(14.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Já si myslím, že je to logické, že dnes napříč politickým spektrem dochází k určitému uznání toho, že tento bod bude uzavřen, a i když ne velký, přesto vidím pokrok i v postojích vlády a věřím, že jí to aspoň vydrží v tom pragmatickém pojetí, byť chápu třeba tlak prezidenta republiky. Myslím, že ten tlak prezidenta a dalších sil, které jsou výrazně protievropské a taky proti euru, není příliš rozumný. A to dnešní vyjádření premiéra, který říká, že je připraven, že je vláda připravena, jak jsem to pochopil, připojit se k většině, je aspoň nějakým východiskem. Takže já předpokládám, že většina se bude chovat, většina zemí Evropské unie se nebude chovat jinak, nežli sebezáchovně. Takže z tohoto hlediska to vítám, ale možná že by stálo za úvahu, aby byl přeřazen tento bod do nějakého vhodnějšího času, tím vhodnějším časem bych viděl například čtvrtek 11. hodinu. Myslím, že po dnešním programu, kdy bude už vládnout značná únava, už velká vůle k nějaké detailní debatě nebude a to je škoda.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Vojtěch Filip - ale ještě o slovo žádá předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já chci upozornit, že ve čtvrtek je pan premiér na státní návštěvě Maďarska, takže ten bod bez účasti premiéra nemá žádný smysl. Není v tom žádný úmysl to zařazení dneska večer, vychází to z reálných možností pana premiéra. Takže tímto jenom tlumočím, že ve čtvrtek je na státní návštěvě Maďarska, takže si myslím, že ten návrh - že bychom o něm ani neměli hlasovat, protože bez jeho přítomnosti to nemá smysl projednávat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak nyní prosím o slovo pana poslance Vojtěcha Filipa, poté je přihlášena paní poslankyně Chalánková.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Členové vlády, paní a pánové, já navrhuji zařadit nový bod, který by předcházel tomu bodu, který byl zařazen z prezidiálky, to znamená k té informaci předsedy vlády o jednání Evropské rady, a chtěl bych, protože je potřeba, abychom v podstatě věděli, o čem mluvíme, aby ta diskuze měla věcný charakter, aby před tím bodem, vystoupením předsedy vlády, byl zařazen bod, který by byl označen jako vystoupení ministra financí Miroslava Kalouska o podmínkách bilaterální půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu, kterou poskytovala Česká národní banka na základě jejího rozhodnutí a souhlasu vlády z 20. dubna 2009, usnesení číslo 500.

Připomínám, že vláda tenkrát rozhodla o poskytnutí bilaterální půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu v hodnotě 1,03 miliardy eur se splatností pěti let z devizových rezerv České národní banky. Uložila ministru financí to vyjednat s guvernérem národní banky - uzavřít s Českou národní bankou dohodu o úhradě nákladů vzniklých České národní bance ve spolupráci s guvernérem, protože český státní rozpočet potom hradí České národní bance náklady s tím úrokem. Proto bych chtěl znát ty podmínky, které se uzavírají, když my půjčujeme Mezinárodnímu měnovému fondu, jestli jsou odlišné, horší nebo lepší, když si my půjčujeme právě naopak z Mezinárodního měnového fondu. A ty - protože nevíme o žádných podmínkách, které by sledovaly tuto půjčku, kterou Mezinárodní měnový fond žádá, respektive Evropská rada to tak zamýšlí - tak bych byl rád, aby Poslanecká sněmovna s těmito podmínkami té původní půjčky v hodnotě tedy téměř 30 miliard korun z toho roku 2009, které ještě splaceny nejsou a ještě na ně tři roky budeme čekat, abychom je znali. Proto navrhuji, aby to byl bod předcházející - nevím kolikátý, ale myslím si, že takto je to hlasovatelné podle zákona o jednacím řádu, že by to byl bod, který by těsně předcházel tomu bodu, který, očekávám, Poslanecká sněmovna jako informaci předsedy vlády zařadí. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Dál prosím paní poslankyni Jitku Chalánkovou a také je potom přihlášen pan poslanec Jan Husák.

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Vážená paní předsedkyně, dovolte, abych požádala o stažení bodu 47, jedná se o senátní návrh zákona, sněmovní tisk 448, pro nadbytečnost. Obsah tohoto zákona je součástí již jiného schváleného zákona.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to bod 47, prvé čtení?

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Ano je to prvé čtení. Ano.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Dále prosím pana poslance Jana Husáka. Prosím.

 

Poslanec Jan Husák: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já chci požádat o zařazení bodu 100, sněmovní tisk 337, kterým se mění zákon o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a to jako první bod do bloku třetích čtení na pátek. V případě, že je tam pevně zařazen jiný bod, tak jako první za pevně zařazené body. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Jako první bod třetích čtení na pátek nebo již za pevně zařazené body. Ano. Zeptám se na další přihlášky k pořadu schůze. Pokud nejsou, tak se pustíme do hlasování. Nejprve tedy bude návrh, který vychází z grémia, s nímž jsem vás seznámila. Budeme tedy hlasovat o žádosti na vyřazení bodu 54, sněmovní tisk 497 ze schváleného pořadu schůze. Já se domnívám, že budeme moci toto hlasování zahájit za malý okamžik, jen co se dostaví všichni do jednacího sálu. Předkladatelem tohoto tisku je primátor Prahy Bohuslav Svoboda - souhlasí s jeho vyřazením.

 

Zahajuji hlasování číslo 108. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na vyřazení bodu 54, sněmovního tisku 497. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 108, přítomno 171, pro 135, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Dále je zde návrh na zařazení do programu schůze - nový bod, a to Informace předsedy vlády o jednání Evropské rady ve dnech 8. a 9. prosince 2011 - zařadit jej dnes, a to po bodu 55, sněmovní tisk 503, což je dnešní poslední pevně zařazený bod.

Zahajuji hlasování číslo 109. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování číslo 109, přítomno 173, pro 164, proti nikdo. Nový bod by zařazen.

 

Pan kolega Jan Vidím navrhuje za prvé, aby volební body 105, 113 a 114 byly dnešními 5., 6., 7. bodem našeho jednání.

Zahajuji hlasování číslo 110. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování číslo 110, přítomno 173, pro 159, pro 2. Návrh byl přijat.

 

Další návrh pana poslance Vidíma - pevné zařazení bodů 115, 105, 116, 143, 107, 108, 109 a 110 na čtvrtek 15. 12. pevně od 12. hodiny 30. minuty.

Zahajuji hlasování číslo 111. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 111, přítomno 174, pro 156, proti 2. Návrh jsme schválili.

 

Pan poslanec Jiří Paroubek - jeho návrh je vlastně už nehlasovatelný. Souhlasí s tím.

 

Pan kolega Vojtěch Filip navrhuje zařazení nového bodu, a to jako předposlední dnešní pevně zařazený bod před informaci předsedy vlády - nový bod, který by se jmenoval Informace ministra financí o podmínkách přijetí půjčky - bilaterální půjčky - Mezinárodním měnovým fondem z roku 2009.

Zahajuji hlasování číslo 112. Kdo souhlasí s tímto návrhem na zařazení nového bodu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 112, přítomno 174, pro 73, proti 74. Návrh přijat nebyl.***




Přihlásit/registrovat se do ISP