(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane předsedo. Pan poslanec Ohlídal se chystá ještě vystoupit s doplňující otázkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vy jste se klasickým způsobem snažil zamluvit odpověď na moji zásadní otázku, ale já odpovím na vaši otázku. Vy jste se ptal, co máte společného s tím, co probíhá u soudu a co se týká jednoho vašeho koaličního partnera. No, máte společného právě to, že oni jsou tím vaším koaličním partnerem a ovlivňují politiku, ovlivňují politiku vaší vlády. Tím pádem i politika vaší vlády se stává čím dál méně důvěryhodná. To je odpověď na vaši otázku a proto jsem mluvil o odstoupení. Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane poslanče. Vidím, že pan premiér se ještě chystá reagovat na to, co jste právě pronesl. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, opět - nechci to bagatelizovat, ale na druhou stranu chci připomenout, že i řada těch lidí, které jsem tady zmínil, nadále ovlivňuje politiku České strany sociálně demokratické, a domnívám se, že to není výpověď o této straně.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, s ohledem na to, že je 16.01 hodin, tudíž uplynul čas, kdy je možné podle jednacího řádu podávat poslední ústní interpelaci na předsedu vlády, budeme pokračovat ústními interpelacemi na ostatní členy vlády.

Dříve než tak učiníme, ráda bych vás seznámila s jednou praktickou důležitou informací. Pan předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc mě seznámil s tím, že poslanecký klub ČSSD žádá o přestávku na jednání poslaneckého klubu zítra, to je v pátek, v době od 9 do 10 hodin. Současně mě informoval o tom, že s tímto faktem seznámil předsedy všech ostatních poslaneckých klubů. Zítřejší jednání Sněmovny tedy zahájíme v 10 hodin.

Nyní můžeme přistoupit k interpelacím na ostatní členy vlády. Jako první vylosovaný je pan poslanec Jan Látka, a já ho žádám, aby vystoupil a přednesl interpelaci na ministra financí Miroslava Kalouska, čímž zahájí blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Po něm se připraví pan poslanec Roman Sklenák.

Prosím, pan poslanec Látka má slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, Ministerstvo financí prý potvrdilo, že kvůli netransparentnímu nakládání s dotacemi Evropské unie a špatné kontrole byl České republice poprvé v historii minimálně na několik měsíců pozastaven přísun dotací z evropských fondů. Důvodem je nespokojenost Bruselu s tím, jak se u nás utrácení peněz z fondů kontroluje. Částečně dobrou zprávou snad je, že pokud Česká republika splní dohodnuté kroky v otázce řídicích kontrol, nastavení auditního systému, řešení identifikovaných nesrovnalostí a administrativní kapacity do června 2012, Evropská komise nepřistoupí k pozastavení programů. Přitom pro naši ekonomiku představují dotace z Evropské unie velmi důležitou finanční podporu.

V plánovacím období 2007 až 2013 mohla Česká republika získat v korunách cca 788 miliard, ale příjemci dotací zatím dostali jen 313 miliard, což je zhruba 40 %. S rozšiřující se Evropskou unií pak lze očekávat, že do budoucnosti se finanční pomoc z těchto zdrojů asi velmi sníží.

Problémy máme údajně na Ministerstvu pro místní rozvoj, Ministerstvu dopravy a především na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Tomuto ministerstvu pod vedením Josefa Dobeše dokonce hrozí kvůli programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, že přijde až o 53 miliard, které Česká republika mohla jistě získat.

Jistě si dovedete představit, pane ministře, kolika škrtů v různých položkách státního rozpočtu bychom občany této republiky mohli ušetřit, kdybychom dotace z fondů Evropské unie lépe administrovali a následně i lépe kontrolovali.

Vaše vláda, pane ministře, je první vládou České republiky, které se toto stalo, a dle mého názoru je to pro Českou republiku velká ostuda. Co uděláte, vážený ministře, pro to, aby se zachránilo, co se dá, a příště k takové situaci nedošlo?

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Čas, pane poslanče! Děkuji. Nyní se slova ujímá ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Tak především se domnívám, že to je problém všech vlád od roku 2002. Upřímně řečeno, tato vláda, dokonce ani vláda Mirka Topolánka si nevymyslela takový nesmysl jako 24 programů a 77 priorit. Tím nechci ukazovat na žádného konkrétního ministra. Bylo to jakési rozhodnutí, které ve svém důsledku je strašlivé a nese své ovocem, aniž bych se bránil své odpovědnosti či odpovědnosti někoho jiného za to, že v tom či onom nastalo nějaké pochybení.

S Evropskou komisí vedeme intenzivní diskusi o nápravě věcí, ve kterých oni dnes vidí nedostatky - byť je třeba před třemi nebo čtyřmi lety certifikovali, takže upřímně řečeno, já některým těm argumentům nerozumím. Jestliže Evropská komise certifikovala skutečnost, že na Ministerstvu financí probíhá pouze metodická kontrola a vlastní výkon auditu mají, to znamená odpovědnost za audit probíhá na jednotlivých ministerstvech a regionálních radách ve všech 24 programech, tak to je systém, který existuje v řadě zemí a který Evropská komise certifikovala. Nyní během hry změnili názor, začali být přesvědčeni, že ti auditoři u vašich hejtmanů, u našich ministrů nejsou nezávislí, a chtějí, aby audit provádělo Ministerstvo financí centrálně. Já z toho nemám vůbec žádnou radost, bude to pro mě více práce a více odpovědnosti, ale prostě tady taháme za kratší konec provazu - kdo platí, poroučí - a pravděpodobně nám nic jiného nezbude.

To jsou věci, které podle přání Evropské komise budeme muset změnit ve způsobu čerpání a kontroly programů, a pokud tak učiníme a rozhodneme do poloviny tohoto roku, tak nehrozí, že by byly programy pozastaveny. Já jsem hluboce přesvědčen, že máme dost kapacity i kompetence na to, abychom tak učinili. Evropská komise hovoří o výzvě. Můžeme hovořit i o hrozbě, ale nemusí dojít k reálným dopadům. A v tomhle případě nedojde, neboť vláda zcela jistě Komisi vyhoví a tyto změny provede.

Jiná věc je samozřejmě u programů, kde dodatečně bylo zjištěno pochybení a některé části plateb, které už proběhly, proplaceny nebudou. Tam probíhají reaudity. Například jsem byl nucen podat několik trestních oznámení. V případě regionálních operačních programů se zeptejte svých vlastních hejtmanů. Myslím, že se jich to týká, pane poslanče. Nemám z toho žádnou radost.

To poslední, co bych k tomu ještě chtěl dodat, je to, že si to zaslouží i celoevropský pohled. Rád bych vás informoval, že v tuto chvíli je pozastaveno díky velmi změněnému přístupu Komise, mnohem důslednějšímu, 30 % programů v Evropě v celkem 17 zemích. Česká republika zdaleka není jedinou zemí, která teď bude muset dělat nějakou nápravu. Můžeme spekulovat o tom, že Komise výrazně přitvrdila, aby deklarovala Evropskému parlamentu, že není liknavá a že skutečně přišlápla na plyn v době celoevropských úspor.

Od věci není ani spekulace o tom, že Evropská komise má výrazné potíže ve svém vlastním cash flow a používá veškeré nontarifní nástroje, jak některé platby ne nezrealizovat, ale jak je v čase odložit a rozložit. I to mě mnohokrát napadlo, když čtu argumenty, se kterými, upřímně řečeno, nemohu souhlasit. Ale to je tak asi všechno, co s nimi mohu dělat. I když s nimi nesouhlasíme, tak Komisi vyhovíme, protože ten prst na spoušti má Evropská komise.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi. Dříve než pozvu pana poslance Látku k doplňující otázce, tak vás chci seznámit s právě došlou omluvou. Pan ministr Tomáš Chalupa se omlouvá z pracovních důvodů z dnešního jednání od 17.15 hodin.

Pan poslanec Látka má slovo. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP