(16.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dvě faktické poznámky - Jiří Paroubek, Jeroným Tejc, poté přihláška pana ministra Jiřího Pospíšila. Prosím, faktická poznámka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já jsem si se zájmem, dámy a pánové, vyslechl teď pana předsedu Johna. Musím říci, že nevycházím z údivu nad jeho rétorikou. Ale myslím, že toto jednání do této chvíle bylo docela vážné. Jak pan ministr Jankovský vystupoval velmi seriózně, byť má trochu opačné názory nežli já na některé věci, ale to se stává. Já, pokud nebude odhlasována senátní verze, budu hlasovat také pro verzi vládní. Je to lepší než nic. Ale myslím, že by pan předseda John se měl snažit zachovat vážnost tohoto jednání a nedělat z toho kabaret.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Mně pan předseda John připomněl to, co jsem zapomněl říci, že pro ten druhý návrh, který jsme tady podali na zrušení anonymních akcí, hlasovala sociální demokracie, hlasovala pro to KSČM a nehlasovaly pro to kromě ODS i Věci veřejné. To znamená, není to tak, že bychom tady my něčemu bránili, je to spíše naopak.

A to druhé podstatné. Pokud pan předseda John říká, že je potřeba odhalit ty majetky, které se tady rozkradly, já jsem pro. Proto sociální demokracie tady několikrát předložila zákon o registrovaném majetku, tak aby se dnes museli všichni zpovídat z toho, jak prokázat původ majetku. A byly to Věci veřejné, byla to ODS, byla to TOP 09, které hlasovaly proti tomuto návrhu zákona. Takže prosím, rozlišujme činy a slova. Děkuji. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Přeji všem hezké, dobré odpoledne.

Když už jsme u toho výčtu, co kdo provedl, co kdo rozkradl, jak kdo proti tomu statečně bojoval, také jdu do toho mlýna s troškou. Jenom připomínám, že to byla KSČM, která poprvé přišla s návrhem zákona o majetkových přiznáních, která podle našeho soudu jsou tím prvotním bodem, od kterého je třeba začít, aby se skutečně vyřešilo, nejen co kdo tady rozkradl z veřejných zakázek, ale také co kdo tady rozkradl v procesu privatizace. A pokud se nezačne od tohoto odhalení, tak všechno ostatní je teprve druhotné a všechno ostatní je jenom poloviční pokus.

Domnívám se, že je situace příliš vážná na to, abychom se tady předháněli, čí to je, nebo není zásluha, jestli se něco přijme, nebo nepřijme. Já jsem měl, ale jenom chviličku možná, pocit, že se tady sděluje, že jestli zítra náhodou vyjde slunce, tak to bude, vězte, občané, zásluha Věcí veřejných. Děkuji. (Potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Pan ministr spravedlnosti nebude již vystupovat. Zeptám se, zda se někdo chce přihlásit ještě do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Zeptám se - pan kolega Hamáček, prosím, avizoval jste žádost o přestávku na jednání klubu.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Já bych poprosil jménem klubu sociální demokracie o 5 minut.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže sejdeme se opět k jednání v 16.38 hodin.

 

(Jednání přerušeno od 16.33 do 16.38 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, přestávka skončila. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Rozprava byla skončena a před námi je hlasování o tomto návrhu zákona. Za malou chvíli budeme hlasovat, a to podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení bude zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku č. 370/6, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 370/7." Tedy senátní verze je ta, o které teď budeme rozhodovat. Doufám, že všichni stačili již přijít do jednacího sálu.

 

O této senátní verzi rozhodneme v hlasování, které ponese pořadové číslo 28.

Zahajuji hlasování číslo 28. Táži se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování číslo 28 přítomno 182, pro 76, proti 102. V této verzi jsme tedy zákon nepřijali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP