(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji odpolední jednání.

Nejprve přečtu omluvenky, které mi sem byly doručeny. Ze schůze dnešní odpolední do 15 hodin se omlouvá pan poslance Otto Chaloupka. Dále mám zde omluvu pana poslance Pavola Lukši ze zdravotních důvodů dnes od 14.30 hodin. Pan poslanec Tomáš Úlehla se omlouvá od 14.30 hodin z důvodu poslanecké akce v regionu a paní poslankyně Vlasta Bohdalová se omlouvá z dnešního odpoledního jednání ze zdravotních důvodů.

Než přistoupíme k pevně zařazeným bodům, prosím předsedu volební komise, aby nás seznámil s výsledky volby. Jedná se o bod

 

73.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky
pro podporu a rozvoj české kinematografie

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledky prvního kola první volby členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Mám pro vás dobrou zprávu: volba byla úspěšná a shoda v Poslanecké sněmovně byla velmi vysoká.

Bylo vydáno 162 hlasovacích lístků a odevzdáno platných i neplatných 160. Pouhé dva lístky se nevrátily.

Podpora kandidátů byla vzácně vyrovnaná a rovněž velmi vysoká. Paní Czessany-Dvořáková získala 149 hlasů, pan Pavel Dragoun 150 hlasů, pan Jiří Voráč rovněž 150 hlasů, Jaromír Kallista 150 hlasů, Ludvík Klega 149 hlasů, Sylvie Legnerová 149 hlasů, Vladimír Soják 150 hlasů, Jana Škopková 150 hlasů, Zdena Štěpánková 150 hlasů a pan Petr Vítek 151 hlas. Čili rozptyl dvou hlasů a všech deset zvolených kandidátů.

Všem blahopřeji a vám děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji panu předsedovi za informaci.

 

Nyní můžeme přistoupit k bodu

 

50.
Vládní návrh zákona o evropské občanské iniciativě
/sněmovní tisk 579/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra Jan Kubice a zpravodajka výboru pro evropské záležitosti poslankyně Ivana Weberová. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 579/2.

Otevírám rozpravu, do které v tuto chvíli nemám nikoho písemně přihlášeného. Pokud se nikdo nehlásí - není tomu tak - končím rozpravu. Pardon, omlouvám se, pan poslanec Šeich má slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, věřte, že vás nezdržím dlouho, ale nemohu neučinit několik poznámek, které jsou spíše povzdechnutím nad rolí českého parlamentu, nad pasivní roli v této věci, protože prováděcí zákon k tzv. evropské občanské iniciativě český parlament schválit musí, resp. ani nemusí, ale evropská směrnice je v České republice platná a také přímo vymahatelná.

Evropská směrnice má dávat - má dávat, nikoliv dává - evropským občanům právo obracet se na Evropskou komisi. To ale neznamená, že se evropský občan skutečně něčeho reálného domůže. Pro zajímavost vám řeknu, co musí vlastně evropský občan splnit, aby vůbec iniciativa mohla být zahájena. Musí se sejít nejprve výbor občanů, který sestává nejméně ze sedmi lidí ze sedmi různých států Evropské unie. Iniciativa se musí u Evropské komise zaregistrovat a musí v dvouměsíční lhůtě být rozhodnuto, že vůbec základní požadavky té iniciativy jsou možné. Musí sebrat nejméně milion podpisů. Ty musí být nejméně ze sedmi států a každý stát musí mít minimálně počet podpisů, který je 750násobkem počtu europoslanců daného státu. V České republice to znamená zhruba 16 500 podpisů, pro Německo to představuje 74 250 podpisů.

Připomeňme si, že například pro založení politické strany v České republice postačuje tisíc podpisů a taková strana se může dostat do parlamentu, může navrhovat zákony a zákony měnit. Pro volbu českého prezidenta je to 50 000 podpisů - a tady mluvíme o milionu podpisů ze sedmi různých členských států Evropské unie.

Podpisy se musí v každém státě předložit k ověření a dále je poslat Komisi. Poté se zkoumá ještě financování takové iniciativy.

Poté co evropský občan toto martyrium projde, a můžeme tu směrnici skutečně nazvat spíše směrnicí o maratonu evropského občana, tak je zajímavé, co se s takovou iniciativou stane. No to je právě to smutné: V podstatě nic. Evropská komise má sice právo tuto iniciativu projednat, ale to jsou také všechny povinnosti, které se k tomu vztahují.

Máme se zřejmě v této chvíli oprostit od toho, že prakticky směrnici o Evropské občanské iniciativě nejde realizovat, a máme také asi přistoupit na tuto hru o demokracii, nebo spíše o parodii na demokracii. Je to role, kterou samozřejmě přijmout můžeme a zřejmě ji i v důsledku našich povinností plynoucích z členství přijmout budeme muset. Ale pokud chce Evropská komise skutečně odstraňovat demokratický deficit v Evropské unii, myslím, že by se měla obrátit jiný směrem, a to do oblasti například takové anomálie, kdy Evropský parlament jako jediný zákonodárný sbor na světě nemá ani zákonodárnou iniciativu. Tak já si myslím, že v tomto směru by Evropské unii slušela - nebo pokud Evropská komise chce cosi iniciovat, tak v tomto směru by jí aktivita určitě slušela více.

Aplikace evropské občanské iniciativy je prostě hrou na demokracii a v praxi může soutěžit pouze o titul europtákoviny roku. To je alespoň můj názor. My v tuto chvíli tuto europtákovinu roku pravděpodobně schválíme, protože nám ani nic jiného nezbývá. V tomto roce ještě zaplatíme osm milionů korun jako náklady na tuto iniciativu a každý další rok budeme pravidelně udržovat náklady ve výši čtyř milionů korun, abychom tuto europtákovinu roku mohli udržovat v životě. Já si myslím, že Evropská unie by se v době ekonomické krize měla soustředit spíše na úsporu nákladů v oblasti státní byrokracie, ne na směrnice, které státní náklady a byrokracii zmnožují. Takže v této chvíli jsme opravdu odsouzeni do role, kde o této směrnici, kterou já nazývám směrnicí o maratonu evropského občana, která nemůže skončit pozitivně a která může pouze aspirovat na titul, který jsem nazval europtákovinou roku, jsme zřejmě odsouzeni do role, kdy český parlament tuto iniciativu doslova odmává a žádnou jinou možnost nemá. Je to role smutná, ale je to fakt.

Hezký den.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Končím rozpravu.

Můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacím návrhu. Prosím paní zpravodajku, aby přednesla pozměňovací návrh a před hlasováním se k němu vyjádřila.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Zde je pouze jeden pozměňovací návrh. Je to v podstatě formalita. Měnilo se tam pouze číslo odstavce, kde byl chybný odkaz. Takže je zde pouze jeden tento pozměňovací návrh. Mé stanovisko je kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane ministře? (Ministr: Mé stanovisko je též kladné.) Výborně.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 149. Z přihlášených 165 pro 125, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP