(9.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Chci jasně říci, že sociální demokraté jako hlavní opoziční strana jsou znepokojeni nedostatečným stavem čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. V současné době je Česká republika v čerpání zdrojů z fondů Evropské unie čtvrtá nejhorší ze všech 27 členských zemí Evropské unie. Jsme přesvědčeni o tom, že to je velmi smutná vizitka současné vlády Petra Nečase.

Je třeba jasně uvést, že pro programové období let 2007 až 2013 - a máme rok 2012 - má Česká republika alokováno 798 mld. Kč. Tento objem, je to vlastně jeden z největších objemů na hlavu mezi novými členskými státy v Evropské unii, vyjednala ještě koaliční vláda vedená sociální demokracií.

Výsledky čerpání těchto alokovaných finančních prostředků jsou přitom alarmující. Za prvních pět let, to znamená v letech 2007 až 2011, je to vlastně prvních pět let ze sedmiletého programového období, bylo vyčerpáno pouze 17,4 %, to je 138 mld. Kč. Mám na mysli certifikované výdaje. Pokud jde o certifikované výdaje, je bilance necelých 18 % z celé alokace, ale přitom již za sebou máme pět ze sedmi let programového období. 138 mld. Kč ze 798 mld. Kč možných. To, jak jistě uznáte, čistě statisticky je velmi nepříznivá bilance.

Myslím si také, že stojí za pozornost, že 40 % z této částky, která již byla certifikována, vyčerpaly regionální operační programy - to jsou operační programy, které jsou řízeny krajem -, ačkoliv podíl regionálních operačních programů na celkové částce, kterou má Česká republika k dispozici, je jenom 20 %. Je tedy evidentní, že je zde výrazný předstih, pokud jde o certifikované výdaje, při čerpání finančních prostředků prostřednictvím regionálních operačních programů. A pokud se podíváme na statistiku úspěšnosti čerpání, tak mezi prvními pěti nejúspěšnějšími operačními programy v rámci celé České republiky je - hádejte, kolik regionálních operačních programů? Pět regionálních operačních programů, to znamená z pěti nejúspěšnějších programů je jich pět spravovaných kraji.

Kde jsou vládní programy? Vládní programy tvoří největší problém z hlediska čerpání finančních prostředků. A je také jasné, že na straně krajů s jednou výjimkou problém není. Je na straně vlády. Bohužel.

V roce 2014 už přitom začne nové programové období, které bude trvat do roku 2020. Příští rok, to znamená v roce 2013, a přespříští rok, v roce 2014, by se už měla ministerstva soustředit na rozjezd čerpání z nových operačních programů, a místo toho budou řešit ty současné. Platí tedy, že znovu ztrácíme čas a znovu ztrácíme peníze.

Současná vláda se přitom těžko může na někoho vymlouvat. Pravicové koaliční vlády už vládnou v České republice šestým rokem. Tato vláda se může vymlouvat jenom na předcházející vládu premiéra Topolánka. Jenže významným členem této vlády byl současný předseda vlády Petr Nečas a ministrem financí v této vládě byl stejný Miroslav Kalousek, který je ministrem financí i dnes. Jsou to pravicové vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase, které nesou odpovědnost za katastrofální stav čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Čerpání těchto prostředků přitom vázne ve chvíli, kdy tyto peníze naše země nejvíce potřebuje. Vládě se za těch posledních pět šest let nedaří zastavit zadlužování. Od roku 2006 se zvýšil veřejný dluh o 500 mld. Kč. Podíl veřejného dluhu ze z 29 % v roce 2006 zvýšil na 41 %, která se dají očekávat na konci letošního roku.

Plošné škrty vlády podlamují spotřebu, zpomalují hospodářský růst, naše ekonomika zpomaluje a v letošním roce očekává i Ministerstvo financí jen velmi pomalý hospodářský růst. Přitom peníze z fondů Evropské unie by mohly pomoci jak ekonomice, tak by mohly pomoci zaměstnanosti. Jsou to peníze, které nezvyšují zadlužení. Jsou to prostředky, které máme k dispozici. To znamená, pokud by vláda chtěla, má zde nástroj aktivní rozpočtové politiky, který může bez rizika zadlužování použít i v těchto těžkých časech, kterými Česká republika prochází. Bohužel, na základě vlastní neschopnosti ministerstev, správců operačních programů, tady tato možnost není využita a Česká republika na to bohužel bude doplácet.

Peníze z Evropské unie jsou peníze na infrastrukturu. Jsou to peníze na zateplování, jsou to peníze na zlepšení životního prostředí, podporu vědy a výzkumu, vzdělávání, aktivní politiku zaměstnanosti, ale současná vláda je neumí čerpat. V roce 2011, to byl právě skončený loňský rozpočtový rok, jsme vyčerpali 72 mld. Kč. Stát dokonce loni překročil schválený schodek státního rozpočtu o 8 mld. Kč jenom díky tomu, že se nepodařilo vyčerpat finanční prostředky z fondů Unie, tak, jak to bylo původně naplánováno.

V letošním roce - a zde bych, kolegyně a kolegové, požádal o vaši pozornost - v letošním roce si vláda naplánovala, že vyčerpá 100 mld. Kč. Loni realita 70 mld. Kč, plán Nečasovy vlády v letošním roce 100 mld. Kč. Myslíte si, že to je realistický a pravdivý cíl v situaci, ve které se dnes v jednotlivých operačních programech nacházíme? No, je to vymyšlené číslo. S realitou nemá a nebude mít nic společného, podobně jako nemělo v loňském roce. Je to čirá iluze. Já myslím, že je jen otázkou času, kdy ministr financí přizná, že i v letošním roce bude problém dodržet schodek státního rozpočtu právě v důsledku toho, že se nedaří čerpat peníze z evropských fondů.

Česká republika na základě hodnocení struktur Evropské komise patří v současnosti mezi čtyři nejhorší země v oblasti korupce a porušování pravidel při čerpání evropských dotací. Ačkoliv se veřejnost prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj pravidelně dozvídá, jak jsme údajně úspěšní v čerpání evropských dotací, opak je pravdou.

Chtěl bych se vyjádřit k hlavním důvodům, proč peníze z Bruselu nepřicházejí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP