(11.20 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já musím říct, že jsem velmi zklamán stejně jako ostatní kolegové po mé levici z výsledku hlasování. Poprosil bych všechny, zejména tedy poslance TOP 09 a Starostů, kteří mnozí během možná 60 sekund změnili názor na hlasování, a to hlasování dopadlo úplně jinak, aby se zamysleli nad tím, jak rozhodli, a až se budou zpovídat před voliči a budou jim vysvětlovat, že díky jejich rozhodnutí dnes jsme započali dílo zkázy a Poslanecká sněmovna díky vládním poslancům nastoupila cestu k rušení a zavírání poboček v menších městech a malých obcích. Myslím, že to je jediný důsledek, kterého jste, kolegyně a kolegové, dosáhli. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, dobrý den. Já si myslím, že tohle to výsledné hlasování a celý průběh hlasování je třeba, aby si zapamatovali zejména ti, kteří bydlí na venkově. V čím menších obcích, tím lépe zapamatovat! A také ti, které reforma této vlády vedoucí snad prý k omezení pokusů o černou práci nutí až buzerujícím způsobem dostavovat se na poštu tu ve tři čtvrtě na devět ráno v úterý, vzápětí o půl páté ve čtvrtek a pak ještě v pátek v poledne, aby ohlásili a systém zjistil, že nejsou v černé práci, ale prostě jsou k dispozici úřadům. Tím, že se schválil tento zákon, tak tito lidé, kteří nezneužívají systém, kteří zoufale hledají práci a kteří se podrobují potupné a ponižující proceduře, to budou mít ještě dál, budou to mít ještě dražší a ona procedura bude ještě více potupná, ještě více ponižující. Já si myslím, že tito lidé zejména, pokud vám vůbec o jejich názor jde, by vám měli fakt, doopravdy od plic poděkovat! Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Není rozprava, dámy a pánové! Byl skončen bod. Pan kolega Dolejš? Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Pouze komentář k hlasování, který se týká... (Námitky z lavic ODS.) Nikoliv komentář, ale vysvětlení toho, že jsem hlasoval odlišně, než se mi objevilo na sjetině. Nežádám nové hlasování, protože jsem si vědom rozdílu v hlasování, ale jak slyšíte z levé strany, názor našich řad je poměrně jasný. Mně se to nepodařilo vysvětlit hlasovacímu zařízení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla zpráva pro stenozáznam. Pan poslanec Břetislav Petr. Prosím.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, hlasoval jsem ne, na sjetině mám ano. Pochopitelně nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, to byla další informace pro stenozáznam. A pan ministr Drábek ještě žádá o slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jenom jednu větu. Návštěva úřadu práce nebo kontaktního místa veřejné správy rozhodně není nic potupného, protože jde o to nalézt tomu člověku co nejrychleji zaměstnání. (Projevy nesouhlasu v levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, s přednostním právem pan předseda poslaneckého klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Já jsem, pane ministře prostřednictvím paní předsedkyně, nemluvil o návštěvě úřadu práce jednou za čas. Bylo by dokonce dobré, kdyby se alespoň občas alespoň někomu tomu úřadu práce podařilo skutečně také práci najít. Ale já nevím, jak u vás, ale u nás na venkově je to skutečně velmi těžké a nepamatuji se ze svého širšího okolí na žádný případ, kdy by se úřadu práce podařilo najít někomu práci.

Ale já jsem mluvil především o té potupné proceduře, kterou musí ti lidé absolvovat návštěvou na poště v přesně určenou hodinu - ani čtvrthodinu před, ani čtvrthodinu poté, ale v přesně určenou hodinu, a nemohou-li náhodou z jakýchkoliv důvodů právě přesně tuto hodinu dodržet, tak je to, jako by se nezúčastnili, a jsou neomluveni a mají problém. Problém, který si nezpůsobili. A tím, že se přijal tento zákon, tak těmto lidem se ten problém ještě zhorší. Že to je procedura potupná, že to je procedura, která není dobrá, protože na několik procent lidí, kteří zneužívají, že jsou nezaměstnaní a přitom načerno pracují, tak ta velká většina těch, kteří skutečně práci hledají, na to doplácí tím, že se k nim stát chová tímto způsobem, jako kdyby je dopředu podezíral z něčeho nečestného. A ještě jim oddálíme, a na venkově a zejména na menších obcích podstatně oddálíme, to, aby tu proceduru absolvovali. A navíc ještě při dnešních cenách a při dnešní síti dopravní obslužnosti jim to podstatně ztížíme.

To jsem jenom chtěl říct a myslím si, že tato vláda už dávno i z tohoto důvodu neměla být. Včerejší hlasování dopadlo, jak dopadlo. Podle mého soudu není to vláda pro lidi a měla by i z těchto důvodů odstoupit sama a uvolnit prostor pro nové volby. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Pozdě bycha honit! Včera jsme promeškali jedinečnou možnost ukončit působení této vlády, a sotva jsme viděli výsledek hlasování tady v Poslanecké sněmovně, tak jsme se vzápětí dozvěděli o dalších aktivitách bezpečnostní agentury ABL v souvislosti s materiály, které shromažďovala Bezpečnostní informační služba. Já si myslím, že to je určitě dobrý příspěvek, ještě dodatečný, ke včerejší diskusi, kterou jsme tady vedli před hlasováním o vyjádření nedůvěry vládě. A já chci i na okraj schválení tohoto zákona pogratulovat ještě jednou panu premiérovi k takovéto koalici s politickou stranou, která je navázána na bezpečnostní službu, která si zřejmě pořizovala dokonce výsledky činnosti Bezpečnostní informační služby. To je určitě obrovská ostuda nejenom pro BIS, ale myslím si, že to je také ostuda pro Nečasovu vládu, která se tedy včera tady ještě udržela při hlasování o vyjádření nedůvěry.

Ale to, co jsme teď tady viděli, a zejména to vystoupení pana ministra Drábka, já myslím, že to je skutečně neuvěřitelný příklad arogance, která se neustále stupňuje, ale neustále! (Potlesk v levé části sálu.) Já nevím, kde se to zastaví. Mně občas chodí dopisy v kopii od lidí, kteří píšou panu ministrovi Drábkovi. Nejsou to pěkná slova, která si musí přečíst v té korespondenci, já mu to vůbec nezávidím, ale myslím si, že si to zaslouží. A chodí mi také v kopii dopisy lidí, kteří se musí hlásit na poštách, kteří tam prostě stojí ve frontě, kteří si vyslechnou svoje, jak tam zdržují, jak lidi otravují, obtěžují, kteří jsou v kontaktu s úřednicemi na přepážkách. Ale pane ministře, já nevím, jestli máte správné informace, ale oni se tam žádných nových pracovních míst na poště nedočkají! Oni se tam pouze zaevidují, ale nikdo jim tam práci nenajde. Ale vrchol cynismu, který jste tady předvedl a který jste předvedli i vaším hlasováním - tak vy pošlete nezaměstnané na pošty, pak jim ty pošty ještě zrušíte, to znamená, budou muset dojíždět ještě dále, než třeba dojíždějí dnes, a pobočková síť, jestliže se zúží, tak je přece evidentní, že pro nezaměstnané na venkově to bude problém, bude je to stát víc finančních prostředků, ale vaše vláda samozřejmě ještě omezuje peníze i na dopravní obslužnost, takže se zruší i škrty. Takže je tady několik stupňů cynismu, který vy realizujete. Nejprve je pošlete na pošty, pak rušíte poštovní pobočky a pak ještě budete rušit spoje, aby se tam náhodou ti lidé neměli jak dostat a vlastně ani nemohli zrealizovat povinnost, kterou jste jim uložili.

Já si myslím, že tohle je neuvěřitelná věc, a těžko bychom hledali asi v Evropě zemi, kde se postupuje takovým způsobem a kde především ministr práce a sociálních věcí dělá takto koncipované reformy. Prostě to není ani o práci, to není ani o sociální politice, to je zcela asociální politika, kterou vy tady předvádíte! (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP