(22.10 hodin)
(pokračuje Laudát)

Pan Sobotka tady řekl, že lidé přemýšlejí, co s nimi bude. A skutečně já vůbec nebagatelizuji tu situaci a nemyslím si, a to zase tady zbytečně podsouváte a falešně podsouváte, že ministrům a panu premiérovi je jedno, co bude se sociálně nejslabšími. Nikdo není blázen, aby si neuvědomil sociální výbušnost škrtů. A znovu připomínám a mělo by se více diskutovat odkud, proč a z jakých důvodů k nám současná stagnace a možná že i krize ve větším rozsahu přichází.

Rozklad státu v přímém přenosu. Mně zní hodně falešně, když někdo neumí jednat férově směrem například ke svému vzdělání, ve svém osobním životě a teď bude poučovat celé politické spektrum a celý národ, jak se to má dělat a tak. Prosím, začněme každý u sebe. Pokud byste měli poctivé vzdělání, pokud byste měli v diplomových pracích skutečně, které ekonomiky světa prosperují, které nějakým způsobem jsou stabilní, tak byste tady nemohli kázat to, co tady kážete.

Pan Zaorálek se tady zaobíral a několikrát použil samozřejmě už hodně používaný termín konkurenceschopnost. Národní ekonomická rada vlády udělala 307stránkový dokument, lehce dostupný i na internetu, o konkurenceschopnosti České republiky. Je mi líto, že ti pánové, a smekám před jejich iqéčkem, ale i vzděláním a praxí víceméně ten materiál ladili do stylu státe udělej, státe zreformuj, státe oprav, státe pomoz, ale realita, pokud bude naše společnost chtít uspět v soutěži národů, a ona bude muset uspět už jenom vzhledem k nízké výkonnosti naší ekonomiky, která je v rozporu s tím, co bude vyžadovat stárnoucí populace českých zemí, tak si myslím, že je třeba říkat společnosti, že skutečné hodnoty nevytváří stát, nevytváří je veřejný sektor. Ten má vytvářet férové prostředí. A férové prostředí je u nás hodně narušeno, v tom se asi shodneme. Nicméně v žádné zemi na světě prosperitu veřejný sektor nevybudoval. Leckde ji zruinoval, jako například po roce 1948 nebo v roce 1938 v naší zemi, ale nikde ji nevybudoval. Ostatně snad jsme byli přímými svědky toho, jak to, když převládne absolutní moc veřejného sektoru a anonymního vlastnictví, dopadá.

Také bych chtěl říct směrem k panu Zaorálkovi, že jestli budeme chtít být konkurenceschopní, tak se to dostává do přímé kontradikce s tím, co tady například hlásáte o zákoníku práce, protože přesný opak vede k inovační společnosti. Dynamika, pokud možno flexibilní zákoník práce. Jestliže se nějaký projekt a nápad nepovede, tak nemá smysl, aby byl projekt zatěžován ještě náklady na různé odstupné tahanice, zda ti lidé mají přejít jinam. Prostě když to nefunguje, tak mají zmizet poměrně rychle.

A směrem k panu Haškovi. Jo, zdaňte všechny velké firmy. Ono jich už odsud málo odchází, ono si málo firem převádí do daňových i částečně daňových rájů svoje finanční záležitosti, takže jen to udělejte, a pak už nebudete mít zdaňovat co.

Takže jenom tolik, několik krátkých poznámek. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám. Než dám slovo dalšímu přihlášenému, tak s faktickou poznámkou byl přihlášen pan poslanec Paroubek, s přednostním právem pan místopředseda Zaorálek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já se nikoho nechci dotknout, ale to, že koalice je v jisté krizi, je vidět také podle kvality řečnických vystoupení. (Potlesk zleva.) Myslím, že ten, kdo sem přišel a hledal řečníky a podívanou, tak musí odcházet nespokojen, a když se dívám na galerii, tak tam skoro nikdo není.

Já ve vztahu k Františku Laudátovi si snad můžu dovolit, protože ho beru za svého řekněme starého známého, dokonce snad i politického přítele v jisté dob, a jeho práce jsem si také vážil, kterou udělal na některých pracovištích, kde byl... Mě hrozně zaujalo to, co říkal: Odkud k nám přišla krize. Já jsem si to musel napsat a teď jenom čekám, co to může být, jestli přišla z Moskvy, nebo z Wall Streetu.

Františku, prostřednictvím předsedajícího, prosím sděl mi to, odkud přišla ta krize. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, to byla faktická poznámka. Dále je přihlášen pan místopředseda Zaorálek - a bude reagovat pan poslanec Laudát. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. To bude poměrně rychlé. Samozřejmě, že to beru, že současná krize přichází ze západní Evropy, kde máme obrovský podíl na trhu vývozu, exportu. Je to celkem snad jasné, ne, odkud tato krize přichází? (V sále je neklid.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Chci se zeptat, bude to faktická, nebo to bude delší, pane místopředsedo?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mě to také právě zajímalo, odkud krize přichází. Mně připadá, a s panem poslancem Laudátem se o tom bavíme pravidelně, já s ním nesouhlasím asi v tom, v čem je původ krize. Tak bych jenom za sebe řekl, že kdybych měl mluvit o původu krize, tak bych ji viděl ve zdivočelých neregulovaných finančních trzích, v nerovnováhách příjmů mezi jednak státy, kontinenty světa i v rámci jednotlivých států západní Evropy a Spojených států. A ten třetí důvod - právě v outsourcingu práce v zemích euroatlantických do Číny a dalších zemí. Takže rozhodně krize původně nepřišla ani z Řecka, ani z Irska.

A co se týče sociální demokracie, o které pan poslanec Laudát rád mluví, já bych ho chtěl ujistit, že když jsme končili v roce 2006, tak my jsme předávali vládu v situaci, kdy v této zemi ten dlouhodobý dluh státu byl na úrovni 29 %, to je z říše snů, že aktuální deficit byl pod 3 % Maastrichtu, investovalo se do vědy a výzkumu a školství, profesory, kantory jsme zaplatili nadprůměrně tak, že na to dodnes vzpomínají. My se opravdu nemáme za co stydět jako sociální demokraté. (Potlesk zleva.)

Já s tím, co tady líčil pan poslanec Laudát, že to je vlastně veřejný sektor, který dusí a způsobuje pravděpodobně krize, to v tom cítím, tak bych ho chtěl upozornit, že když se podívá na státy Evropy, o kterých mluvil, když se podíváte třeba na rozsah sociálních výdajů a veřejného sektoru, tak zjistíte, že země, které ho mají velký, sociální výdaje na úrovni přes 30 %, zatímco průměr v Evropě je řekněme 25, tak jsou to země, jako je Finsko, Norsko, Německo - 30 %, ti mají sociální výdaje daleko vyšší než Česká republika, která je má pouze 18. My jsme hluboce podprůměr. A tyto země kupodivu krizi zvládají daleko lépe. Já už jsem tady dnes jednou řekl, že naši nejbližší partneři, jako je Slovensko, Německo, Polsko, mají výsledky ekonomického růstu za poslední kvartál výrazně lepší než my, když tvrdíte, že odtamtud přichází krize. Jak je to možné? Tady něco nefunguje v té vaší ekonomické úvaze.

Takže se přestaňte vymlouvat na nabobtnalý veřejný sektor. V České republice nic takového neexistuje. Ten je na velice podprůměrné úrovni a ta krize přišla z vašeho špatného hospodaření, neschopností si ekonomicky rozvrhnout, neschopnosti dělat vůbec nějakou hospodářskou strategii. Nevymlouvejte se na krizi. Vždyť přece byste měli konečně uznat, že problémy jste způsobili tím, jak už Topolánkova vláda podsekla příjmy státního rozpočtu, vyrvala z něho 80 mld., které tam dodnes chybějí, dodnes to v podstatě nikdo nevyřešil. Vy se s tím potýkáte v naprosto nevhodnou dobu! Když je recese, tak zvyšujete daně, prostě děláte věci ekonomicky absurdní! Proto tady dneska je recese. Jsme jedinou zemí, přátelé, která v posledních dvou čtvrtletích vykázala recesi ze všech zemí střední a východní Evropy. Gratuluji vám k tomuto výsledku! Jste nekompetentní! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Rath. Ne, už se nehlásí. Dobře, takže pan poslanec Viktor Paggio má slovo. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP