(11.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 285. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 285 přítomno 181, pro 40, proti 114. Tento návrh přijat nebyl, tedy znění schválené Senátem.

 

Budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců. Příslušné kvorum je nastaveno.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 371/4."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 286. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu usnesení?

V hlasování pořadové číslo 286 přítomno 181, pro 131, proti 14. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona přijali.

 

Končím projednávání bodu 146, sněmovního tisku 371/4. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu senátorovi.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

147.
Návrh zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek
/sněmovní tisk 399/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovací návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 399/4. Vítám mezi námi senátorku Soňu Paukrtovou a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře. (V sále je hluk.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, jedná se o velmi neideologickou normu. Je to jenom způsob, jak využít mezinárodní pomoci k tomu, aby se s větší efektivitou vymáhaly pohledávky oprávněných států. Stejně neideologicky k tomu přistoupil Senát, který navrhl některé úpravy spíše legislativně technického charakteru, které zkvalitňují předlohu. Já podporuji přijmout návrh ve znění schváleném Senátem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane ministře. Zeptám se pana poslance Davida Šeicha, zda se chce jako zpravodaj zahraničního výboru vyjádřit k usnesení Senátu k pozměňovacím návrhům. Prosím, pan poslanec David Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Dobrý den, paní předsedající, dámy a pánové. Po diskusi s Ministerstvem financí a některými dalšími odbornými orgány se jeví, že doplnění a upřesnění Senátem rozšíření možností vymáhání mezinárodních finančních pohledávek je spíše v aplikační praxi lepší a výhodnější ve verzi senátní, takže se přikláníme k senátní verzi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto tisku. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Má možnost vystoupit paní senátorka Soňa Paukrtová. Prosím, paní senátorko.

 

Senátorka Soňa Paukrtová: Paní předsedající, dámy a pánové, jenom velice stručně. Bylo tady řečeno, že Senát učinil některé víceméně legislativně technické úpravy. Pozměňovacích návrhů je celkem šest. Nejsou nijak dramaticky problematické. Řekla bych, že důležitý je pozměňovací návrh 1, který upravuje nedostatek v transpozici, pozměňovací návrh 2, který dává do souladu dvě odporující si dikce tohoto zákona, a mohla bych pokračovat dále.

Jedná se o skutečnost, že Senát nikterak věcně nezasáhl do návrhu, který nám přišel z Poslanecké sněmovny, a já vás velmi prosím o podporu senátní verze. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní senátorce Soně Paukrtové. Zeptám se ještě na další přihlášku do rozpravy. Nevidím žádnou, končím tedy rozpravu a přikročíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek, podle sněmovního tisku 399/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 399/4."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 287. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 287 přítomno 181, pro 162, proti 3. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Tím končím projednávání bodu 147, sněmovního tisku 399/3. Děkuji paní senátorce Soně Paukrtové.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

148.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního
majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci
majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 434/4/ - vrácený Senátem

Senát tento návrh vrátil s pozměňovacími návrhy. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 434/5. Senátoři nebudou přítomni projednávání tohoto tisku. Prosím tedy o úvodní slovo pana ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Opět budu velmi stručný. Dámy a pánové, tento návrh měl jeden jediný motiv a jeden jediný cíl - umožnit pravidelné a pravidelně opakující se příjmy se společnostmi se státní účastí, tedy dominantně v objemu dividendy ČEZu zapojit do přímé základny důchodového účtu. Žádný jiný cíl neměl, což se ne úplně povedlo vysvětlit ve vládě, takže tam vznikla jistá nedorozumění. Ne všechna nedorozumění se podařilo vysvětlit v Poslanecké sněmovně a až všechna nedorozumění se podařilo vysvětlit v Senátu.

To znamená doporučuji za splněním tohoto cíle přijmout návrh přijatý Senátem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane ministře. Zeptám se pana kolegy Michala Doktora jako zpravodaje rozpočtového výboru, ale nevidím ho - pardon, je tady - zda se chce vyjádřit k pozměňovacím návrhům Senátu. Pan poslanec Michal Doktor má slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já už jsem jednou dal při projednávané věci na žádost pana ministra financí a shledávám správné, aby i v tomto hlasování Sněmovna respektovala jeho žádost jako předkladatele. Doporučuji tedy hlasovat v souladu se žádostí pana ministra financí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji panu poslanci Michalu Doktorovi. Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 434/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 434/5."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 288. Ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení - znění senátní. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 288 přítomno 181, pro 129, proti 29. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Tím končím projednávání bodu 148, sněmovního tisku 434/4. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP