(12.10 hodin)

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Já souhlasím s panem poslancem Menclem v tom, že je důležité se tím zabývat, protože není možné čerpat z rezerv. Ale musíme si říci určitá fakta. Veškeré smlouvy podepsalo bývalé vedení a v podstatě i bývalý předseda rady je již po smrti, takže těžko se některé věci dají řešit zpětně. Je tam nová předsedkyně, již delší dobu nový ředitel a je potřeba říci, že vlastně v kandidatuře na ředitele a ve svém programu naznačil možnosti řešení. Já si myslím, že volební výbor se tím má zabývat a měl by zabývat a můžeme zhodnotit vlastně po prvním roce fungování nového ředitele, což je zpráva za rok 2011. Tam potom chce vlastně zhodnotit, jak postupuje v rámci toho svého programu a restrukturalizace Českého rozhlasu, protože všichni víme, že není možné v této době navyšovat jakkoliv koncesionářské poplatky, ale je potřeba šetřit.

Tohle je jenom mé doplnění, protože diskuse doopravdy byla velice plodná a tvrdá a myslím si, že zprávu bychom měli schválit, ale zabývat se tím dost detailně v příštím období. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Slovo má nyní pan poslanec Zbyněk Stanjura, poté pan poslanec Václav Kubata. Poté paní poslankyně Levá.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já chci říci, že to je zpráva o hospodaření. To není zpráva ani o řediteli rozhlasu ani o předsedovi rady. Takže pro mě argumenty předsedy volebního výboru jsou naprosto vážné, adekvátní. Nemyslím si, že bychom takovou zprávu schvalovat měli. Pokud se v průběhu roku 2011 či roku 2012 ukáže, že Český rozhlas hospodaří lépe, tak zprávy za příští roky určitě budeme schvalovat.

Na druhé straně, když se podíváte, zpráva byla vypracována v srpnu roku 2011 a jsou pod ní podepsáni ti, kteří Český rozhlas dneska vedou. Takže to není tak, že něco zdědili. Měli bychom prostě hlasovat o tom, jestli takovou zprávu schvalujeme, nebo ne. A já za sebe říkám, že nejsem připraven navyšovat koncesionářské poplatky. Nicméně pokud nedá Poslanecká sněmovna jasný signál, že takhle ne, tak najednou budeme stát v situaci, kdy nám nic jiného nezbude. A to si myslím, že bychom neměli připustit. Neměli bychom to připustit a měli bychom svůj názor vyjádřit včas. Ne až v roce 2014, kdy najednou získáme informaci, že se nic nedá dělat například proto, že rezervy už nejsou. A například proto, nedejbože, že Český rozhlas prohrál nějaké soudní spory a nemá prostředky na to, aby v důsledku soudních sporů peníze vyplatil. Pak už nebudeme mít žádný manévrovací prostor. Myslím, že dneska ještě ten prostor je, a měli bychom dát jasný signál, že takhle se pokračovat prostě nedá.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Václav Kubata. Prosím.

 

Poslanec Václav Kubata: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, tato zpráva je opravdu zprávou o hospodaření Českého rozhlasu a je naprosto správné, co pan předseda a poslanec pan Mencl řekl o tom bodu, že ČRo čerpá z rezerv. Taky je třeba ale doplnit, že to opravdu není jenom zprávou o hospodaření Českého rozhlasu, protože to mezidobí, které bylo, to vakuum nezvolení ředitele, které jsme způsobili my ať už svou nečinností, nebo bohužel i tragickým úmrtím pana předsedy Jíši, kdy vlastně rada opět přestala být neakceschopná(?), tak především způsobilo to, že nový generální ředitel nebyl zvolen, a tudíž nemohl dělat celou řadu kroků, které by se možná, možná mohly promítnout již v této zprávě, a to především strukturálních změn a úsporných kroků. Ale prostě to se nestalo. Proto na volebním výboru já sám jsem hlasoval za přijetí této zprávy, protože tak jak jsme měli možnost se seznámit s některými plánovanými strukturálními změnami, potažmo s úspornými kroky, tak ve mně vzbuzují naději do budoucna.

Je samozřejmě jasné, že nikdo není připraven diskutovat nebo otevřít debatu o koncesionářských poplatcích. V žádném případě. Na druhou stranu ale nepřijetí zprávy myslím není nezbytně nutným krokem a možná bychom měli naopak začít i debatu o tom, jak vůbec konstrukce kontroly veřejnoprávního média má do budoucna fungovat. Jestli není čas popohnat kroky a otevřít mediální legislativu a najít nový, možná lepší funkční model, tak abychom nemuseli reagovat jenom zpětně, ale abychom se mohli na tom podílet v průběhu.

Takže já jenom říkám svůj názor, že já budu hlasovat v tomto případě pro přijetí této zprávy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Václav Kubata. Slovo má paní poslankyně Ivana Levá. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, dámy a pánové, též souhlasím s tezí šetřit je potřeba. V Českém rozhlase určitě. Ale moc nerada bych viděla, aby se šetřilo na úkor regionálního vysílání. U nás v Plzeňském kraji je regionální vysílání Českého rozhlasu velmi populární, máme vysokou poslechovost a skutečně, kdyby se mělo do budoucna šetřit tím, že na regionech se ubere, tak myslím, že by to nepůsobilo moc dobře mezi posluchači Českého rozhlasu. Buďme rádi, že Český rozhlas poslechovost má, proto platíme poplatky, ale znovu říkám: šetřit, šetřit, ale uvážlivě. Tak, aby se to regionů dotklo co nejméně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se na další přihlášku do všeobecné rozpravy. Pan kolega Václav Mencl. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Jsem velmi rád, že si kolegové uvědomují vážnost té věci, nicméně projednáváme faktickou zprávu, která obsahuje věci, které jsem zde citoval. A z tohoto hlediska prosím, nemůžeme se tvářit, že taková věc neexistuje. Jedna věc jsou sliby do budoucna a druhá věc je realita, ve které se ocitáme. Takže já jsem přesvědčen, že tuto zprávu, tedy za sebe, konstatuji - nikoliv jako zpravodaj, jako zpravodaj samozřejmě přednesu usnesení výboru - za sebe konstatuji, že tuto zprávu prostě nepodpořím.

Myslím, že zde padla docela zajímavá zmínka o tom, jakým způsobem zajistit, aby Sněmovna měla efektivní vliv na hospodaření. Vtip je v tom, že my schvalujeme až výsledky hospodaření. Poslanecká sněmovna schvaluje teď rok 2010, místo abychom se zabývali rokem 2012. Samozřejmě, k tomu jsme si zvolili radu. Ta rada - nemohu souhlasit s tím, že rada byla nefunkční. Rada měla dostatečný počet členů na to, aby se hospodařením zabývala. Neměla jistou chvíli dostatečný počet hlasů na to, aby zvolila nového generálního ředitele, to je pravda, ale to na hospodaření nemělo vliv. Zrovna tak jako na hospodaření nemělo vliv to, že generální ředitel nebyl zvolen a byl tím pověřen současný ředitel.

Ale myslím si, že je velká otázka legislativní, zda se také nemáme zabývat rozpočty České televize a Českého rozhlasu, tak jako se zabýváme například rozpočtem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání anebo se zabýváme rozpočtem Českého telekomunikačního úřadu. Neboť skutečně potom jsme stavěni před hotovou věc.

Za sebe musím také říci, že podle mého názoru Rada Českého rozhlasu prostě nesplnila to, co má. Je tam od toho, aby rozhlas hospodařil efektivně. To nečiní.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se na další přihlášku do všeobecné rozpravy. Není žádná? Ještě pan poslanec Václav Tejc. - Jeroným Tejc, promiňte prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Tak co není, může být.

Paní předsedkyně, dovolil bych si požádat před hlasováním o přestávku na klub sociální demokracie v délce pěti minut.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Ptám se na další přihlášky do všeobecné rozpravy. Není-li žádná, končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan poslanec Václav Mencl. V podrobné rozpravě je třeba zopakovat návrh.

 

Poslanec Václav Mencl: Omlouvám se, nepochopil jsem situaci přesně. Takže volební výbor po odůvodnění předsedkyně Rady Českého rozhlasu Mgr. Dany Jaklové, zpravodajské zprávě předsedy Ing. arch. Václava Mencla a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Výroční zprávu o hospodaření Českého rozhlasu za rok 2010 dle sněmovního tisku č. 465.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo, proto podrobnou rozpravu končím.

Nyní je zde žádost o pětiminutovou přestávku. Navrhuji tedy, abychom ve 12.25 hodin se sešli, odhlasovali k tomuto bodu ještě usnesení a poté bychom se věnovali pevně zařazeným volebním bodům. Takže pokračování ve 12.25.

 

(Jednání přerušeno ve 12.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP