(18.40 hodin)

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji. Já si dovolím, pokud se mi to podaří, obrátit trochu téma. Pro pana kolegu Stanjuru prostřednictvím paní předsedající. Malá citace z tisku. Podnikání se nedaří, malé firmy krachují. Za první čtvrtletí 2012 je počet bankrotů už na 45 % roku 2011. Nejvíce pak krachují drobní podnikatelé. Průměrně měsíčně do insolvence padne přes 200 firem a živnostníků. Navzdory vládním proklamacím o podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Hlásí se pan poslanec Stanjura, další faktická.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak jenom dvě krátké poznámky. To vylepšíme tím, že zvýšíme daně - hned se jim bude dařit lépe.

A pro pana místopředsedu Zaorálka. On se sice omluvil, a hned zas řekl, kdo instaloval. Tak minimálně v operačním programu Severozápad v Ústí to byla paní hejtmanka Vaňhová. Zkuste si nejdřív ověřit informace, než začnete kopat do ODS. Byl to bývalý váš člen a instalován byl za vaší hejtmanky. Takže odkud čerpáte své informace? Tak si zavolejte, určitě máte mobilní číslo, když ne, tak to bude mít vaše kancelář, můžete si to ověřit, kdy byl který člověk uveden do funkce a kdo v té době byl hejtmanem Ústeckého kraje. Můžete se tady zeptat bývalého hejtmana.

Takže takové omluvy si strčte prosím někam, protože vy se omluvíte a hned řeknete druhou lež. Tak vás prosím, abyste se omluvil podruhé. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další faktická pan poslanec Šulc.

 

Poslanec Jiří Šulc: Paní předsedající, dámy a pánové, poprosil bych, abychom zkrotili vášně a začali jednat o meritu věci, protože jedna, druhá strana se tady předbíhá ve lžích. A já musím opravdu potvrdit, a nemám z toho radost, že pan Kušníř byl členem ČSSD, sám jsem ho vyhodil z městského úřadu jako starosta. A nikoli jako hejtman, ale jako radní Ústeckého kraje za vládnutí paní hejtmanky Vaňhové a v Karlových Varech pana poslance Novotného byl instalován jako ředitel. To je skutečnost.

Ale proboha prosím, věnujme se tomu, čemu máme. Nenadávejme si tady navzájem, kdo je větší lhář, a pojďme proboha dělat něco pořádně. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vrátíme se do řádně přihlášených. Jako první v tomto bloku je pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pokusím se vrátit k meritorní kritice tohohle dosti klíčového materiálu, která tady vlastně nezazněla. A dneska v úvodu nepoužiji slova francouzského revolucionáře jako včera, ale konzervativního bývalého německého kancléře.

Ale prosím, aby si ta slova vychutnali všichni, jestli byste tady mohla zjednat trošku pořádek, abych se slyšel.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Požádám naše kolegy, aby dokončení vášnivé rozpravy provedli až v předsálí. Děkuji jim za pochopení.

Myslím si, že už se to trošku zlepšilo, že můžete pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já se pokusím. Víte, Konrad Adenauer, o kterém chci hovořit, tak kdysi se ho - já jsem to tady už asi dvakrát uvedl - kdysi se ho jeden novinář zeptal, překvapen, že Adenauer změnil svůj názor ze dne na den, jak je to možné, že německý kancléř mění takhle názor. A Konrad Adenauer mu řekl: "Proč mám ještě dnes říkat hlouposti, které jsem říkal včera?" Takže do jisté míry já oceňuji to, s čím přichází ministr financí Kalousek.

Pokusil jsem se analyzovat ten materiál a samozřejmě jsem analyzoval i záměry vlády pro rok 2014, protože bych to nechtěl nějak od sebe oddělovat, i když si uvědomuji při flexibilitě té vlády, která v daňové oblasti je pro mě poněkud příliš velká, že ve druhé polovině roku může dojít k nějaké změně. Nicméně vycházím z toho, že alespoň na ty dva roky dojde k určitému zachování základních záměrů, které byly zveřejněny v posledních několika dnech či týdnech.

Nejen já, ale i velká část ekonomických analytiků říká, že stojíme před daňovou změnou, která je největší ve 20letých dějinách České republiky. Vláda chce touto změnou řešit vážné problémy, kterými trpí česká ekonomika, a to v oblasti deficitu. Bohužel už ne v růstu ekonomiky a také ne v nedostatečné tvorbě nových pracovních míst. Zdá se, že světová recese, která přišla v závěru roku 2008 plíživě k nám, začala se tehdy projevovat poklesem zakázek průmyslu a také poklesem tržeb průmyslu. Také bych rád připomněl, když už jsme tady v tom vzpomínání, jak dnešní ministr financí a tehdejší ministr financí hovořil, pokud jde o mě, když jsem varoval před dopady světové hospodářské krize, tak jak říkal, že šířím poplašnou zprávu. Bohužel se tahle ta krize nebo recese v našich podmínkách vrátila v tomto roce. Což je o to podivnější, že okolní ekonomiky - Německo, Slovensko, Polsko, Rakousko - rostou. Německá ekonomika v loňském roce vzrostla, ta robustní ekonomika vzrostla o 3 %, předloni o 3,7 %, letos můžeme očekávat růst jedna až dvě procenta. Slovenská ekonomika, druhý náš největší obchodní partner, zaznamená v tomto roce růst někde mezi 3 až 3,5 %. Polská ekonomika roste vlastně pořád. Polští politici na rozdíl od konzervativních českých politiků se nepustili do nějakých bezhlavých reforem, rádobyreforem a udrželi hospodářský růst i v době hospodářské recese.

Naše ekonomika ale klesá. V prvním čtvrtletí meziročně klesla o 1 %. Nic nepomůže, jestliže Ministerstvo financí a vládě naklonění ekonomičtí beletristé budou tvrdit, že to Český statistický úřad vlastně špatně sečetl. Špatně zkalkuloval. Ani nevím, jak by to bylo možné. Já považuji české statistiky za velice seriózní.

Ale dámy a pánové, v čem by vlastně měl být růst hrubého domácího produktu? Maloobchodní tržby ovlivněné poklesem koupěschopnosti českého obyvatelstva, který je bohužel trvalý, nejsou v dostatečné výši, nevyvíjejí se dynamicky, projevují tendence k poklesu. Veřejné investice - také bída. Investice vlády, investice krajů, investice měst. Takže zbývá jenom export. Ten se zaplaťpánbůh vyvíjí dobře, i když v zásadě zejména robustně ve dvou odvětvích - automobilovém průmyslu a v elektrotechnickém průmyslu. Říkám zaplaťpánbůh, protože si vzpomínám na ty ekonomické věrozvěsty, kteří před pěti šesti lety říkali, jaká je to chyba, že se tady umožnilo rozvinout tři velké fabriky vyrábějící automobily. Zatím se ukazuje, že pokud dochází k nějaké krizi v automobilovém průmyslu, je to vždycky krize, která přichází po jeho segmentech. Čili nikdy ne najednou. Zaplaťpánbůh. V ekonomice nejsou tedy rozhodující přání, sympatie, ale tvrdá fakta. To znamená hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně klesá.

Od ledna 2008 Topolánkova a Nečasová vláda, kde ti hlavní protagonisté, pánové Nečas a Kalousek jsou stejní, provádějí reformy. My se můžeme lišit v pohledu. Pan ministr Kalousek připustil několikrát, že těmi daňovými reformami se jaksi ztratilo ze státního rozpočtu 60 až 70 mld. daňových příjmů. Já říkám, že to mohlo být 80 až 90 mld. Ale v každém případě jsou to obrovské částky, i kdyby měl pravdu pan ministr financí.

Od roku 2011 zintenzivnila vláda Petra Nečase rozpočtové škrty a uplatněním tzv. reforem a škrtů se letos propracovala až k poklesu hrubého domácího produktu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP