsou prostředky, které patří do oblasti zemědělství, nikoliv do oblasti sociálních věcí, neboť v Evropské unii platí úzus, že věci týkající se sociálních výdajů si má každá země Evropské unie řešit sama. Vzhledem k tomu, že jde zhruba, jenom za ty dva roky 2012-2013, o částku 1 mld. eur, která by měla být poskytnuta do oblasti zemědělství, a není, je poskytována spíše jako sociální podpora, tak říkáme, že jsou to peníze, které by měly zůstávat v zemědělství, nikoliv v jiných oblastech.

Jinak nejsme sami, kdo by byl součástí blokační minority. Zhruba před dvěma týdny v blokační minoritě na léta 2014 až 2020 se kromě Němců, Britů, Čechů, Dánů, Nizozemců etc. ocitli také Francouzi.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Ještě dám slovo paní poslankyni k doplňující otázce. Prosím.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji, pane ministře, za odpověď. Mně jenom připadá trošku schizofrenní, že na jedné straně čerpáme a na druhé straně blokujeme.

Ráda bych vás seznámila s výsledkem hlasování ve výboru pro evropské záležitosti. Na posledním zasedání výboru pro evropské záležitosti jsme požádali vládu České republiky, aby přehodnotila rámcovou pozici vlády České republiky a podpořila návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Rady 1234, pokud jde o rozdělování potravinářských produktů nejchudším osobám v Unii, a zároveň vytvořila účinné předpoklady pro čerpání z tohoto programu také Českou republikou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Předávám ještě slovo panu ministrovi.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já nemohu, než znovu říci, že kdybychom to neblokovali, a tudíž nežádali více, protože to, co my čerpáme, je zhruba 100 tis. eur na podporu rozdělování nejchudším, přičemž musím říci, že není vůbec nikde definováno, kdo je nejchudší, kdo je chudý, kdo je méně chudý či více chudý. To Evropská unie stanoveno nemá. My to blokujeme z pohledu zemědělství právě proto, že kdyby tato miliarda eur, která je rozdělována tímto způsobem, byla rozdělována do oblasti zemědělství, dostala by Česká republika více.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní vystoupí s další interpelací pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený nepřítomný pane ministře, v posledních týdnech vychází najevo skandální informace o nakládání s toxickými odpady z takzvaných ostravských lagun. Ukazuje se, že více než 100 tisíc tun toxických kalů bylo v posledních třech letech rozvezeno po republice a neví se, kde skončily. K tomu chci dodat, že jelikož se jedná a vždy se jednalo o nebezpečný odpad, musí jeho původce, ať to byl podnik Diamo nebo později sdružení Čistá Ostrava, plnit veškeré povinnosti původce odpadu, podle tohoto zákona vést evidenci o jeho odpadech, včetně přesné identifikace všech subjektů, kterým byl odpad předán, a dělat také roční hlášení. Dále je odpad nutno předat pouze osobám oprávněným podle tohoto zákona. Všechny tyto doklady musí původce doložit. Pokud je nedoloží, dopustil se hrubého porušení tohoto zákona a následkem by měla být vysoká pokuta v řádech milionů korun.

Myslím si, že sdružení, o kterém jsem hovořil, si tohoto ale musí být vědomo, proto kromě jiného se snaží neustále dokazovat, že nejde o odpad, ale o palivo. S tímto také dnes v tichosti vyváží odpad z ostravských lagun do Litvínova a míní jej spálit v severočeské cementárně Lafarge. Skutečnost, že se jedná o lež a stále jde o odpad, nedávno konstatovaly polské orgány, kam se sdružení snažilo obsah ostravských lagun vyvézt.

Další alarmující skutečností je, a to je podle mě ještě horší, že vedení Ústeckého kraje se zřejmě nyní snaží nějakým způsobem vyvléknout z faktu, že souhlasilo s přepravou a uložením toxických kalů na svém území. Jak jinak si vysvětlit, že odbor životního prostředí Ústeckého kraje tvrdil, že se vlastně nejedná o nebezpečný odpad?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já se omlouvám. Uplynul váš čas.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Zkrátka je potřeba, aby pan ministr v tomto udělal dozor a podal mi vysvětlení.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále vystoupí paní poslankyně Dana Váhalová ve věci výplaty nepojistných sociálních dávek. Obrací se na pana ministra Jaromíra Drábka. Prosím.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Do třetice všeho dobrého. Dobré odpoledne, dámy a pánové, paní předsedající, pane ministře.

Já bych se ráda znovu zeptala, pane ministře - blíží se konec roku a stále existuje oprávněná obava v rámci zavedení výplaty sjednocených nepojistných dávek od 1. 1. 2012, které budou vyplácet nově úřady práce, že přechod nemusí být až tak úplně bez problémů. Hodně jednotlivců, vlastně celé rodiny jsou doslova závislé na těchto penězích. Já se obávám možných sociálních nepokojů, pokud by se vyskytl problém s výplatou těchto dávek a tito lidé by zůstali bez prostředků.

V této souvislosti bych se vás znovu ráda zeptala, jak budeme postupovat v případě, že se nepodaří zajistit bezproblémový přechod agendy k tomuto datu, jestli máte event. krizový scénář. Dále bych se chtěla zeptat, zda k dnešnímu datu máte již informaci o počtu zrušených poboček úřadů práce a počtu zaměstnanců úřadů práce, případně i zaměstnanců sociálních odborů, ale spíše se to bude týkat zaměstnanců úřadů práce, se kterými byl rozvázán pracovní poměr nebo ukončili pracovní poměr.

Při projednávání rozpočtu na rok 2012 mimo jiné zaznělo, že začátkem příštího roku pravděpodobně předloží ministr financí možné škrty ve výdajích. Když už toto vyjádření zaznělo, hovořilo se mezi členy vlády o konkrétnějších resortech, nebudou se týkat - a pokud už víte, že ano, tak v jakém rozsahu - také vašeho resortu, Ministerstva práce a sociálních věcí? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Předávám slovo panu ministrovi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP