(12.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Musím říci, že tehdy s touto restitucí, nebo s tehdejší restitucí, vyslovovala souhlas přímo nebo nepřímo většina společnosti. Musím říci, jednoznačně, že jsem s tím souhlasil a souhlasím i já. Prostě bylo dobře, že v těch 90. letech proběhly restituce včetně restitucí majetku církví. Byl na to společenský konsenzus, bylo to logické a všichni to očekávali. Ale všichni také očekávali, že tím je konec. Dokonce to tehdy deklarovaly i církve, tehdy to deklarovali politici - vaši politici jako Václav Klaus a mnozí další. Na to jste všichni zapomněli. Najednou jako kdyby to nebylo! Jako kdyby to tehdy církve neříkaly, jako kdyby to vaši politici neříkali. Najednou jsme jinde a tváříme se, jako kdybychom tady poprvé, teď, po dvaceti letech, šli napravit nějaké křivdy. Ty už se do značné míry napravily. Napravily před dvaceti lety, kdy s tím souhlasila většina společnosti. Dnes už lidé vidí, že není důvod k další vlně restitucí. Jaký je důvod? Proč se tady bavíme o další vlně restitucí pouze vůči jedněm organizacím? Vždyť tady bylo přece spousta dalších křivd, které se nepodařilo odstranit v těch 90. letech. Ty nás nezajímají. Ty jsou vám zjevně jedno! Vás zajímají jenom ty církve. Takže se zapomnělo na to, že tehdy už se řeklo, že je to konec, že tím je to všechno vyřešeno. Dnes zase říkáme, že to není vyřešeno, že to ještě musíme jakoby dořešit transferem těchto 135 miliard, že teda lidi znovu budou platit. A vy říkáte: stát ušetří. Můžete mi říct, kde je garance toho, že stát ušetří? Já totiž si dovolím předpokládat, jak to bude. Teď vy to provalíte, lidé budou muset zaplatit ze svého 135 miliard, to se samozřejmě projeví na jejich životní úrovni, to znamená zaplatí to celý národ pro relativně úzkou skupinu - a pozor! Ne skupinu věřících, ale pro relativně úzkou skupinu - říkejme tomu církevní management. Protože to nejsou ani ti faráři, farnosti, jejich farníci, věřící. Ti z toho nebudou mít nic. Já vám garantuju, že těm ten bude kostel padat stejně na hlavu, jako jim padá leckde dnes, a budou stejně čekat na dotaci obce nebo kraje nebo státu, aby jim nepršelo při bohoslužbách na hlavu. A z tohohle majetku neuvidí ten konkrétní farář, ta konkrétní farnost, ti konkrétní věřící ani korunu! To vám garantuju. A klidně se s vámi o to vsadím. A kdyby tady byl nejlepší ministr financí a nejlepší premiér na světě, tak bych rád je vyzval k této sázce. Protože ty majetky zůstanou někde jinde.

A když mluvíte s řadou farářů, s řadou věřících, oni tyto obavy tlumočí. Není pravda, že by tady bylo velké hnutí většiny věřících, většiny farářů, kteří by říkali: My to potřebujeme, protože víme, že nám to pomůže v naší duchovní činnosti. Nebo církevních charitativních organizací, které by říkaly: To budou prostředky, z kterých budeme žít. Jestli to tak bude, tak tady jasně deklarujte a řekněte, že tedy jak tento zákon provalíte, tak ani obce, ani kraje, ani stát už nadále nebudou přispívat na opravy kostelů, opravy far, opravy kapliček, opravy klášterů, nebudou na to přispívat ani obce, ani kraje, ani stát a bude to všechno jen z tohoto majetku. Víte sami víte, že nebude. Že to prostě není možné. To vy dobře víte.

Taky víte, že nepůjde říct a stát neřekne, ani kraj ani obce, konec, církevní charitativní organizace už nedostanou ze státního rozpočtu, rozpočtu měst a krajů ani korunu. Pokud to tak je, tak to tady jasně řekněte. Tak tady vystupte a řekněte: dáme církvím 135 miliard, ale už nedostanou ani korunu. Samozřejmě víme, že to tak není. A být nemůže! Být nemůže. Protože by jim skutečně ty kostely, fary, kláštery spadly na hlavu. Ty charitativní organizace by musely zavřít dveře a vyhodit klienty, protože by neměly na svůj chod a provoz.

Čili ono je také zajímavé se podívat a ptát se, kde ty majetky skončí. Garantuji vám, že ne u těch běžných věřících, řadových věřících. Ne u těch farářů a farností. Těm pomáháme my. Jen Středočeský kraj každoročně vydává desítky milionů na opravy kostelů, far, klášterů. Co dostanou od arcidiecéze? Co dostanou od Vatikánu? Ani korunu! Ani korunu! Můžete mi říct, kolik poslal stát Vatikán, vatikánská banka, na opravy klášterů, kostelů, které tady padají? Ani halíř! To všechno posíláme my z rozpočtu krajů, měst, případně to posílá stát většinou z rozpočtu Ministerstva kultury. A komu tento majetek právně dáváme? No státu Vatikán! Cizí mocnosti, cizímu státu. Čili ne nějakým duchovním hodnotám, charitě, sociálním službám, ale konkrétní politické síle. Nemůžeme se tvářit, že katolická církev není konkrétní politická síla. Má svůj stát, hlavu svého státu. Tam je jejich vlastní policie, jejich vlastní banka, jejich vlastní tajná služba. Takže tady je vládní většina, která prostě rozhodne o vyvedení majetku státu a o tom, že občané budou muset ze svých příjmů platit cizímu státu, státu Vatikánu. A jsem zvědav, kolik těch peněz přijde zpátky, jak jsem říkal, do těch konkrétních kostelů, far, klášterů, které jsou ve velmi špatném stavu a je to naše ostuda, že jsou ve velmi špatném stavu!

Musím říct, jenom když se vracím do Středočeského kraje, že proti našim předchůdcům, kde vládla ODS s lidovci, tak my, byť v době krize, dáváme do oprav kostelů, far a klášterů v kraji daleko víc, než jste vy dávali v dobách prosperity, kdy v kraji vládla ODS s lidovci. A to je přesně "po ovoci poznáte je", praví Bible! Tedy ne těch podle řečí, které vedete, ale podle skutečných skutků. A tady taky je to rozkryto. Vám vůbec nejde o to, dostat peníze do konkrétních farností, konkrétních kostelů, konkrétních klášterů. Vám prostě jde o ten balík, obrovský balík majetku šoupnout relativně úzké skupině katolického managementu.

Teď se dostáváme k tomu, čím jsem začal. Vy prostě jste úžasní v tomto. Vždycky něco vymyslíte, používáte argumenty jako před dvaceti lety, že restituční vlna znamená vyrovnání všeho a už bude od všeho pokoj, pak chvilku počkáte, aby lidé pozapomněli, a pak přijdete znovu. Tady to bude totéž. Teď tady budete plakat a říkat: stát ušetří, nebude platit duchovní, ušetří na tom a na onom, ono je to vlastně to výhodné, jen zaplaťte. Já vám garantuju a to je ten můj návrh na sázku. Pojďte se se mnou vsadit, že za pár let, a nevím tedy, jestli to bude za tři, pět, za deset let, přijdete znova, nebo vaši následovníci a ti budou říkat - jako včera to tady říkal premiér Nečas. Říkal: Co říkal Topolánek, už mě nezajímá. To bylo, to bylo, to říkal nějakej Topolánek, a dneska je to jinak. Tak přijdou vaši následovníci a řeknou: No co říkal tehdy ten Nečas s tim Kalouskem a nějaká tahle pani a vona pani, prostě kteří o tom rozhodovali, to nás už jako nezajímá, protože oni se mýlili. No a bohužel na platy duchovních není, kostely hrozí, že nám spadnou na hlavu, přece je nemůžeme nechat spadnout, kláštery taky, no tak milý státe, přece tu církev nenecháš padnout na kolena, tak prostě budeš muset platit dál. No, bohužel majetek se někde rozkulačil, nebo jsme z něj nevydělali tolik, nebo se prodal pod cenou, nebo vlastně tolik nevydělává. A budeme tady sedět znova - my asi ne, ale naši následovníci a ti budou říkat: Tehdy udělali chybu, no. No tak co, tak se udělala chyba.

My to zažíváme to každý den. Co kuponová privatizace? Když to dneska připomenete, tak většina z vás řekne: Proč to sem taháte? Jasně, vylítlo komínem kolik? 100 miliard? 200 miliard? 300 miliard? 500 miliard? Vylítly komínem, tak to sem netahejte. Daňoví poplatníci to zaplatí, budou to platit sice ještě dalších sto let, ale tak co, stala se chybička. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP