(16.20 hodin)

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, možná budu opakovat to, co již tady přede mnou řekli jiní řečníci, především samozřejmě v kritickém tónu, nicméně neodpustím si to.

Po odborářích, kteří před čtrnácti dny zaplnili Václavské náměstí, chystají se vůbec poprvé vyjít také do ulic důchodcovské organizace. Chtějí protestovat proti pomalejšímu růstu penzí. Průměrný důchod se má v České republice zvýšit o zhruba 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. To je pro naše důchodce jistě citelný zásad do jejich peněženek především s ohledem na růst životních nákladů, na soustavné zdražování základních potřeb ať vlivem inflace, růstu cen potravin, léků, služeb, služeb spojených s bydlením atd. Atd. Vláda prezentovaná především Občanskou demokratickou stranou a TOP 09 tak přenáší svoji neschopnost bojovat s rostoucím zadlužením země na sociálně nejslabší, kteří se těžko brání, na naše důchodce. Především pak dopadne nejvíce na důchodce, kteří žijí sami, na důchodce, kteří nemohou mít nějaký další příjem, mají pouze svoji vlastní penzi. Přitom pan ministr Drábek ještě přednedávnem sliboval, že vláda bude kompenzovat - plně kompenzovat - růst cen, zachová plnou valorizaci důchodů. Prostě pan ministr lhal. Lhal.

Pane ministře, je to podvod! Podvod na našich seniorech! A ten, kdo takový podvod činí, tak je prostě podvodník. A ani, pane ministře, neuznáte za vhodné na kritiku, která se snáší na vaši hlavu, zareagovat. Prostě tady sedíte, sedíte, mlčíte. No možná mlčení je souhlas s tou kritikou. Aspoň se říká, že mlčení je souhlas. (Zatleskání zleva.)

Pane ministře, odstupte! (Chachacha zleva.) Vy nevíte, že škodíte této zemi? To si můžete, pane poslanče (směrem vpravo), ukazovat na hlavu, jak chcete. Škodíte této zemi, pane ministře. Škodíte jejím občanům. Já myslím, že byste nejlépe udělal, když už neodstoupila celá vláda, abyste odstoupil alespoň vy. Já myslím, že bylo dost vašich experimentů na občanech této země.

K paní kolegyni Peckové bych si dovolil jednu poznámku prostřednictvím paní předsedající. Já už jsem dlouho neslyšel na této půdě, a jsem tady nějaký čas, na půdě Poslanecké sněmovny něco tak neuctivého k našim seniorům, ba řekl bych přímo cynického, jako před chvílí z vašich úst. Nezlobte se na mne, ale já bych se opravdu styděl! Styděl něco takového vyslovit, a to nejsem lékař jako vy! (Tleská většina poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jako osoba v důchodovém věku hlásím střet zájmů. (Smích.) Přesto mi dovolte několik drsných poznámek.

My jsme od vládní koalice už na ledacos zvyklí. Jsme zvyklí na řeckou lež, kterou se argumentovalo ve volbách. Jsme zvyklí na tvrzení, že žádná vláda na světě by nedělala nic jiného. Naprostý nesmysl. Jsme zvyklí na rozvrat státního aparátu vydávaného za koncepční postupy, jako je to u Úřadu práce. Jsme zvyklí na zmatená opatření, která jsou vydávána opět za koncepční, která po několika týdnech musíme změnit, jako jsme toho svědky nyní ve zdravotnictví.

Ale to, co jsme tady slyšeli od paní zpravodajky, to není vrchol, jak tady řekla paní kolegyně Semelová, ale to je naprosté dno. (Dále velmi důrazně:) Naprosté dno té žumpy, do které jsme se dostali! (Potlesk z lavic ČSSD.)

Pokud se tady paní zpravodajka odvolávala na obsah duše, nechtěl bych znát obsah její duše tedy, pokud něco takového může říct. (Opět potlesk zleva.)

Odvolávat se v dnešní době, v dnešní Evropě na to, že někteří lidé v Evropě pamatují válku, takže se musí smířit s válečnými poměry, to je prostě neslýchané! (Potlesk zleva.)

My jsme slyšeli od paní zpravodajky, že ještě neslyšela od důchodců, že oni už nechtějí žít nebo že nemohou, ale že chtějí naopak naplnit obsah své duše. Špatně tedy nasloucháte! Ale paní zpravodajka není samotná. To je charakteristické pro celou vládní koalici, že vy špatně nasloucháte! Neslyšíte ty lidi, co to říkají. Já jsem to slyšel ve své praxi, kterou se zabývám, mnohokrát. Nedivte se potom, že vám lidé to, co mají ve své duši, budou stále častěji a stále hlasitěji připomínat. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další přihlášený poslanec je pan poslanec František Novosad.

 

Poslanec František Novosad: Přeji dobrý den. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, byl jsem vždy vychováván s tím, že důchodce je člověk, ke kterému se musí vzhlížet s úctou, pomáhat mu a mít na paměti, že to, co dneska užíváme, nám vybudovali starší občané, tedy důchodci nebo senioři. Co se děje dnes? Chudák důchodce došel do let, kdy začal být nepotřebný a na obtíž. A dnešní vládní koalice to jasně ukázala a ukazuje.

Jakou mají před sebou perspektivu senioři, kteří se nemůžou bránit, když se jim stále zdražují léky, základní potraviny? No a na nějaké léčebné pomůcky, vážení důchodci, na to zapomeňte. Důchodce, na kterého se dneska valí nejvíce opatření a nejvíce negativních nařízení a úskalí.

Když se pohybuji ve svém volebním obvodu a setkávám se s důchodci a ti se mě ptají: "Co jsme udělali této vládě? Proč nás doslova vytlačuje na okraj životní úrovně?"

Slyšeli jsme, že pokud by důchodci byli valorizováni dle nárůstu cen, tak důchodci by zadlužili stát, což je doslova nemorální a velká nehoráznost! Nemáme tak krátkou paměť a víme, kde se obrovské sumy peněz ztratily a pořád se ztrácejí. A tak to mají zaplatit důchodci?

Rovněž na ně tato vláda nemyslí, že důchodce potřebuje častěji lékaře, léky, které, jak už jsem zdůraznil, rostou neúměrně. Inflace, která nejvíce postihne seniory, to však tuto vládu nezajímá. Tělesně postižení, kteří potřebují zvlášť ohleduplnost a určité zabezpečení, potřebují zdravotnické pomůcky, určité zařízení pro své základní životní potřeby.

Je to velmi smutné, vážené dámy a pánové, a já proto rozhodně odmítám tuto novelu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále vystoupí v rozpravě poslanec Václav Klučka.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, kolegové a kolegyně, pane premiére - protože zase z té vlády toho tady moc nemáme.

Před týdnem jsme zde mluvili o důvěře vlády. Byla to mimořádná schůze, o které se hovořilo dopředu, která se svolala v termínu mimořádné schůze a probíhala. Probíhala tak, jak probíhá dnešní jednání o novele zákona o důchodovém pojištění. Opozice se snaží snášet argumenty, přesvědčovat o tom, jak nesprávným je jev, kdy snižujeme perspektivu, snižujeme perspektivu aktivního života seniorů do kategorie, která už s životem asi až tak úplně moc nesouvisí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP