(10.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Tady musím dodat: Samozřejmě napříč politickým spektrem - pokud některý z členů stran koná v rozporu se zákonem, porušuje zákony nebo ústavu, tak se s ním zachází jako s kterýmkoli jiným občanem této země. Naprosto napříč. A je jedno, jestli je členem KSČM, sociální demokracie, Věcí veřejných, ODS, nebo TOP 09. V tomto je to naprosto jednoznačné.

Za další. Jak předseda vlády úkoluje zpravodajské služby? Dámy a pánové, opakovaně a opakovaně se objevuje tento mýtus. A mě zaráží, že tento mýtus živí i zákonodárci. Podle zákona o zpravodajských službách a podle zákona o Bezpečnostní informační službě předseda vlády neúkoluje žádnou zpravodajskou službu, včetně BIS. Je to mýtus, který tady žije v tomto podhoubí, dlouhodobě je kultivován a je to prostě nesmysl. Bezpečnostní informační službu může úkolovat nikoliv premiér, ale vláda jako celek, vláda svým konkrétním usnesením. Takže - předseda vlády neúkoluje Bezpečnostní informační službu.

Co se týče opakovaného útoku na pana ministra Vondru, musím pouze říci, že odmítám vaše tvrzení, že ministr Alexandr Vondra tlačil přes média na Ministerstvo vnitra, aby byla nějaká politická strana sledována, aby mohl být připraven zákaz její činnosti. Ministr Alexandr Vondra vyjádřil svůj osobní názor, se kterým se ztotožňuji - že ke zrušení přistupujeme pozdě, že zrušení mělo být uděláno již na začátku 90. let a že jako jedinou možnost vidí odvolat se na zákon o protiprávnosti komunistického režimu, který byl schválen začátkem 90. let, a předložit návrh na pozastavení činnosti KSČM Nejvyššímu správnímu soudu, který rozhodne. Nic jiného pan ministr Vondra neřekl, než vyjádřil tento svůj osobní názor.

Chcete-li znát i můj osobní názor - to není názor vlády České republiky, protože ta ještě tento bod neuzavřela, nicméně je to můj osobní názor, který jsem prezentoval i na jednání vlády. Já jsem přesvědčen, že byla chyba, že komunistická strana nebyla zakázána ještě před prvními svobodnými volbami v roce 1990. Na druhé straně nechci dávat hraběcí rady zpětně, se zpětností více než 20 let. Byly nějaké okolnosti, tehdejší demokratičtí politici se nějak rozhodovali v konkrétním kontextu. Nicméně já jsem přesvědčen, že komunistická strana neměla být v létě 1990 připuštěna k parlamentním volbám jako nedemokratická a totalitní nezreformovaná struktura. Od té doby proběhlo x voleb do Poslanecké sněmovny, Senátu, je jich dohromady více než desítka. Z Komunistické strany Čech a Moravy - ať se mi to líbí, nebo ne, a ve skutečnosti z toho velmi silně šedivím - se stala z tohoto pohledu legitimní parlamentní strana, která získává mandát od voličů v rámci demokratických a svobodných voleb. Znovu opakuji, ať se mi to líbí, nebo ne, šedivím z toho, skřípu zuby vzteky, tak z tohoto titulu zasedá v Poslanecké sněmovně a několika jedinci i v Senátu. Nemusí se mi to líbit, nemusím s tím souhlasit. Jediné, co můžu udělat, je přát si, aby voliči rozhodli jinak. Nicméně musím z tohoto pohledu respektovat, že Komunistická strana Čech a Moravy je parlamentní stranou zvolenou v demokratických a svobodných volbách a platí pro ni jako pro kteroukoliv jinou politickou stranu, že pokud svou činností nebo činností některých svých jedinců nenarušuje ústavní pořádek České republiky, je z tohoto pohledu legitimní politickou silou, byť se mi velmi, ale velmi nelíbí.

Děkuji. (Silný potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji předsedovi vlády. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy k této interpelaci. Pan poslanec Grebeníček. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: S velkým zájmem jsem vyslechl reakci na mé otázky, reakci premiéra České republiky. Snad jen pro pořádek, co mě také motivovalo k mému vystoupení a k mé písemné interpelaci. A pan premiér nepochybně určitě ví, že francouzská vnitřní tajná služba čelí nařčení, že se stala nástrojem prosazování zájmů prezidenta Nikolase Sarkozyho.

(Z místa se ozývá pan premiér slovy: Já jsem v tom nevinně.)

Já vím, já vím, já to dokončím. Já to jenom říkám v souvislostech, co mě motivovalo. A samozřejmě mluví se také o tom, že snad byla vytvořena tato zpravodajská služba pro potřeby Elysejského paláce, nikoliv tedy pro to, pro co by skutečně měla být zřízena. Mluví se o tom, že provádí speciální nekontrolované operace zaměřené mimo jiné na špiclování politických rivalů nynějšího establishmentu. Zajímavé je například i to, že zvláštní jednotka označovaná jako Subdivize R, která nefiguruje v žádném strukturálním schématu zpravodajské služby, je prý složena z 15 specialistů, kteří dokážou například otevřít zamčené dveře tak, aby to nikdo nepoznal, instalovat v bytech štěnice nebo tajně instalovat do auta sledovací zařízení. Umějí prý se také na dálku nabourat do cizího počítače. Mají jediné pravidlo - nebýt viděn a nebýt chycen. Ne, já nekandiduji na prezidenta ve Francii, jsem na tom obdobně jako pan premiér, ale přece jenom jsem považoval za vhodné to připomenout.

A ještě jednu informaci, tentokrát ze Spolkové republiky Německo. Tady jsem už byl mnohem pozornější a prožíval jsem tyto informace mnohem intenzivněji. Německo totiž řeší nový poprask okolo činnosti své rozvědky. Vyšlo najevo, že Spolkový úřad pro ochranu ústavy sleduje zhruba třetinu poslanců za opoziční levici, včetně některých nejvýše postavených představitelů této marxisticky orientované parlamentní strany. Potvrdil to ministr vnitra Hans-Peter Friedrich, který ovšem postup hájí. Sledování zákonodárců však kromě levice pobouřilo i ministryni spravedlnosti. V hledáčku kontrarozvědky se ocitlo 27 z celkem 76 poslanců levice, mezi nimi i šéfka strany Gesine Lötzschová, předseda poslanecké frakce Gregor Gysi a místopředsedkyně Spolkového sněmu Petra Pauová. Ano, Spolkový úřad pro ochranu ústavy tak pouze plní prý svoji zákonnou povinnost, vysvětloval ministr Friedrich. Existují závažné důkazy, že jsou v levici tendence, které jsou v rozporu s ústavou, dodal. Představitelé levice požadují okamžité zastavení sledování svých státníků a pohrozili iniciováním vytvoření parlamentního vyšetřovacího výboru. Na stranu ministra vnitra se ovšem postavili politici Unie křesťanských demokratů, tedy té strany, v jejichž čele je kancléřka Angela Merkelová.

Dámy a pánové, pokud zmiňuji tyto skutečnosti, chci říct, že pokud levice není špiclována, ale jen je její činnost sledována na základě vyhodnocování veřejně dostupných projevů a článků, tak to je tvrzení tedy té zpravodajské služby. Ovšem toto tvrzení zpochybnil šéf kontrarozvědky spolkové země Dolního Saska, který otevřeně řekl, že jeho úřad používá i zpravodajské prostředky. Možná víte, že levice ve Spolkové republice Německo vznikla v roce 2007 spojením postkomunistické Strany demokratického socialismu a volební alternativy Práce a sociální spravedlnosti. Za svůj cíl si vytyčila překonání kapitalismu a nastolení demokratického socialismu.

Ano, vnímal jsem odpověď premiéra Nečase. Oceňuji zejména závěrečnou pasáž jeho vystoupení. Přesto však si dovolím zde připomenout následující slova: "Je to tady zasmrádlý čurbes." To prohlásil nedávno jeden z předsedů jisté neparlamentní strany na adresu současné české politické reprezentace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP