(18.50 hodin)
(pokračuje Novotný ml.)

A teď jeden příklad. Byl za mnou v poslanecké kanceláři jeden tatínek, mají malého syna s těžkou potravinovou intolerancí na potraviny. Nemůže jíst prakticky nic, co mu doma nepřipraví, neuvaří a co je speciálně doma připravené a čerstvé. Jinak je zdráv, ne ten tatínek, ale to dítě, ale v žádné školce ho nevezmou. Synovi byly tři roky a příspěvek spadl do příspěvku na péči. Rodina díky tomu, že přišla o rodičovský příspěvek, přišla minimálně o pět tisíc korun, a to pouze pro tento rok. Pro příští rok už se bude muset při žádosti o tento příspěvek postupovat podle nové vyhlášky - a tam se takto postižené děti pro přiznání příspěvku už nevejdou vůbec! Přišlo mi to absurdní, ale tuto domněnku mi potvrdili na můj dotaz i úředníci. Takže takto postižené děti by podle této vyhlášky od příštího roku zřejmě přišly o příspěvek i na péči. Co mají dělat rodiče takovýchto dětí?

Proto bych vás chtěl požádat ještě jednou, velmi důrazně, o podporu tohoto návrhu zákona, který se snaží napravit jednu z křivd, která se v rámci sociální reformy odehrála. Byl to jeden z mnoha příkladů, které prošly mojí poslaneckou kanceláří a věřím, že se velmi vážně tímto zákonem budete zabývat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže je stále ještě rozprava, která běží. Do ní v této chvíli nemám dalšího přihlášeného. (V sále je obrovský hluk a neklid.) To znamená, že bychom mohli obecnou rozpravu ukončit.

Tady pořád ještě běží, že je tady navrženo, abychom postupovali podle § 90 odst. 5, to znamená veto nebylo podáno. Paní poslankyně Kohoutová.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pane místopředsedo, já jsem navrhovala, abychom přerušili projednávání na úterý do 20. 3. po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže budeme tedy hlasovat. Ještě paní poslankyně Emmerová. Měl bych nechat hlasovat, ale předpokládám, že to je k proceduře.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Já jako předkladatel souhlasím s kolegyní a její návrh jsem avizovala.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže přerušeno do úterý 23. po pevně zařazených bodech. Ano, je to přesně a můžeme to hlasovat. V pořádku. Zagonguji a budeme hlasovat. Bod 25 - je tu návrh, tisk 594, abychom hlasovali přerušení projednávání s tím, že pokračovat se bude v úterý 23. po pevně zařazených bodech. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.) 20. 3.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: 20. března.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: 20. března. Ještě lépe, děkuji. (Veselost v sále.) 20. března, takže teď je to úplně k všeobecné spokojenosti. 20. března po pevně zařazených bodech.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit projednávání tohoto bodu do úterý 20. března po pevně zařazených bodech? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 27. Přihlášeno je 163, pro hlasovalo 153, proti 2, takže to bylo přijato. My jsme to tedy úspěšně přerušili.

 

Připadá mi, že jsme už dneska pracovali dost, přátelé. (Veselost v sále.) Proto mi dovolte, abych přerušil i jednání dnešní sněmovny. Zítra se sejdeme v 9 ráno. Prosím, abyste přišli všichni, máme na programu zajímavé body - evropská občanská iniciativa. Takže vám přeji příjemný večer a ráno tedy na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP