(17.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Nyní budeme hlasovat podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Sněmovny. K přijetí je nyní zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. To je nastaveno.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy, a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 416/3.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 117. Přihlášeno je 183, pro hlasovalo 161, proti 4. Konstatuji, že s návrhem zákona v tomto znění sněmovním jsme vyslovili souhlas.

 

Můžeme poděkovat předkladatelům a ukončit tento bod.

 

Přejdeme k dalšímu, kterým je bod číslo

 

82.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách
převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby
a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické,
dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 433/3/- vrácený Senátem

Senát nám zákon vrátil s pozměňovacími návrhy. Usnesení jsme obdrželi jako tisk 433/4. Vítám tady senátora Jana Hajdu - ano, je tady pan senátor přítomen.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu i k těm předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil nejdřív ministr zemědělství Petr Bendl. Prosím, aby vystoupil jako první.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych jen krátce uvedl návrh zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků ve vlastnictví státu.

Návrh byl projednán 26. ledna 2012 na 16. schůzi Senátu. Senát k němu přijal pozměňovací návrh, který by umožňoval nabyvateli - fyzické osobě převést zemědělské pozemky právnické osobě, jejímž je členem či společníkem a která vykonává na těchto pozemcích zemědělskou činnost. Myslím, že toto rozhodnutí je správné. Je to bohužel jenom část toho, co bychom do budoucna měli udělat, ale protože dochází k předražení, nebo respektive řeknu k manipulacím v tom smyslu, že právnické osoby si najímají fyzické a vlastně obcházejí proces hospodaření na pozemcích - já myslím, že dnes už je to přece jenom přežité a je dobře, že na to Senát upozornil.

Páni senátoři dobře vědí, že jsem se snažil Senát ještě přesvědčit, možná na poslední chvíli a snad se k tomu budeme moct ve spolupráci se senátory vrátit, abychom zrušili předkupní právo státu na pozemky, které byly zemědělcům prodány, neboť to brání jejich ekonomice, brání podnikání, brání šanci získávat úvěry a dohadovat se s bankami. Myslím, že je čas otevřít ten prostor, aby v konkurenčním prostředí, které dnes v Evropě zemědělci mají, byli schopni obstát. Je to dneska už brzda a je podle mě nadbytečné chodit za úředníkem na Pozemkový fond žádat o souhlas, zdali bude souhlasit s tím, aby zemědělec mohl nějak ekonomicky fungovat a nemusel se ptát úředníků. To byla jedna věc.

A druhá. Myslím, že bychom do budoucna měli také umožnit našim zemědělcům, farmářům, kteří chtějí převést hospodaření z otce na syna či na dceru či zkrátka na blízkého příbuzného, už zestárli natolik, že sami nejsou schopni to hospodářství obhospodařovat, aby jim to zákon umožnil. Dneska je to tak, že farmář musí zemřít, aby všechny závazky vůči státu přešly tou dědickou formou. Ale já bych velmi preferoval, aby když se farmář rozhodne, že už mu fyzické síly nestačí, a mohl převést farmu na syna, tak aby zároveň s tím byly převedeny i závazky vůči státu a mohl mladý farmář hospodařit. To se nám nepodařilo a věřím, že ve spolupráci s vámi i senátory najdeme nějakou shodu nad tímto a v nové novele tyhle věci upravíme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi. Chce se k usnesení Senátu vyjádřit zpravodaj zemědělského výboru poslanec Jiří Oliva? (Reaguje zamítavě z místa.) Nechce. Děkuji také.

Otevírám rozpravu. Požádal bych senátora Jana Hajdu. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jan Hajda: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prodejem státní půdy schváleným zákonem v roce 1999 nebyl povolen prodej právnickým osobám. Vzhledem k tomu, že jste poslali novelu tohoto zákona, která umožňuje prodej půdy cizincům, obavy z toho, že převodem právnických osob například cizincům apod. se dostane těmto do rukou půda, padají. Měli bychom zachovat rovnost i mezi fyzickými i právnickými osobami.

Právnické osoby v České republice, aby nedošlo u nich k újmě v hospodaření, nakupovaly prostřednictvím členů představenstev apod., a toto náš pozměňovací návrh narovnává. Pokud se týká průběhu projednávání v Senátu, nás atakoval Zemědělský svaz, Agrární komora, Svaz zemědělských podnikatelů, které zastupují 95 % zemědělců. Na tomto pozměňovacím návrhu je shoda, proto vás žádám o to, abyste ho schválili.

A pokud se týká dalších věcí, o kterých hovořil pan ministr Bendl, myslím si, že je shoda na tom, že toto do roka nachystáme společně v novele o Pozemkovém fondu a jeho řešení v rámci sloučení s Pozemkovým úřadem.

Tak ještě jednou vás žádám o schválení pozměňovacího návrhu Senátu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Do rozpravy to byl jediný příspěvek. Další zřejmě nebude, takže můžeme rozpravu také ukončit a opět hlasovat.

Budeme hlasovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu. Prosím ještě některé poslance, kteří chtějí hlasovat, aby se vrátili do Sněmovny. Budeme tedy postupovat tak, že k následujícímu schválení usnesení bude zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Nyní přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, ve znění podle sněmovního tisku 433/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 433/4."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 118. Přihlášeno je 182, pro hlasovalo 168, proti nula. Můžeme uzavřít, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas ve znění schváleném Senátem, a ukončujeme projednávání bodu.

 

Další bod je bod

 

83.
Návrh zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu,
a o fluorovaných skleníkových plynech
/sněmovní tisk 445/3/- vrácený Senátem

Vítám senátora Stanislava Juránka.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu se vyjádřil nejdřív ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Prosím ho o slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, pane senátore, dovolte mi krátce se zmínit o tomto návrhu. Tento návrh, který jsme tady projednávali velmi pečlivě, je návrhem, který představuje pouze kompletní náhradu dosavadní právní úpravy v zákoně o ochraně ovzduší, protože jsme se rozhodli rozdělit záležitost na jedné straně řekněme ochrany atmosféry, na druhé straně ochrany ovzduší do dvou samostatných právních předpisů i s ohledem na to, že žijí svým vlastním životem, i z hlediska regulace Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP