(17.20 hodin)
(pokračuje Hojda)

Co se týče vlastního návrhu rozpočtu, já jsem se pokoušel ve státním rozpočtu zajistit další příděl do Státního fondu dopravní infrastruktury, bohužel, koalice rovným hlasem tento návrh neodsouhlasila. Klub KSČM byl připraven v případě, že by se podařilo doplnit Státní fond dopravní infrastruktury, podpořit i návrh rozpočtu na rok 2012, i když konstatujeme, že tento návrh je naprosto pro potřeby České republiky nedostatečný.

Já bych chtěl jenom doplnit, že i co se týče usnesení hospodářského výboru, my jsme navrhovali a chtěli jsme, aby se naopak posílily ty stavby, které je možné použít jako náhradní program operačního programu Doprava. Odmítli jste dokonce i posílení stavby Mokré Lazce o dalších 100 milionů, které bylo původně požadováno a které mohlo samozřejmě být proinvestováno v příštím roce.

Je tady další důvod, kdy existují kraje, které vůbec prakticky nebudou mít šanci na zahájení, např. kraj Ústecký, kraj Karlovarský, kraj Plzeňský, Středočeský kraj, město Praha. Tam je doopravdy velký problém a prakticky tam nebudou zahajovány žádné akce, které jsou nesmírně potřebné, např. R6. Mohl bych jmenovat další stavby.

Je to jeden z důvodů, tak jak probíhalo projednávání státního rozpočtu, ale i teď projednávání Státního fondu dopravní infrastruktury pro příští rok, kdy doporučím našemu klubu, aby v závěrečném hlasování nepodpořil státní fond. Bude to poprvé za celou dobu fungování, ale bohužel, musím doporučit našemu klubu, aby tento návrh nepodpořil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nevidím nikoho, rozpravu proto končím. Ptám se, zda budou závěrečná slova pánů ministrů a zpravodaje. Nebudou.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec František Sivera: Já bych rád odkázal na usnesení, které přijal hospodářský výbor a o kterém bychom měli hlasovat. Je to pod body 1 - schvaluje body číslo 1 až 10. Bod číslo 11 vypadl, protože v rámci státního rozpočtu nebyly přijaty žádné změny, které by měly dopad do Státního fondu dopravní infrastruktury. To znamená, že bod 11 vypadá. A II - doprovodná usnesení k tomuto rozpočtu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Kdo dále chce vystoupit v podrobné rozpravě? Pokud nikdo, podrobnou rozpravu končím. Ještě jednou se chci ujistit, že se závěrečným slovem nechce vystoupit ani ministr ani zpravodaj.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, jak nás s ním seznámil pan zpravodaj. Já vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se znovu hlasovacími kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan zpravodaj. O tomto návrhu zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 189 z přihlášených 146 poslanců pro 123, proti 12. Návrh byl přijat, usnesení bylo schváleno.

 

Tím končí projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat bodem následujícím. Tím je

 

85.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2012
/sněmovní tisk 517/

Tento materiál uvede v zastoupení ministra pro místní rozvoj ministr dopravy Pavel Dobeš. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Pavel Dobeš Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, v prvé řadě bych chtěl omluvit kolegu Kamila Jankovského, který se nemůže účastnit z důvodu nemoci, takže za něj předkládám tento návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2012.

Ten návrh sám respektuje současnou mimořádně obtížnou situaci veřejných rozpočtů, a využívá proto pouze vlastních příjmů, generovaných portfoliem fondu ve výši 1,012 mld. Kč. Nepočítá s žádnou dotací ze státního ani z jiných veřejných rozpočtů ani státního rozpočtu. Nepočítá ani s dotací, která by měla být poskytnuta ze státního rozpočtu ve výši skutečných výdajů na poskytování dotací podle zákona o Státním fondu rozvoje bydlení.

V důsledku toho je bohužel i výdajová stránka, definující realizaci jednotlivých podpůrných programů, mimořádně skromná. Umožňuje uhradit příspěvky k úrokům v programu Nový panel ve výši 848 mil. Kč, vyplývající ze smluv uzavřených v letech 2001 až 2010, a příspěvky ve výši 112 mil. Kč vyplývající ze smluv uzavřených v tomto programu letos. Nepočítá již s poskytnutím žádných nových dotací. Nemůžeme totiž již nenávratnými finančními nástroji dále snižovat celkovou hladinu aktiv fondu. Proto Státní fond rozvoje bydlení připravuje transformaci dosud nenávratné podpory na podporu návratnou, na poskytování nízkoúročených úvěrů. Přitom prostředky ve výši 84 mil. Kč, o které byl letošní rozpočet v tomto programu dodatečně navýšen, mohou být v důsledku postupného uzavírání jednotlivých smluv letos vyčerpány pouze v objemu 40 mil. Kč a zbytek částky bude čerpán v roce následujícím.

V zájmu dodržení limitu celkových výdajů činí navrhované výdaje celkem 1,684 mld. Kč a na poskytování úvěrů právnickým a fyzickým osobám je počítáno s objemem 300 mil. Kč. Půjde především o úvěry na podporu výstavby nájemních bytů v souladu s novým nařízením vlády, přijatým letos v září. Návrh rozpočtu vytváří dále rezervu ve výši 20 mil. Kč na úvěrovou pomoc obcím a občanům při odstraňování následků případných povodní. Dalším významným nedotačním programem jsou záruky na podporu investorů výstavby nájemního bydlení. Návrh rozpočtu předpokládá záruky až do výše 1 mld. Kč zajišťované jistiny úvěrů.

Návrh respektuje zachování potřebných rezerv, stejně jako dodržení minimální hladiny aktiv fondu. Žádám proto tímto za ministra Kamila Jankovského, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu SFRB schválila.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Výbor předložil záznam z jednání. Ten vám byl doručen jako sněmovní tisk č. 517/Z. Já nyní poprosím pana zpravodaje výboru poslance Jana Babora, aby nás informoval o jednání výboru. Výbor nepřijal žádné usnesení. Prosím, vypořádejte se s tím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, jak už bylo avizováno, seznámím vás s projednáním návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2012. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 19. schůzi po odůvodnění Ing. Miloslava Kalouse, náměstka ministra pro místní rozvoj, a po mé zpravodajské zprávě nepřijal žádné usnesení k tomuto tisku a zmocňuje mě, abych vás s tím seznámil.

Zároveň se hlásím do obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které vás mám přihlášeného jako prvního. Prosím, abyste se ujal slova v rozpravě. Dále se ptám, zda se někdo hlásí do rozpravy. Hlásí se pan poslanec Suchánek a poté paní poslankyně Horníková. Teď má slovo pan poslanec Babor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP