(17.50 hodin)
(pokračuje Chaloupka)

Mnoho lidí volá po změně, po předčasných volbách. Podpořil bych tyto snahy, kdybych měl jistotu, že národ je schopen zvolit si do Sněmovny nové poslance, kteří zde nikdy neseděli, a tedy nejsou propojeni s různými zájmovými skupinami. Ale to se nestane.

Je nutné si uvědomit, že tato vláda se musela vypořádat s následky krize eurozóny. Musela řešit dříve nepoznanou situaci a samozřejmě se při tom dopustila spousty chyb. Kdo ale zaručí, že by levicová či jakákoliv jiná vláda zvládala situaci lépe a že by země dnes byla v lepším stavu?

Vyjádřil jsem důvěru této vládě opakovaně v minulosti. Pokud jsem váhal, jestli i dnes tuto vládu podpořit, nebo ne, tak po vystoupení některých odchovanců líhně křišťálových mám jasno. Je rozděláno mnoho práce, kterou je nutno dokončit. Tato vláda musí napravit chyby, kterých jsme se dopustili. Věci veřejné nebudou nadále koaliční stranou. Pro mě osobně to znamená větší svobodu v rozhodování a neomezenou možnost spolupráce s ostatními stranami. Dnes vyjádřím podporu vládě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Zvu k mikrofonu pana poslance Adama Rykalu. Připraví se paní poslankyně Soňa Marková.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych svým projevem odmítl pokračování vlády pana premiéra Petra Nečase, která se vedle politických subjektů ODS a TOP 09, které jsou politickými subjekty s jasně stanovenými cíli a které by hypoteticky v naší zemi, ač se to drtivé většině občanů České republiky nelíbí, vládnout mohly, opírá také o skupinu poslanců shlukující se v okolí vicepremiérky Karolíny Peake. Tato skupina poslanců, i kdyby vytvořila poslanecký klub, nemá právo se prohlašovat za právoplatnou součást politické scény, protože si ji lidé nezvolili v minulých volbách.

Poslanci kolem rebelující Karolíny Peake opustili Věci veřejné jako krysy, které prchají z potápějící se lodi, jen ještě nevědí, že přestoupili na loď s názvem Titanic. Na palubě Titaniku se dnes večer bude slavit, popíjet šampaňské a pojídat kaviár. Kapitán Titaniku Petr Nečas s pobočníkem Schwarzenbergem se budou poplácávat po rameni, jak to s Peake dobře vymysleli. Co na tom, že námořníci z této lodi vyhazují zlato do připravených člunů a tuto loď rozkrádají? Co na tom, že v podpalubí této lodi lidé dřou a umírají hlady? (Ohlas v sále.) Mezitím na palubě bojovníci s dinosaury se otírají dinosaurům lísavě o nohy. Slavní oddluhovači hromadí největší dluhy v historii. Antikorupční četa produkuje jednu úplatkářskou aféru za druhou. Přeběhlíci se kolébají na klíně zavilých odpůrců přeběhlictví. A nad tím vším horuje hlava pomazaná, ulicí v roce 89 dosazená na trůn, a říká, jak zlotřilá je ta dnešní ulice, která si žádá odchod vládnoucích.

Pokud se dnes Občanská demokratická stana a TOP 09 opřou o peakovce, tak ztrácí vláda jakékoliv právo dále vést tuto zemi, protože se spolčuje s přeběhlíky. Občanská demokratická strana a TOP 09 se spolčují s přeběhlíky, proti kterým verbálně bojovaly.

Na tomto místě je však potřeba připomenout jednu věc. Opakuje se scénář z roku 2006, kdy vládla Topolánkova vláda také s podporou přeběhlíků. Proč by pan Nečas a pan Kalousek nezopakovali tento scénář, když i tehdy seděli ve vládě a vládlo se jim pohodlně? Říká se tomu lov na poslance.

Z novin jsme se v posledních dnech dozvídali, že tu ulovila Karolína Peake paní poslankyni Suchou, tu se zase přes noc rozmyslel pan poslanec Vysloužil. A to se rozmysleli jen tak? Nikdo jim nic za podporu Nečasovy vlády neslíbil? Nechtějte vědět, co si myslí o tomto lovení přeběhlíků česká veřejnost.

Karolína Peake je dnes vnímána jako vicepremiérka pro korupci. V přímém přenosu tak zde sledujeme reality show s názvem Kdo přežije. Co si také myslet o ženě, která spolu s paní poslankyní Andrýsovou připravila před volbami pro Věci veřejné etický kodex, ve kterém se přímo píše - cituji: Zástupce občanů nesmí v průběhu své funkce změnit politickou stranu, za kterou byl zvolen. Vždyť paní Peake má tu drzost, že nedodrží ani to, co sama vymyslela. Karolína Peake za poslední dva roky svlékala a oblékala trikoty názorově se lišících politických skupinek vždy, když vycítila, že se pod ní může kývat židle, nebo dokonce cítila, že by mohla opustit tento velice líbivý veřejný život.

Karolína Peake byla vždy loajální nejen k Vítu Bártovi, kterého zná od základní školy, ale Karolína Peake byla také velkou přítelkyní Kateřiny Klasnové. Nyní však nezradila jen bývalého spolužáka, zradila i svou přítelkyni. Jak může tuto zemi vedle premiéra Nečase a dalších vést žena, která zklamala v elementárních mezilidských vztazích, jako je přátelství? Jak mají občané této země věřit ženě, která pro vlastní úspěch odkopla své přátele? A tuto ženu vy, vážené poslankyně a poslanci, chcete za svou vicepremiérku?

Po výčtech o charakteru a názorových obměnách Karolíny Peake žádám celé plénum, aby neprodlužovalo působení této nelegitimní vlády a hlasovalo proti pokračování navrhované pseudokoalice.

Nabízí se i další otázka, zda se v Karolíně Peake a v jejích ulovených poslancích hnulo svědomí, anebo se na šachovnici jen šikovně hýbe s figurkami a šachovou partii proti občanům naší země řídí stále Vít Bárta.

Vážení poslanci ODS a TOP 09, na vašem hlasu dnes záleží více než kdy jindy. Dne 22. června 2010 jsme zde složili tento slib: "Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Myslíte si, že se tímto slibem řídí všichni poslanci této Sněmovny? Pokud byť jen jeden poslanec tento slib dnes neplnil, tak by se měla Sněmovna opravdu rozpustit a uspořádat nové volby. Vždyť důvěra v tuto instituci je dnes na historickém minimu. Přestaňte konečně zastupovat své zájmy a vraťme lidem důvěru ve Sněmovnu. Rozpusťme se!

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pan premiér si vás ráno přepočítal a ví, že dnes můžeme říkat cokoliv, a stejně vláda pojede dál. Pokud tomu tak opravdu je, dovolte mi ještě pár zamyšlení.

Včera jsem si pouštěl předvolební klipy současných vládnoucích stran. Pan premiér Nečas se na těchto klipech usmíval, strašil před vládou sociální demokracie, před Jiřím Paroubkem a sliboval a sliboval. Realita je oproti těmto slibům dnes jiná. Občanská demokratická strana před volbami slíbila, že zjednoduší daňové zákony a udrží daně na současné úrovni.***




Přihlásit/registrovat se do ISP