(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Než přistoupíme k prvnímu bodu dnešního pořadu schůze, ještě bych ráda oznámila, že náhradní kartu č. 20 má pan poslanec Klučka, náhradní kartu č. 21 má pan poslanec Karel Černý. Ještě mi zde přibyla jedna omluva, a to pana poslanec Karla Suchánka z dnešního jednacího dne i ze zítřejšího jednacího dne ze zdravotních důvodů.

 

Nyní přistoupíme k projednávání prvního bodu. Jsou jím

 

141.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

První písemná interpelace poslance Miroslava Váni ve věcech vládních škrtů ve výdajové oblasti státního rozpočtu, sněmovní tisk 529. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já musím říci, že 20 minut sleduji to, co se tady děje, a nemohu to nechat bez povšimnutí. Ono se to neděje poprvé. Ono se to děje skoro vždy a vždy nám je vysvětlováno, jak má pan premiér právě něco, právě teď něco důležitého. Je nám vysvětlováno, že přece musíme být rádi, když tady sedí jeden ministr, dneska je to ten, jindy to bude jiný. Víte, já jenom jsem chtěl říci, že ono se ani nejedná o nás samotné, i když je to vrchol neúcty k opozici. Ale co je horší, že se jedná o občany jako takové. A to, co se tady odehrává v této Sněmovně, ten vrchol netaktu, neslušnosti, vrchol neúcty, vrchol pohrdání, to je vlastně vzkaz lidem. To je vzkaz lidem, jak bere tato vláda občany této země vážně. Jak bere vážně tato vláda naše občany, jak této vládě leží na srdci osud lidí. Víte, ono od maličkostí se začínají dít velké věci. A podle maličkostí poznáte přítele, podle maličkostí poznáte člověka. A podle maličkostí mají možnost lidi posoudit a poznat nejen tuto vládu, ale způsob, kterým vláda zachází s lidmi i s opozicí.

Dámy a pánové, nyní konkrétně přejdu k odpovědi na písemnou interpelaci.

Vážený nepřítomný pane premiére, interpeloval jsem vás s tím, kde vám kladu obyčejnou lidskou otázku, komu slouží vládní výdajové škrty ve státním rozpočtu. Tu otázku jsem si, nepřítomný pane premiére, dovolil položit proto, protože jsem vnitřně přesvědčen, že výdajové škrty ve státním rozpočtu slouží pouze pěti procentům těch nejbohatších, ale té obrovité množině, těm 95 procentům lidí, ty vaše vládní výdajové škrty nejenže neslouží, ale budou snižovat i životní úroveň rodin a budou jim velmi, velmi komplikovat jejich ekonomickou situaci, která v mnohých rodinách už dnes není vůbec jednoduchá.

Pane premiére, vy v druhém odstavci vaší písemné odpovědi hovoříte o tom, že vláda by byla nezodpovědná, kdyby nereagovala reformní snahou, kdyby nereagovala na současnou ekonomickou situaci celosvětovou právě těmito vládními škrty. Z toho je vidno, že si na jedné straně uvědomujete opravdu závažnou celosvětovou ekonomickou situaci, která je více zcela jistě než vážná, a o tom není spor mezi opozicí a mezi vládní koalicí. To si všichni uvědomujeme, že to je opravdu velmi zásadní záležitost. Ale vy jste, pane premiére, v roli lékaře, který si uvědomuje, že pacient je nemocný. Úspěch je, že si uvědomuje, že má nemocného pacienta. Ale iniciativně toho pacienta, chudáka malého, jdete léčit naprosto neodborně, naprosto amatérsky. Je to asi tak, jako kdybyste neslyšícího vodili na koncerty. Je to asi tak, jako kdybyste nevidomého hnali na okruh ve formuli 1. Je to asi tak, jako kdybyste pacienta po infarktu nutili k vysokohorskému výšlapu. Vy jste v pozici lékaře amatéra.

Celosvětově panuje obava z návratu recese, z finanční a hospodářské krize, z narušení stability finančních trhů. Mohl bych zde hovořit o výrocích Mezinárodního měnového fondu, o výrocích právě šéfky MMF, o výrocích celosvětových bankéřů, světových ekonomů, kteří obecně nabádají politiky a vlády, aby si tuto nebezpečnou, celosvětově nebezpečnou situaci plně uvědomovali. A varují tito světoví ekonomové před takovými zásahy politiků a vlád, které ještě více v době krize tu ekonomiku budou potápět a budou ji hnát na kolena, budou ji hnát doslova k zemi. A vy přesně toto, vážený nepřítomný pane premiére, s vaší vládou děláte.

Celosvětově se ukazuje vyčerpanost neregulovaného kapitálu. Celosvětově se ukazuje vyčerpatelnost neregulovaného kapitalismu. To není mé prohlášení. To není ani prohlášení opozice, ale to je, vážená vládní koalice, prostě světový fakt. Celosvětový neregulovaný kapitalismus je vyčerpán. Došlo k naprosté démonizaci bankovního sektoru, vznikla nová finanční bankovní oligarchie, která si činila právo na naprostou regulaci celosvětových ekonomik. A politika tupých výdajových vládních škrtů je cesta, která vede do naprosté ekonomické stagnace.

Vaše vláda, znovu a podruhé, se touto cestou vydává. Dluhovou krizi vaše vláda řeší výdajovými škrty a zvyšováním daní spotřeby. Vláda tím podlamuje koupěschopnou poptávku obyvatel, vláda tím bude tlumit spotřebu lidí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP