(10.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Já pro takovou smlouvu nemohu hlasovat, protože pro ni není dostatečný mandát této Poslanecké sněmovny a tzv. Republika Kosovo nebyla ještě plně právně uznána v České republice. To, že se eviduje Česká republika jako jeden ze států, který ji uznal, ještě neznamená, že to, co se píše v novinách, je také právně pravda.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prosím, pane ministře. Než pan ministr přijde k mikrofonu, ráda bych zde načetla ještě další omluvy. Je zde omluvenka od paní poslankyně Ivany Weberové, dále se omlouvá ministr kultury Jiří Besser od 14.30 do 18 hodin z dnešního jednacího dne. Dále je zde omluva paní poslankyně Řápkové od 14 hodin z pracovních důvodů. A pan poslanec Jiří Krátký se omlouvá od 11 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, je mi líto, ale musím některé kolegy poopravit. Kosovo Českou republikou uznáno je. To není nedokončený proces. Máme spoustu států, které uznáváme a nemáme tam ani diplomatické zastoupení. Jestli nás zastupuje v Kosovu chargé d´affaires nebo velvyslanec, to je úplně jiná otázka. Ale toto území jako samostatné území je uznáno, mezitím už zhruba přes 80 států a většina také evropských států. To je fakt, který nemůžeme zpochybnit. A je to bohužel, musím vám sdělit, už nezvratný proces.

Jiná otázka je tato dohoda, která je čistě ve prospěch České republiky, neboť pouze touto smlouvou jisté problémy s občany Kosova, které zde máme, můžeme vyřešit. Dokud tuto smlouvu nepodepíšeme, nemůžeme taky navracet občany Kosova, které bychom rádi vrátili do jejich rodné země, tak to udělati nemůžeme. Tudíž tady pouze poškozujeme vlastní občany. Když vám tohle je ze zásadních důvodů veselejší, asi vám v tom nemůžu bránit. Upozorňuji proto, že tím pouze poškozujete vlastní občany a Českou republiku.

Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl upozornit pana ministra zahraničí a místopředsedu české vlády, že většina těch, se kterými jsou tady problémy, nemají kosovský pas, ale mají pas Republiky Srbské, případně ještě bývalé Jugoslávie.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dovolím si jednu poznámku. Já si nemyslím, že nikdo z nás nechce poškodit občany České republiky. Občany České republiky jste, pane ministře, nezlobte se, prostřednictvím paní předsedající, poškodil vy, když jste souhlasil s ratifikací úmluvy, že Kosovo existuje. Pro nás, pro občany České republiky, pro drtivou většinu, neexistuje! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nemám nikoho dalšího přihlášeného do rozpravy. Táži se tedy, zda se někdo hlásí. Vidím ministr zahraničí, poté pan ministr Kubice. Takže nejprve pan ministr Schwarzenberg. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedající, mohl bych vaším prostřednictvím pozvat pana kolegu na cestu do Prištiny, aby se přesvědčil, že Kosovo existuje. Snad k jeho politování, ale že existuje, se přesvědčí, když přijede do Prištiny nebo do toho území. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dalším přihlášeným byl pan ministr Kubice. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl k tomu říci, že jedná se o readmisní smlouvu. Tato readmisní smlouva umožní navrácení občanů Kosova do Kosova. Jako ministr vnitra vím o mnoha lidech, kteří přestupují zákon v České republice jako migranti. Vím, že na Václavském náměstí mnohdy vidíme občany Kosova prodávat drogy. Vím, že v tramvajích v Praze vidíme některé občany Kosova v rolích kapsářů. A tyto osoby tato smlouva umožňuje navrátit do Kosova. Nevím ani o jednom občanovi České republiky, který by byl nelegálním migrantem v Kosovu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Teď se ptám, vidím, že se hlásil nejprve pan poslanec Foldyna, ale nevím, zda s faktickou. Pokud jsou to řádné, tak je zde přihlášen s faktickou poznámkou ještě pan poslanec Vojtěch Filip a pan poslanec Jeroným Tejc. Takže teď v tom mám zmatek. Takže pan poslanec Foldyna, byla to faktická? Dobře, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Paní předsedající, prostřednictvím vás panu ministrovi: Pane, ministře, já jsem na Kosovu byl. Viděl jsem, jaká je to v uvozovkách země. Jaké jsou tam zákony. Jsem v dennodenním kontaktu s lidmi, kteří tam žijí.

Vy jste říkali, že uznáte Libyi ve chvíli, kdy bude mít nové vedení pod kontrolou celé území. Na Kosovu není pod kontrolou celé území Kosova jakýmisi kosovskými orgány. Vy to přeci dobře víte! Kosovo nemá soudní a policejní moc, která je schopna zajistit pořádek ve své zemi. Zajišťuje to jakýsi KFOR, EULEX, NATO, USA a nevím, které všechny složky tam zajišťují to, že se vytváří, aby tato provincie se tvářila jako stát. Tam se prostě nedá jet a vidět stát. Tam prostě přijedete a vidíte zemi, která je v chaosu, v hrozném nepořádku, a vy se nám snažíte tvrdit, že prostě poškozujeme občany tím, že nechceme uznat tento stát.

Já se znovu obracím na poslance českého parlamentu, aby v rámci a duchu toho, že jsme pokračovatelé masarykovského Československa, neuznávali toto jednání a tento stát, protože rezoluce 1244 je dostatečným nástrojem k tomu, abychom mohli vydávat lidi, kteří se dopouštějí zločinů na území České republiky, zpátky do té provincie. Protože oni z velké většiny, z drtivé většiny mají srbské pasy, a odvezte si je zpátky! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. To byla faktická poznámka. Mám zde teď tři faktické poznámky. Prosím v následujícím pořadí, omlouvám se, pane poslanče. Nejprve pan poslanec Hamáček, poté pan poslanec Filip, poté pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Já doufám, že pan ministr u svoji pozvánku do Kosova nemyslel vážně jako argument k tomu, zda nějaká země existuje, nebo neexistuje. Na to máme jiné procedury. Já jsem taky na Kosovu byl, samozřejmě. Tam je celá řada atributů jejich existence, tak jak si je oni vykládají. Některé orgány tam fungují, viděli jsme samozřejmě vlajky atd. Ale přece návštěva země není žádným argumentem k tomu, zda existuje nebo neexistuje. Já jsem taky viděl v Katalánsku nápisy Catalonya is not Spain. A v životě bych si nedovolil říct, že na základě návštěvy Barcelony chci zpochybňovat územní integritu Španělska. Nebo, pane ministře, můžeme se zajet podívat do Abcházie, do Jižní Osetie a podívat se, zda ty země existují - v uvozovkách - podle toho vašeho kritéria. Ale přece kritériem je úplně něco jiného. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vojtěch Filip, kterému předávám slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP