(11.40 hodin)
(pokračuje Bendl)

Předpokládaným výsledkem finanční bilance za rok 2012 je deficit ve výši 366,6 mil. korun. Deficit je způsoben výdaji na dofinancování národních dotací do zemědělství v roce 2012 ve výši 635 mil. korun. Ten spolu se zůstatkem finančních prostředků po uzávěrce k 1. 1. 2012 v předpokládané výši 2,553 mld. korun tvoří k 31. 12. aktivní zůstatek v částce 2,186 mld.

Při posuzování bilance je nutné zohlednit schválené a prozatím neukončené čerpání finančních prostředků na pozemkové úpravy ve výši cca 0,871 mld. Dále je nutné počítat s rezervou ve výši půl miliardy korun na soudní spory, v nichž je žalovanou stranou Pozemkový fond České republiky.

Tolik informace k projednávanému materiálu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi zemědělství Petrovi Bendlovi. Sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 606/1. Zpravodajem výboru zemědělského je pan poslanec Jiří Papež, ale je omluven z dnešního jednání, a proto jej zastoupí pan kolega František Dědič. Prosím tedy, aby nás pan poslanec František Dědič informoval o jednání výboru a přednesl také návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec František Dědič: Dobré dopoledne. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, chtěl bych vás seznámit s usnesením zemědělského výboru číslo 98 ze dne 14. března k návrhu rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2012. Zemědělský výbor tímto svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2012 schválit s pozměňovacími návrhy, které máte v tisku 606/1. Jejich principem je v podstatě navýšení finančních prostředků o 40 mil. korun určených na provoz převedených hlavních odvodňovacích zařízení ze správy Zemědělské vodohospodářské správy do správy Pozemkového fondu České republiky.

Věřím, že toto usnesení přijmete a že bude moci podle něj Pozemkový fond České republiky v letošním roce fungovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Dědičovi. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Pan poslanec Jeroným Tejc, prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, já se přiznám, že obdivuji odvahu pana ministra zemědělství předkládat sem do Sněmovny v tuto pohnutou dobu - tím nemyslím pátek téměř poledne, ale pohnutou dobu, kdy se dovídáme o tom, jak probíhá financování a jak probíhají některé konkrétní kroky v Pozemkovém fondu pod velením a vedením pana Ziky - návrh na rok 2012. Přiznám se, že bych raději od pana ministra zemědělství tady slyšel konkrétní datum, kdy podá návrh vládě České republiky na odvolání pana Ziky, případně to, jak dopadlo a kdy budeme tady znát výsledky šetření těch kauz, které se v médiích objevují, abychom věděli, zda skutečně je tento fond spravován řádně.

Já skutečně nemohu v žádném případě zvednout ruku za této personální situace, kdy mám velkou nedůvěru k vedení tohoto fondu, pro schválení rozpočtu na rok 2012 a myslím, že takových nás tady ve Sněmovně bude víc.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Nikdo se nehlásí, končím obecnou rozpravu. Jsme v rozpravě podrobné, kterou zahajuji. Nemám do jí písemné přihlášky, proto prosím, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, končím také podrobnou... Nekončím podrobnou rozpravu. Poprosím zpravodaje pana poslance Dědiče, aby v podrobné rozpravě odkázal na návrh usnesení.

 

Poslanec František Dědič: Teď už opravdu jen odkážu na usnesení zemědělského výboru, které vám bylo rozdáno a které doporučilo Poslanecké sněmovně schválit s pozměňovacími návrhy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, toto usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 606/1. Jak už jsem řekla v úvodu, všichni je máme v písemné podobě ve svých materiálech k dispozici. Přivolávám naše kolegy, protože to je jediný návrh na usnesení, který v podrobné rozpravě zazněl, čili se s ním budeme muset vyrovnat v hlasování. Já zde mám žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se znovu přihlásili.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu tohoto usnesení. Hlasování ponese pořadové číslo 78. Zahajuji... Pardon, pan poslanec Paroubek se hlásí? (Ne.)

Čili hlasování číslo 78. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro návrh usnesení, které nám bylo předloženo a které zopakoval pan zpravodaj. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 78 přítomno 140, pro 72, proti 62. Tento návrh byl přijat, usnesení tedy bylo schváleno.

 

Dámy a pánové, tím končím projednávání bodu 64, sněmovního tisku 606. Podle informací, které zazněly dnes ráno, to byl poslední bod, který jsme mohli projednat. Pokračovat v naší 36. schůzi budeme v úterý ve 14 hodin pevně zařazenými body počínaje bodem 37. Dnešní jednací den končím.

 

(Jednání skončilo v 11.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP