(9.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Nyní návrh na vyřazení bodu číslo 48 z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování číslo 94. Kdo souhlasí s tímto návrhem na vyřazení? Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 94, přítomno 125, pro 67, proti 40. Tento návrh též Sněmovna přijala.

 

To byly všechny návrhy k pořadu schůze a teď tady mám ještě jedno sdělení.

 

Obrátil se na mne ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, a to se žádostí o přeřazení bodu 34, je to sněmovní tisk 539 v prvém čtení, až na konec bloku prvních čtení. Já jsem četla jeho omluvu dnes ze zdravotních důvodů. Takže na konec prvních čtení žádá o zařazení bodu 34 sněmovního tisku 539.

Zahajuji hlasování číslo 95. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování číslo 95, přítomno 128, pro 102, proti 11. Návrh jsme přijali.

 

To byly všechny návrhy k pořadu schůze a my se můžeme věnovat prvnímu z bodů, který je určen k dnešnímu projednání, a je to bod číslo 13. Je jím

 

13.
Vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 415/ - druhé čtení

Tento bod byl přerušen ve středu 7. 12. v podrobné rozpravě do dnešního dne, do dnešního rána, a já tedy se vracím do podrobné rozpravy a ptám se, zda se do podrobné rozpravy ve druhém čtení ke sněmovnímu tisku 415 někdo hlásí. Nehlásí se nikdo. - Pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, paní a pánové, dobrý den. Doufám, že jsem správně v podrobné rozpravě přerušené, v podrobné rozpravě k tisku 415. (Předsedající: Ano, jsme v podrobné rozpravě.) Já bych si dovolil vzhledem k tomu, že jsme jako klub KSČM byli přizváni k jednání o tisku 415, tedy o té novele ústavy, až v té těsné závěrečné fázi, to znamená v podstatě tento týden, v té fázi expertní se ta jednání odehrávala bez nás, takže jsme ne úplně detailně mohli číst mapu a chovat se také podle této mapy, ne úplně jsme byli připraveni v té první části podrobné rozpravy podávat pozměňovací návrhy tak, aby měly smysl a návaznosti na zrovna projednávané nebo zrovna dohodnuté věci, tak mi dovolte, abych se přihlásil v podrobné rozpravě ke sněmovnímu dokumentu číslo 212, tedy písemné pozměňovací návrhy k tisku 415, předkladatelem je Vojtěch Filip, a rád bych odůvodnil krátce jejich obsah.

Jejich znění je, že do tisku 415 se doplňuje zejména - za prvé - změna článku 29. Doplňuje se tento článek o odstavec 3, který zní: volí prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Druhá změna je změna článku 62, a to tak, že článek 62f se mění takto: jmenuje a odvolává ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu.

Třetí změna je vypuštění článku 62i.

Čtvrtá změna, článek 62k se vypouští.

Pátá změna, článek 62l se přeznačí jako článek 62i.

Šestá změna, článek 63 odst. 1 se doplňuje o písmeno k, které zní: jmenuje na návrh Poslanecké sněmovny členy Bankovní rady České národní banky a odvolává je podle zákona o České národní bance.

Sedmá změna. Doplňuje se článek 63 odst. 1 písm. l: vyhlašuje celostátní referendum a jeho výsledek.

Odůvodnění: Já si myslím, že - a klub KSČM je v podstatě téhož názoru - připomínky, které jsou zde zhmotněny v konkrétních pozměňovacích návrzích, jsou pro nás velmi zásadní. Vycházíme z analýzy fungování jednotlivých ustanovení ústavního zákona číslo 1/1993 Sb., ve znění změn a doplňků, a je zřejmé, že se například neosvědčilo nejasné postavení Nejvyššího kontrolního úřadu. Po vzoru systému, který zhruba 130 až 150 let platí v evropských zemích, se jako nejstabilnější nezávislý kontrolní úřad, chcete-li účetní dvůr, v parlamentních systémech vázat právě na zákonodárnou moc bez vlivu výkonné moci a bez vlivu tedy i prezidenta. Proto z článku 62 navrhujeme vyjmout písmeno "i" a nově zařazujeme volbu prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu přímo v Poslanecké sněmovně.

Stejně tak z nepříliš dobré zkušenosti z minula měníme ustanovení o jmenování předsedy a místopředsedy Nejvyššího soudu tak, že nejde jen o jmenování, ale jde i o jmenování.

Dále je nutné změnit pozici přímo u jmenovaných členů Bankovní rady České národní banky. Pokud nemáme připustit plíživé potlačení parlamentního charakteru našeho státu a přitom máme posílit prvky přímé demokracie, za kterou je volba prezidenta občany namísto Parlamentem považována, je potřeba vázat jmenování na ten ústavní orgán, který je odpovědný za rozpočet, který samozřejmě vyžaduje jak rozpočtovou, tak fiskální odpovědnost, a tím je právě Poslanecká sněmovna.

A nakonec k té poslední změně. Je nutné, aby vyhlašování referenda... nebylo nutné při jednotlivých referendech měnit článek 62, uvést právo vyhlašovat referendum a jeho výsledek dát do článku 63 jako obecné ustanovení.

Děkuji vám za trpělivost, se kterou jste mě poslouchali, za pozornost a koneckonců i za zamyšlení nad těmito pozměňovacími návrhy a případně i za jejich podporu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Prosím o návrhy, které byste předal jednak panu zpravodaji a v jedné verzi též mně.

Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Pan kolega Jeroným Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych jenom k tomu pozměňovacímu návrhu, který byl již předán v elektronické i písemné podobě a který byl předložen panem poslancem Sobotkou, si dovolil načíst drobný pozměňovací návrh, který je spíše technického charakteru, nicméně abychom se nemuseli s ním vypořádávat legislativně technicky, tak bych jej přesto pro jistotu načetl. Týká se to bodu 5 odst. 2:

Nejvyšším řídícím orgánem České národní banky je Bankovní rada České národní banky, která je sedmičlenná. Členy Bankovní rady jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu na dobu 6 let. Není-li souhlas Senátu dán do 60 dnů ode dne, kdy si jej prezident republiky vyžádal, jen proto, že Senát v uvedené lhůtě o této věci nehlasoval, platí, že ke jmenování členů Bankovní rady Senát souhlas dal.

Ta změna, o kterou půjde, se bude týkat poslední věty, že ke jmenování nikoliv členů Bankovní rady Senát souhlas dal, ale člena Bankovní rady, tedy pouze zaměnění plurálu za singulár tak, aby skutečně nevznikal spor o výklad. Takže tato jediná drobná, kosmetická změna, byť podstatná, tak abychom se mohli případně vypořádat s tímto při hlasování ve třetím čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Končím tedy podrobnou rozpravu a končím druhé čtení tohoto vládního návrhu ústavního zákona.

Oznamuji, že pan poslanec Michal Doktor má náhradní kartu číslo 9. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP