(18.10 hodin)
(pokračuje Chalánková)

Jako odůvodnění dovolte, abych přednesla tyto věty: Změna občanského soudního řádu, tedy nastavení možnosti soudu nařídit účast na mediaci, resp. na prvním informačním setkání, je zcela zásadním a žádoucím prvkem úpravy. Vyloučení mediátorů, kteří nejsou advokáty, z možnosti participovat na této formě mediací, a to ve všech věcech kromě rodinných, to znamená potenciálně veškeré spory majetkové, ze závazkových smluvních vztahů - pracovní, obchodní, spotřebitelské atd. - je zcela neodůvodněné a v rozporu s princem rovnosti, resp. rovných příležitostí, stejně jako základními principy podnikání, zejména v oblasti pravidel hospodářské soutěže. Pro řádný výkon činnosti mediátora je již jeho odborná kvalifikace včetně základních právních znalostí součástí povinné zkoušky mediátora. Proto je násobení požadavků na vysokoškolské vzdělání právnické zcela nadbytečné. Navíc mediátor, a to samozřejmě ani ve věcech nařízených soudem, není povolán k tomu, aby soud řešil či aby navrhoval či doporučoval jeho řešení, v tomto kontextu tedy aby jakkoliv využíval své právní erudice. Kvalifikací mediátora, a totéž z podstaty navrhovaného zákona, je dovednost v technikách komunikace a mediace, tedy taková dovednost, která přímo nesouvisí s kvalifikací v oblasti práva, a navíc podmíněné vysokoškolským vzděláním v oblasti práva.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, jestli ještě někdo další chce něco. Ne, je to poslední do podrobné rozpravy, takže můžeme i podrobnou rozpravu zřejmě ukončit. A ptám se ještě zpravodajky - myslím, že tady není co hlasovat. Můžeme pouze asi ukončit projednávání druhého čtení. Děkuji.

 

Dalším bodem je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské
péčia o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 470/ - druhé čtení

Požádal bych ministra zemědělství Petra Bendla, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, věřím, že tento bod bude méně bolestný než ten předešlý. Dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání.

Základní normou EU pro používání pesticidů je nařízení Evropského parlamentu a Rady číslo 1107/2009, jehož implementace byla předmětem předcházející novely zákona o rostlinolékařské péči. Hlavním cílem předkládaného vládního návrhu zákona je transpozice směrnice k udržitelnému používání pesticidů a směrnice k ochranným opatřením proti zavlékání škodlivých organismů rostlin nebo rostlinných produktů. Účelem je vytvořit a umožnit aktualizaci národní strategie používání přípravků na ochranu rostlin. Podstatně se zjednodušuje systém odborné přípravy a jejího osvědčování na profesionální uživatele přípravků na ochranu rostlin, distributory přípravků a na ochranu rostlin a poradce k ochraně rostlin. Stanoví se povinnost pro prodejce poskytovat odpovídající informace o použití přípravku a bezpečnostní pokyny pro práci s jednotlivými přípravky. Prodej těchto přípravků pro profesionální použití se umožňuje pouze držitelům osvědčení získaného na základě absolvování odborné přípravy.

Harmonizují se lhůty pro kontrolní testování zařízení pro aplikaci přípravků s nejmenším dopadem na uživatele tak, aby byla zajištěna kompatibilita s předpisy EU. Letecká aplikace přípravků se umožňuje pouze výjimečně a zavádí se opatření na ochranu vodního prostředí, zdrojů pitné vody a oblastí chráněných z hlediska životního prostředí a pracovníků v zemědělství. Zavádí se plošné uplatňování integrované ochrany rostlin všemi profesionálními uživateli přípravků a upravuje se pověřování fyzických a právních osob výkonem odborných rostlinolékařských činností, které dnes vykonávají orgány rostlinolékařské péče, a výkon odborné pomoci.

Předkládaný návrh zákona nepředpokládá finanční dopady do státního rozpočtu.

Vládní návrh zákona projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny PČR na své 22. schůzi dne 7. prosince loňského roku a na 23. schůzi dne 9. prosince loňského roku a doporučil Poslanecké sněmovně, aby s ním vyslovila souhlas ve znění pozměňovacích návrhů spočívajících v technických úpravách dosavadních ustanovení návrhu v části novelizující zákon o rostlinolékařské péči a ve vložení nové části, kterou se mění zákon o vinohradnictví a vinařství tak, aby došlo k vypuštění podle mého názoru nadbytečného požadavku na ohlašování každého nákupu rmutu, moštu nebo vína. S uvedenými pozměňovacími návrhy souhlasím, a podporuji tak výbor zemědělský, neboť přispívají ke zkvalitnění návrhu zákona.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, tak to bylo vystoupení tedy úvodní a nyní máme tento návrh v prvém čtení přikázaný k projednání zemědělskému výboru. Usnesení byla doručena pod tisky 470/1-3. Takže bych požádal pana poslance Ladislava Skopala, který by se k tomuto vyjádřil.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, zemědělský výbor se zabýval tímto tiskem a přijal 9. 12. 2011 usnesení k zákonu č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání. Přijal usnesení schválit tento zákon ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Otevíráme obecnou rozpravu. Kde jsou přihlášky? Prosím pana poslance hned...

 

Poslanec František Dědič: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych se přihlásil ke sněmovnímu dokumentu 944, který byl v elektronické podobě rozeslán. Je to pozměňovací návrh k tomuto sněmovnímu tisku, který si klade za cíl zjednodušit a zpřehlednit problematiku pověřování fyzických a právnických osob k výkonu odborných rostlinolékařských -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, promiňte, jenom abych si to ujasnil. Já jsem otevřel teď v této chvíli teprve obecnou rozpravu. Omlouvám se poslanci Dědičovi a prosím nyní ještě všechny, než půjdeme k podrobné, kdo ještě chce vystoupit v rozpravě obecné. Nikdo. Dobře, já obecnou rozpravu ukončím. Otevírám podrobnou a teď teprv pan poslanec Dědič.

 

Poslanec František Dědič: Tak na tom bylo vidět jenom, jak zemědělci jsou rychlejší než advokáti, a já tím pádem věřím, že tento sněmovní tisk opravdu bude probíhat rychleji než ten minulý.

Tento návrh opravu má zjednodušit a zpřehlednit problematiku pověřování fyzických a právnických osob k výkonu odborných rostlinolékařských činností, které jsou vykonávány v rámci výkonu státní správy, a tento pozměňovací návrh je plně v souladu s příslušným právním předpisem EU. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, kdo další? Ano, prosím, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP