(9.40 hodin)
(pokračuje Váňa)

Tato vláda odmítá řešit příjmovou stránku státního rozpočtu a to je to, co opozice této vládní koalici vyčítá. Tato vláda odmítá zapojit vyšší míru zdanění bohatých. Tato vláda odmítá zapojit ty nejbohatší fyzické osoby, ty nejvíce vydělávající právnické osoby do procesu vyšší míry solidarity! Tato vláda odmítá zapojit je do systému progresivního zdanění. Tato vláda odmítá to, co v civilním světě je slušné. Slušné je, když silný pomáhá slabému. Slušné je, když bohatý pomáhá chudému. Tato vláda odmítá to, co je slušné.

Současná vládní koalice ODS 1 a ODS 2, to jest TOP 09, a Věci veřejné porušuje slib daný touto vládou občanům. Všechny tyto strany, které jsem uvedl, ODS 1, ODS 2 a Věci veřejné, slibovaly lidem, že stabilizují veřejné finance bez navyšování daní. A dnes - pravý opak je pravdou. Vláda novým zákonem o dani z přidané hodnoty zvyšuje nepřímé daně. Šije bič na občany. Z jejich kapes tahá chybějící peníze. A tak vláda s českou veřejností experimentuje. Vláda si bere občany za rukojmí.

Vláda experimentuje i v rámci ekonomik Evropské unie. Jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty kromě České republiky bude mít pouze Dánsko. Ale Dánsko na rozdíl od nás kompenzuje jednu svoji daňovou sazbu daňovou progresí, a to až do výše 50 %. V Dánsku ti nejbohatší mají 50procentní daň. To je ten projev solidarity. V Dánsku to, co lidé potřebují k životu každým dnem - potraviny, jídlo, oblečení - tak mají v nulové daňové sazbě. To je ten projev solidarity. Žádná jiná země nevymejšlí takovou pitomost jako Česká republika! Žádná jiná země není tak krutá na svůj lid jako Česká republika! Snížená sazba daně z přidané hodnoty je uplatňována všude ve světě ze sociálního hlediska. A proto hazardní vládní experiment se u nás v České republice stane něčím, co krutě krvavě zatne sekeru do rodinných rozpočtů. Vyrabuje peněženky občanů.

Důchodová reforma vůbec neřeší situaci u 80 % budoucích důchodců. Naopak, je to opatření, které pomůže pouze deseti procentům těch nejbohatších. Je směšné, že vláda se zabývá pouze touto úzkou skupinkou zbohatlíků, úzkou skupinkou elit. Vláda řeší ty, kteří mají už dnes víc než 40 tisíc za měsíc. A na to doplatíme my všichni, protože vláda z kapes lidí vytáhne zvýšenou nepřímou daní, zvýšenou sazbou daně z přidané hodnoty plných 48 mld. korun. Ano, vláda vyrabuje peněženky lidí a tím získá 48 mld.! Tyto kroky vlády jsou nezodpovědné, necitlivé a nespravedlivé. Vyšší důchody těch nejbohatších, pane nepřítomný premiére, zaplatíme my všichni občané. Lidé se ocitají ve velmi složitých sociálních a ekonomických vztazích.

A to vše je navíc ještě umocněno stavem, ve kterém se nachází naše soudnictví, které bychom mohli označit za bratrstvo kočičí pracky. I dnes jsme svědky probíhajících manipulací s insolvenčními řízeními, kde korupce čouhá jako sláma z bot. V mnohých případech se po odchodu Jiřího Berky bohužel nic nezměnilo. A tak jsme mnohdy svědky zcela zbytečných průtahů při soudních řízeních. Jsme mnohdy svědky dvou zcela rozlišných rozsudků v principálně jedné a téže věci. A už máme i za sebou takové skutečnosti a takové prožitky, kdy soudce při cestě do práce porazí kandelábry veřejného osvětlení! Kdy soudce, soudkyně na pracovní večeři se opije pod obraz boží! To je přece něco, co by se v normální lidské společnosti stát nemohlo a nemělo.

Do toho se ze zpráv o finanční situaci v České národní bance dozvídáme, že stále více a více lidí nezvládá zkrátka splácet své dluhy. A tak lidé dluží bankám po lhůtě splatnosti, podotýkám po lhůtě splatnosti, 56 mld. Guvernér České národní banky sám v této zprávě upozorňuje na radikální útlum dynamiky příjmů domácností, což výrazně sníží schopnost občanů splácet dluhy. Domácnosti nemají na to, aby splácely své dluhy, a dluh domácností je ve výši jednoho bilionu korun. A tak vládní výdajové škrty odskáčou zejména střední vrstvy občanů a nízkopříjmové skupiny.

Důchodci, pane nepřítomný premiére, už dnes doslova třou bídu. A tak tato vláda ODS 1, ODS 2 TOP 09 a Věci veřejné vyždímá pracující jako citron. Lidé, kteří mají odcházet do důchodu v 67 letech, se toho důchodu nikdy nedočkají. Vláda zhoršuje výdajovými vládními škrty státního rozpočtu sociální postavení občanů. Při každém nárůstu cen se důchodcům výrazně propadne jejich životní úroveň. Už dnes má platit důchodce 100 korun za den pobytu v nemocnici, už dnes si má důchodce platit za nadstandardní lékařskou péči. A tak se lidé a důchodci ocitají v roli štvané zvěře. A tak lidé středního věku jsou ohroženi velkou sociální nejistotou. V důsledku svého přibývajícího věku se u těchto lidí snižuje perspektivnost a atraktivita při jejich pracovním uplatnění. A tak pohledem obzvláště dnešního kindermanagementu - vysoce zkušených 25, 28letých šéfů firem - se 40letý čiperný pracovník stává pouhým starcem.

Navíc se snižují podpory v nezaměstnanosti, a tak se lidé propadají do ekonomické i sociální nejistoty a jsou vtahováni do propasti depresí, velkých psychických zátěží a hnáni do temnoty nejistoty. Škrty ve výdajích státního rozpočtu tento strach a stres jenom prohloubí. Sedm z deseti Čechů má strach ze ztráty zaměstnání. Sedm z deseti Čechů si myslí, že stát by měl více pomáhat lidem právě při ztrátě zaměstnání. Bez práce je 570 tis. občanů. Bez práce je 40 000 vysokoškoláků. Bez práce jsou i lidé pracovití a ochotní pracovat, vzdělaní. Lidé, kteří mají chuť se zapojit, ale není o ně zájem. Z průzkumu se ukázalo, že tito lidé, když přijdou o ztrátu zaměstnání a přestanou býti schopni uživit svoji rodinu, své malé děti, tak procházejí těžkým stresem, těžkou depresí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP