(15.00 hodin)

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, obracím se na vás jménem Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, a to v záležitosti nájemních bytů v majetku obcí vybudovaných za pomoci dotací Státního fondu rozvoje bydlení. Podmínka získání dotace byla vázána vložením zástavního práva na dobu dvaceti let. Dnes se však ukazuje, že tato doba je již příliš dlouhá a nájemníci mají zájem byty odkupovat. Tato skutečnost může být v době nejasné situace kolem rozpočtového určení daní dobrou možností pro mnohá města a obce na posílení jejich finančních příjmů.

Dle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by se v případě postupu dle navrhované novely jednalo o nepovolenou veřejnou podporu poskytnutou obcím, která je v rozporu s komunitárním právem. Zástupci měst a obcí Plzeňského kraje poskytli v květnu 2011 Ministerstvu pro místní rozvoj údaje ohledně nájemného, počtu bytů atd. jako podklad pro zpracování analýzy, která by měla posloužit k dalšímu jednání ohledně zkrácení této dvacetileté lhůty alespoň na deset let. Nemáme však zatím žádnou zprávu ani zpětnou vazbu, jak se v této záležitosti situace vyvíjí.

Žádám vás proto, vážený pane premiére, zasaďte se, prosím, o obnovu jednání Ministerstva pro místní rozvoj s Úřadem práce, aby byl v této záležitosti nalezen postup, kterým by bylo odstraněno možné riziko vzniku nepovolené veřejné podpory. Vaše pomoc při řešení této záležitosti je pro města a obce v České republice velmi důležitá. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a předávám slovo předsedovi vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v současné době je v připomínkovém řízení projednáván návrh novely zákona č. 218/2000 Sb., rozpočtových pravidel republiky. Předložený návrh zákona vychází z programového prohlášení vlády, konkrétně z části týkající se veřejných rozpočtů v rámci realizace projektu státní pokladny. Cílem návrhu je úprava fungování rozpočtového systému jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nad rámec návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech požaduje Ministerstvo pro místní rozvoj jako zásadní připomínku doplnit do zákona nové ustanovení, § 15a, které by umožnilo vrácení dotace nebo její části v případě, že se tak poskytovatel dotace dohodne s příjemcem dotace. Příjemce dotace by odpovídal za to, že nedošlo k čerpání nedovolené veřejné podpory. Při takto vrácené dotaci by se příjemce vyvázal z podmínek poskytnutí dotace a nedošlo by k porušení rozpočtové kázně. Tím by bylo umožněno obcím vyvázat se i ze závazku, že vystavěný byt bude po dvacet let bytem nájemním.

Návrh je odůvodněn tím, že společenský a ekonomický vývoj v uplynulých letech přinesl požadavky na strukturu bytového fondu zásadně odlišné od doby před patnácti lety a ukazuje, že podmínka dvaceti let je podmínkou působící značné komplikace. S významným nárůstem počtu jedno-, maximálně dvoučlenných domácností jsou byty vystavěné obcemi v podmínkách 90. let minulého století často nepotřebné a schopnost najít nájemce za nájemné, které by odpovídalo velikosti bytu, je v mnoha případech velmi komplikované. Přitom ze strany obce není možné provést ani rekonstrukci tohoto bytového fondu s cílem změnit dispozice bytů tak, aby byly pro stávající zájemce o nájemní byty zajímavé, například na byty pro seniory. Neméně podstatnou skutečností je, že v dotačních titulech až do roku 2003 nebyl zakotven požadavek na uzavření smlouvy na dobu určitou. Proto je většina dříve postavených bytů obsazena v podstatě bez možnosti jejich uvolnění. Neplní tedy funkci fluktuačních nájemních bytů.

Přijetí úpravy, která by umožňovala příjemci dotace její poměrnou část vrátit, tak aby odpovědnost za neporušení veřejné podpory nesl příjemce dotace, by na jedné straně mohlo znamenat zlepšení bilance státního rozpočtu a na straně druhé uvolnění poměrně značného množství majetku obcí za účelem dalšího nakládání s ním čili zlepšení struktury bytového fondu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a dávám slovo ještě panu poslanci.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji, pane premiére. Chtěl bych se především omluvit za to, že jsem podruhé zmínil místo Úřad pro hospodářskou soutěž Úřad práce. To byl samozřejmě omyl, který jsem tady opravil.

Jinak děkuji za velice vyčerpávající odpověď a jen bych se chtěl zeptat: Tato úprava, kterou jste tady zmínil, s kterou stoprocentně souhlasím, protože obsahuje opravdu všechno to, co si myslím, že obce rády uslyší, kdy se o ní uvažuje?

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a odpoví ještě pan předseda vlády. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, v prvé řadě ty záměny úřadů, zvyk je železná košile, já se také přistihuji, že místo Úřad vlády říkám také častěji Úřad práce. Holt jak jsem řekl, zvyk je železná košile.

Za druhé, tento návrh je v současné době v meziresortním připomínkovém řízení, čili předpokládám, že ještě v letošním roce bude schválen vládou a poslán do legislativního procesu v Parlamentu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí poslanec Jaroslav Škárka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Škárka: Děkuji za slovo, paní předsedající, přeji hezké odpoledne. Vážený pane premiére, situace na Ministerstvu školství je dlouhodobě neudržitelná. Myslím si, že vyžaduje okamžité řešení, už ne na pozici ministra školství, ale na pozici premiéra. Nejschopnější ministr za posledních dvacet let Josef Dobeš prokázal naprostou neschopnost. Jenom namátkou: personální rozklad ministerstva, nepřiměřené odměny blízkým kamarádům, kauza Ladislava Bátory, nepřipravená reforma vysokého školství, nesmyslná reforma financování regionálního školství, nekoncepční nápady na zkracování přestávek, povinné polévky do škol - a tyto nápady jsou pak okamžitě odvolávány.

Nejkritičtější situace je ovšem ohledně dotací z fondů Evropské unie. ČR má pozastaveno čerpání 1,2 miliardy korun a následně jí hrozí ztráta až 50 miliard. Neprůhledné čerpání evropských fondů navíc vyvolává obavy, že tyto jsou účelově tunelovány.

Vážený pane premiére, myslím si, že by si Sněmovna zasloužila informaci o tom, jak celou situaci jako nadřízený pana ministra hodláte řešit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a předávám slovo předsedovi vlády k odpovědi.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, jsem přesvědčen, že pan ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dobeš je si moc dobře vědom, jaké jsou klíčové priority a úkoly jeho resortu.

Za prvé, bezpochyby optimalizovat síť našich regionálních škol, protože to je věc, která je velmi závažná. Týká se to prakticky každého, protože každý je buď rodičem, prarodičem, či někým, kdo chodí na základní nebo střední školu, a přitom tady máme poměrně bolestivý problém, že vzhledem k početnosti populačních ročníků je např. síť regionálních středních škol v průměru v ČR naplněna pouze ze 70 % žáky, to znamená, je tam o 30 % naddimenzovaná kapacita, která samozřejmě stojí neefektivně vynakládané veřejné finanční prostředky.

Za druhé, a o tom jsem mluvil ve své předcházející nebo v jedné ze svých předcházejících interpelací, je to otázka reformy našeho vysokého školství. Je naprosto nezbytné vysoké školy reformovat, protože jsou základním zdrojem vysoce kvalifikované pracovní síly a bez této vysoce kvalifikované pracovní síly bude mít naše země jenom velmi omezenou konkurenceschopnost a neobstojí. Je to o to důležitější pro malou otevřenou a proexportně orientovanou ekonomiku, jako je ekonomika České republiky.

A samozřejmě třetí klíčový úkol je úkol, který souvisí s příslušnými operačními programy, kde především operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má problémy, o kterých jsme dnes dopoledne také diskutovali, a pan ministr Dobeš si je velmi dobře vědom, že je to jeho klíčová priorita, kterou musí vyřešit, a musí ji vyřešit v časovém horizontu poměrně krátkém, do měsíce dubna. Pokud by ji nevyřešil, tak samozřejmě nastává jiná situace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP