(10.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Dne 25. ledna 2012 Komise předala české straně dopis generálního ředitele pro zaměstnanost, do jehož působnosti v rámci orgánů Komise spadá mj. právě operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V tomto dopise pozastavuje Komise platební lhůtu pro proplacení žádosti o zmíněnou platbu. Komise se přitom odvolává na článek - a to je důležité - 91 nařízení 1083/2006, které upravuje fungování evropských fondů. Komise pozastavení lhůty pro proplacení žádosti zdůvodnila existujícími průkaznými prvky naznačujícími závažné nedostatky ve fungování řídicích a kontrolních systémů operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dále pak Komise zmiňuje podezření, že některé výdaje proplácené v rámci tohoto operačního programu jsou spojeny se závažnými nesrovnalostmi, jež nebyly opraveny. Nedostatky zmíněné Komisí spadají podle příslušného nařízení do takzvané kategorie tři. To znamená, že podle Komise operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost funguje pouze částečně a jsou nutná zásadní opatření ke zlepšení. V tomto stavu Komise nepřijímá žádné žádosti pro platbu, respektive na jejich zaslání do zjednání nápravy reaguje právě dopisem pozastavujícím platební lhůtu.

Obnovení plateb je nyní podmíněno přijetím opatření na české straně, která povedou ke zlepšení fungování systému kontroly a řízení a provedením finanční opravy za předchozí období a finanční opravy u částek, kde byly zjištěny nesrovnalosti. Provedení těchto nápravných opatření Komise ověří. Podle dosavadních informací z Bruselu lze českou verzi auditní zprávy očekávat na přelomu únor a března letošního roku. Následně bude mít Česká republika oficiálně dvouměsíční lhůtu na vypracování odpovědi na dopis Komise.

Stručně shrnuto je to tedy tak, že audit Komise prokázal závažné problémy v operačním programu. Na tomto základě Komise konstatovala nesrovnalosti dle stupně tři. V takové situaci by dopis pozastavující platební lhůtu přišel k jakékoliv žádosti o platbu, kterou by Česká republika Komisi zaslala k tomuto operačnímu programu. Současně platí, že pokud by Česká republika neposlala zmíněnou žádost o platbu, byla by ohrožena část finanční alokace, kterou bylo nutné do konce roku 2011 vyčerpat. Z hlediska České republiky je tak situace výsledkem volby menšího zla, z hlediska Evropské komise také nebylo asi možné volit jiný postup.

Pokud jde o spekulace o případném zastavení celého operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost či ztrátu celé finanční alokace na tento operační program, opět bych apeloval, dámy a pánové, na věcnost. Je pravdou, že Komise má dle článku 92 příslušného nařízení 1083/2006 Sb. možnost aplikovat úplné pozastavení plateb, takzvanou suspendaci, v daném operačním programu. Jak jsem však již uvedl, současné rozhodnutí bylo učiněno podle článku 91, nikoliv tedy 92, který stanoví jasný postup tak, aby platby mohly být obnoveny.

Za důležité považuji oddělit dvě roviny problému. To první je hodnocení jednotlivých projektů v daném operačním programu, a to zejména z hlediska efektivního využití finančních prostředků v dalších měsících. Nemá cenu zde obšírně hovořit o některých konkrétních mediálně exponovaných projektech. Nejčastěji zmiňované Sport a Okno navíc nebyly dosud coby žádost Komisi vůbec zaslány, tudíž nemohly být důvodem pro pozastavení platební lhůty. S panem ministrem školství jsem o této věci opakovaně jednal a pan ministr činí kroky k nápravě a ví, že je činit musí, a má k tomu také stanovené časové lhůty.

Druhou rovinou je otázka řízení a kontroly, která spadá do působnosti vícero resortů. I zde mohu ujistit Poslaneckou sněmovnu, že věc je řešena ve spolupráci s Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj. Byla již připravena řada konkrétních opatření v oblasti zadávání, administrativní kapacity a systému auditu. Souběžně probíhá komunikace s Evropskou komisí tak, aby se věc vysvětlila a problémy byly co nejdříve odstraněny. Pan ministr Jankovský, jak zde informoval, jednal s komisařem odpovědným za kohezní politiku 30. ledna letošního roku v Bruselu.

Pokud jde o v některých médiích zmíněnou možnost plošného pozastavení plateb pro Českou republiku napříč všemi operačními programy, tu považuji za tak nereálnou, že se jí odmítám v tomto expozé jakkoliv věnovat. Není totiž možné dílčí problémy jednoho operačního programu vykládat jako celkové selhání čerpání evropských fondů ve všech osmnácti českých programech, které řídící orgány v současném programovém období spravují.

Závěrem mi dovolte zdůraznit k tomuto tématu operačního programu to, co považuji za nejdůležitější. Čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti je příležitostí k rozvoji České republiky. Bez nadsázky tu jde o národní zájem. Je nutné, aby získané prostředky byly vynaloženy efektivně a posílily tak konkurenceschopnost České republiky. Proto apeluji napříč politickým spektrem na to, abychom do čerpání nepromítali domácí politické půtky, ale usilovali společně o účinné využití prostředků v zájmu celého státu. Chci také apelovat na to, aby nebyla vyvolávána mediální hysterie, jakkoliv tuto věc nemáme bagatelizovat, v zájmu toho, aby byly posíleny právě regionální operační programy, protože za touto pozicí České sociální demokracie prakticky nic jiného není, než aby byly zpochybněny celostátní operační programy a finanční prostředky poskytnuty regionálním operačním programům. Jde o národní zájem, o příliš důležitou věc na to, abychom tady pokračovali v těchto politických hrátkách.

Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu premiérovi.

Budeme nyní hlasovat o celém návrhu pořadu 34. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen. Já vás přítomné požádám o chvilku trpělivosti, protože přivolávám naše kolegy do jednacího sálu, aby se mohli tohoto zasedání zúčastnit.

Mezitím bych mohla oznámit další omluvy. Omlouvá se dnes pan poslanec Tomáš Úlehla pro nemoc, pan ministr Heger, který již tu je, ale omlouval se ráno od 9 do 10 hodin, pan ministr dopravy Pavel Dobeš se omlouvá dnes z pracovních důvodů. Pan ministr financí Miroslav Kalousek se omlouvá dnes z odpoledního jednání a pan poslanec Horáček se omlouvá dnes od 12 hodin z pracovních důvodů.

Domnívám se, že budeme moci přistoupit k hlasování.

 

Budeme hlasovat o návrhu pořadu 34. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Rozhodneme o tomto programu v hlasování, které ponese pořadové číslo 2.

Zahajuji toto hlasování. Táži se, kdo souhlasí s pořadem 34. schůze Poslanecké sněmovny. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Přítomno 162, pro 68, proti 81. Konstatuji, že pořad schůze schválen nebyl.

 

Tím končím 34. Schůzi. Je 10 hodin 38 minut. To znamená, že v 10 hodin 48 minut se sejdeme na 35. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila v 10.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP