(12.10 hodin)

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolil bych si vám poděkovat jménem předkladatelů předchozího návrhu zákona, tedy změny občanského zákoníku, protože shoda, která se tady našla, bude mít jasný výsledek, a to je omezení nekalých praktik těch, kteří zneužívali předváděcí akce proto, aby vydělávali zejména na seniorech. Jsem rád, že na tomto konkrétním bodu jsme byli schopni se shodnout takto silným názorem a počtem 166 hlasů. Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Sděluji omluvu paní poslankyně Patricie Kotalíkové, která se omlouvá dnes od 14.30 do 16 hodin.

Je před námi další bod, ale ještě než ho zahájím, chci se zeptat předsedů poslaneckých klubů, protože ještě teď budeme projednávat bod 62, což je zákon ve třetím čtení. Poté na 12.45 máme zařazeny návrhy na změny složení orgánů Sněmovny a volba členů rady státního fondu kinematografie. Takže pokud by byla vůle k tomu, že bychom hned pokračovali v návrzích na volby a nečekali na 12.45 - to je můj první dotaz.

Ale ještě pan předseda Tluchoř k tomu chce něco sdělit?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jestli dovolíte, paní předsedkyně, dámy a pánové, z téhle situace, abychom nemuseli půl hodiny čekat, půjde-li ten bod rychle, tak bych si dovolil z důvodů zvláště významných, jakým a zároveň nečekaným je veliká pracovitost této Sněmovny dnes dopoledne, navrhnout přeřazení dvou volebních bodů ihned po skončení bodu číslo 62. Znamenalo by to, že bychom nejprve hlasovali o tom, že důvody jsou závažné natolik, abychom rozhodovali i v průběhu dne o změně pořadu schůze nebo o pevně zařazených bodech, a pak samotné hlasování o předřazení o 30 nebo x minut, kolik by vycházelo po bodu 62. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, za tento návrh děkuji. Vypořádáme se teď s tímto procedurálním návrhem rovnou.

 

První hlasování bude o tom, zda Sněmovna souhlasí s tím, že jsou závažné důvody ke změně pořadu schůze.

Zahajuji hlasování číslo 141. Ptám se, zda Sněmovna dává souhlas k takovémuto návrhu. Kdo je proti?

Hlasování číslo 141. Přítomno 176, pro 149, proti nikdo.

 

Budeme hlasovat nyní v hlasování s číslem 142 o návrhu, že body 71 a 73 zařadíme ihned po projednání bodu 62.

Zahajuji hlasování číslo 142. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování číslo 142, přítomno 176, pro 158, proti nikdo. Děkuji za tato hlasování.

 

Budeme se věnovat bodu

 

62.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 523/1992 Sb.,
o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 446/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je za navrhovatele pan senátor Petr Pakosta. Prosím také zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Pavla Svobodu. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 446/3.

Otvírám rozpravu a nemám do ní žádné přihlášky. Rozpravu tedy končím.

Pan zpravodaj dostává slovo, aby nás seznámil s procedurou, prosím.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Procedura hlasování bude velmi jednoduchá, jelikož k tomuto návrhu zákona byl předložen jediný pozměňující návrh. Takže nejdříve bychom hlasovali o tomto pozměňujícím návrhu, který máte všichni v lavicích pod sněmovním tiskem 446/3, a poté, pokud bude tento pozměňovací návrh schválen, budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Je námitka proti takovému postupu? Není.

Budeme tedy hlasovat o prvním návrhu, tedy o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení rozpočtového výboru.

Zahajuji hlasování číslo 143 a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu.

Pardon, ještě stanoviska. Budu muset prohlásit toto hlasování za zmatečné, omlouvám se vám všem. Ještě musí dostat prostor také pan senátor k tomu, aby řekl stanovisko. Čili budeme opakovat hlasování o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru.

Prosím o stanoviska. Pan senátor? (Navrhovatel doporučuje.) A pan zpravodaj? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování číslo 144. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu? Proti?

Hlasování číslo 144, přítomno 174, pro 133, proti nikdo. Tento návrh Sněmovna přijala a jsme u hlasování o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 446."

 

Zahajuji hlasování číslo 145. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti?

Hlasování číslo 145. Přítomno 174, pro 133, proti 3. Návrh byl přijat. S návrhem zákona Sněmovna vyslovila souhlas.

 

Končím projednávání bodu 62, sněmovního tisku 446 ve třetím čtení. Děkuji panu senátorovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

71.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím o slovo předsedu volební komise pana poslance Petra Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, volební komise obdržela dne 19. března 2012 od poslaneckého klubu ČSSD tyto návrhy:

Rezignace: výbor pro sociální politiku paní poslankyně Dana Váhalová a Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací pan Karel Černý, ČSSD.

Zvolit bychom měli do hospodářského výboru: Břetislav Petr, ČSSD, na uvolněné místo po poslanci Jiřím Zemánkovi.

Do zemědělského výboru: Dana Váhalová, ČSSD, na uvolněné místo po bývalém poslanci Petru Jalowiczorovi.

Výbor pro sociální politiku: Antonín Seďa na uvolněné místo po poslankyni Daně Váhalové.

Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu - tímto to zkrátím, víme, o kterou jde: pan Roman Váňa na uvolněné místo po panu poslanci Karlu Černém.

Zákon číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustanovených orgánech a komisích lze provádět pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým hlasováním. Jednací řád nestanoví způsob volby. Protože však volba výborů probíhala vždy veřejným hlasováním, navrhuji i teď veřejné hlasování pomocí hlasovacího zařízení. Pokud nebude námitek, doporučuji, aby nejprve Sněmovna hlasovala o rezignacích en bloc a poté en bloc zvolila nové členy orgánů, tak jak byli navrženi.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP