(10.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Hledá jen záminky, na základě kterých by především v Senátu tento ústavní zákon zamítla. Myslím si, že bychom neměli asistovat u této nedůstojné frašky, kterou tady předvádí sociální demokracie, současně tvrdící, jak vytrvá v boji za přímou volbu prezidenta, a současně v ten samý okamžik hledající prakticky jakoukoli záminku pro to, aby ji potopila.

Je dobře, že tato vystoupení ze strany sociálně demokratických představitelů tady zazněla. Já jsem rád, že Sněmovna ví, na čem je, ví, o čem se ve skutečnosti hlasuje. Jsem také rád, že to vědí média a jejich prostřednictvím i česká veřejnost.

Co však považuji za nepřijatelné, je, že do toho svého poněkud nechutného pokryteckého takzvaného boje za přímou volbu vtahuje Česká strana sociálně demokratická Českou národní banku. Toto považuji za nesmírně nezodpovědné a nesmírně nebezpečné! Každý, kdo se podívá na hodnocení současné ekonomické situace, a jestli je jenom poněkud málo kompetentní - což se i několika sociálním demokratům může stát -, tam bezesporu najde, že jednou z největších předností této země, díky které čelí poměrně obstojně stávajícím ekonomickým problémům, je renomované postavení České národní banky v čele se stávající Bankovní radou a guvernérem.

Já chci také jednoznačně říci, že považuji za neuvěřitelné spojování přímé volby prezidenta a způsob nominace nebo ustanovování Bankovní rady České národní banky. Máme v tuto chvíli poměrně krátkou, necelou dvacetiletou tradici fungování České národní banky, mimochodem spojenou s tradicí pouhých dvou prezidentů republiky, nicméně za celou tu dobu ani v jednom případě jedné jediné nominace do Bankovní rady nenajdeme případ, kdy by ten člověk nebyl renomovaným a uznávaným odborníkem.

To, co se tady odehrává po dvacetileté zkušenosti dobrého způsobu generování členů Bankovní rady, je prostě neuvěřitelné! A jestliže tady především ze strany pana místopředsedy Zaorálka zaznívají tyto nejapné útoky na guvernéra České národní banky a na Bankovní radu, tak mi nezbývá, než si jenom v duchu připomenout několik vět z fenomenálního díla známého politologa Alexise de Tocquevilla a jeho fenomenálního díla Demokracie v Americe. Pravda, ta kniha pochází z třicátých let 19. století, ale když tady na adresu České národní banky vystupuje pan Zaorálek, tak jsem si ta slova vybavil. Ta slova jsou tam poměrně ostrá, nicméně podle mého názoru vystihující tuto situaci.

Pane poslanče Zaorálku prostřednictvím paní předsedající: Velmi často ten, kdo si myslí, že umí mluvit, jenom prostě neumí mlčet. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ministr financí Miroslav Kalousek byl přihlášen. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Jakkoliv jsem byl nepřímo vyzván svým předsedou, abych už nevystupoval, tak se nemohu nezastat guvernéra České národní banky, který tady byl v podstatě bezprecedentně napaden.

Pane místopředsedo Zaorálku, já jsem včera vnitřně souhlasil s řadou vět, které jste tady včera říkal. Dnes mi z vaší řeči šel mráz po zádech.

Za prvé, jedna věc jsou tranše a kde byly poskytnuty, druhá věc je, kdy to rozhodnutí bylo učiněno. To rozhodnutí bylo skutečně učiněno ještě předtím, než pan Singer byl guvernérem. Byl tenkrát viceguvernérem. A já jsem na základě usnesení vlády šel prosit Bankovní radu, neboť jenom ona může takové rozhodnutí udělat - devizové rezervy nejsou vlastnictvím vlády ani státního rozpočtu, devizové rezervy jsou vlastnictvím České národní banky - šel jsem prosit Českou národní banku, aby rozhodla o tom, že část svých devizových rezerv nebude mít uloženou na trhu, ale bude ji mít uloženou u Mezinárodního měnového fondu. Tam samozřejmě České národní bance vzniká nějaká ztráta, protože Mezinárodní měnový fond úročí tyto půjčky mnohem nižším úrokem, než je běžný úrok na trhu, a tuto ztrátu český státní rozpočet České národní bance kompenzuje. Podobným mechanismem by to proběhlo i v případě, kdy by se česká vláda rozhodla požádat Českou národní banku, aby navýšila tuto půjčku.

Je samozřejmé, že Bankovní rada není politický orgán. To znamená, že je povinností guvernéra, je povinností Bankovní rady upozorňovat na rizika takové operace. Je samozřejmé, že Bankovní rada vyhověla, ale diskuse byla velmi ostrá. A členové Bankovní rady jako nestraničtí a nezávislí odborníci tady nejsou od toho, aby říkali "poskytněme tu půjčku", nebo "neposkytněme tu půjčku". Oni jsou od toho, aby politiky upozornili na všechna relevantní rizika, která taková operace s sebou nese. Guvernér ještě jako viceguvernér to udělal tenkrát a udělá to i teď. A je to přesně jeho úloha a je to přesně jeho kompetentní vystupování.

Já jsem měl tu čest tak či onak spolupracovat se třemi guvernéry v historii České národní banky. Ve všech případech šlo o osoby mimořádně erudované, mimořádně ve světě oceňované a respektované a mravně integrované. (Velmi důrazně:) Skutečnost, že je tady bez přítomnosti napadán guvernér České národní banky a troufnu si říct, že nepříliš poučeným způsobem, je prostě bezprecedentní útok na nezávislost a autoritu České národní banky! V roce 2009 jsme zvládli krizi také díky naprosto bezchybné funkci regulátora. Čeká nás možná zcela bezprecedentní krize v roce příštím, a jestli máme někde jistotu naprosto kompetentního výkonu, který bude chránit český bankovní systém a občany české země v rámci finančního systému, tak je to kompetentní a nezávislá Bankovní rada! Máme jednoho z nejlepších regulátorů v Evropě. Přestaňte ho k čertu napadat!!! (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Slovo má místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Vážení kolegové, naposledy. A přečtu to tady přesně z výroční zprávy. V roce 2010 byla uzavřena smlouva s Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí bilaterální půjčky, podle které souhrnná částka úvěru, počítaná na bázi kumulativu, může dosáhnout ekvivalentu až do výše 1,03 mld. eur. To znamená bylo to rozhodnutí. Padlo v roce 2010. Já to říkám definitivně jako poslední, co jsem tady potřeboval říci.

Jinak k tomu, co tady bylo řečeno - je to kuriózní. Já samozřejmě velmi málo tady souhlasím s prezidentem Václavem Klausem, ale teď tady musím připomenout, že on sám se dle mého korektně vyjádřil, když řekl, že tuhle pravomoc, kterou on jako prezident má, pokládá - nevím přesně, jaký použil výraz, ale bylo to něco jako nehoráznou, nevídanou, něco, co v Evropě prostě nenajdeme. Takže tady dokonce prezident sám, o jehož kompetencích tady dnes máme rozhodnout, se jasně vyjádřil, že tohle je něco, co jde nad rámec toho, co by i on si sám přál. Takže tohle je potvrzení toho, co tady říkám. V této věci naše ústava je velmi atypická.

Já bych chtěl skončit debatu na toto téma. Já jsem potřeboval říci svůj názor, jak se říká, dixi et salvavi animam meam, to jsem potřeboval vyslovit, abych spasil svou duši. Teď bych doporučoval, aby se Sněmovna vrátila k tomu, oč jde.

Sociální demokracie se jasně staví dnes za přímou volbu. Tohle je názor a prostě připomínka, kterou dáváme, a budeme tak hlasovat. Doufám, že se podaří přímou volbu prosadit.

Myslím, že toto téma jsme tady vyčerpali.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka David Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já myslím, že trochu odbíháme od tématu, protože sociální demokracie tady v minulosti opakovaně předkládala návrh ústavního zákona na přímou volbu prezidenta a na obecné referendum. Opakovaně tehdy pan premiér Nečas a všichni ti, kteří dnes o tom hovoří, hlasovali proti. Opakovaně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP