(11.20 hodin)
(pokračuje Svoják)

Tuto pracovní skupinu vedl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze prof. dr. Tomáš Zima, místopředsedou byl národní protidrogový koordinátor Mgr. Jindřich Vobořil a jejími členy byli například předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně pan prof. dr. Jaroslav Blahoš, zástupci Ministerstva zdravotnictví České republiky, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Národní protidrogové centrály, Služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Ministerstva vnitra České republiky, Ministerstva spravedlnosti České republiky, Legislativní rady vlády České republiky, sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti, Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a Parlamentního institutu Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a Institutu pro kriminologii a sociální prevenci.

Tato skupina se zabývala problematikou léčby konopím komplexně, včetně způsobu získávání léčebného konopí, to je jeho dovozem, pěstováním i způsobem distribuce pacientům za podmínek maximální kontroly a bezpečnosti celého systému. Pracovní skupina se rovněž v úzké spolupráci s lékařskými odbornými společnostmi zabývala určením chorobných stavů a indikačních podmínek, za kterých má být konopí pro léčebné účely využito.

Samotné založení expertní pracovní skupiny v srpnu 2011 bylo reakcí předsedy vlády a příslušného odborného pracoviště Úřadu vlády České republiky a předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na dlouhodobě vznášené požadavky pacientů, lékařů a dalších odborníků, které měly podobu také několika hromadných občanských iniciativ. Naposledy to byla právě v srpnu 2011 petice za legislativní změny zpřístupňující pacientům v České republice léčbu konopím a umožňující také jeho výzkum. Petiční výbor této petice tvoří deset mezinárodně respektovaných českých lékařů a vědců spolu se zástupci pacientských organizací a občanského sektoru. K dnešnímu dni ji podepsalo celkem více než 40 tis. osob.

Dovolte mi krátkou citaci z výše uvedené petice: "Současný stav považujeme za narušení ústavních práv občanů České republiky na ochranu zdraví a za porušení mezinárodních úmluv o zdravotních a sociálních právech, jež Česká republika uznává za závazné. Pacienti, kteří v současné době tuto léčbu potřebují, jsou odkázáni na černý trh se všemi jeho kriminálními riziky a s riziky postihu nezákonného jednání, jehož jsou nemocní se nuceni dopouštět. Tento stav také významně narušuje možnosti výzkumu dalšího potenciálu konopí a látek z něj pro léčebné účely. Tím je snížena konkurenceschopnost České republiky v oboru, v němž historicky představuje světovou špičku. My, signatáři této petice, žádáme vládu České republiky o navržení patřičných legislativních změn, zejména pak úpravu zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, které v souladu s Českou republikou signovanými mezinárodními úmluvami o kontrole drog umožní pěstování konopí na území České republiky pro léčebné a výzkumné účely a jeho další zpracování. V rámci této změny by měl být rovněž určen kontrolní orgán, který zajistí dostupnost konopí a jeho derivátů pro pacienty a pro medicínský výzkum a znemožní jejich únik na černý trh."

Základním problémem je současná faktická legální nedostupnost konopí pro léčbu pacientů, kteří pro takovou léčbu jsou indikováni. Tento problém existuje v důsledku nevyhovující české legislativy, jež jde nad rámec platných mezinárodních smluv, jež naopak léčebné konopí předpokládají a upravují jeho podmínky jakož i podmínky pro jeho pěstování, zpracování, distribuci a související činnosti.

Konopí je pro pacienty v přísně kontrolovaném režimu dostupné v řadě vyspělých států světa. Uvedu jako například: Kanada, Izrael, Nizozemí, Itálie, Švýcarsko, Rakousko, Španělsko nebo Německo, ale rovněž některé státy USA. Některé ze jmenovaných zemí, resp. federálních států USA, jsou ovšem terčem kritiky a výhrad ze strany mezinárodních orgánů, a to zejména pro umožnění pěstování léčebného konopí pacienty mimo licenční systém pod kontrolou státu.

Takovému stavu se Česká republika chce vyhnout, a proto - znovu zdůrazňuji - navrhuje zákonné změny podle poznatků a doporučení, jež získala mimo jiné od zástupců Mezinárodního výboru pro kontrolu narkotik, International Narcotics Control Board, kvazinezávislého orgánu Organizace spojených národů, jehož úkolem je bdít nad dodržováním příslušných úmluv státy, jež jsou jejich signatáři.

Cíli předpokládaných legislativních změn tedy jsou: Za prvé zpřístupnit konopí pro léčbu v České republice pro indikovaná onemocnění a chorobné stavy. Za druhé zamezit zneužití tohoto konopí pro jakékoli jiné než léčebné nebo vědecké účely. Za třetí dosáhnout plného souladu právního stavu České republiky s mezinárodními úmluvami o kontrole omamných a psychotropních látek. Za čtvrté umožnit dovoz konopí pro léčebné účely do České republiky. A konečně za páté umožnit pěstování konopí pro léčebné účely v České republice definováním jeho pravidel. To vše ve shodě s Mezinárodní úmluvou o omamných látkách z roku 1961 a relevantními národními normami.

Uvedená pracovní skupina premiéra České republiky získala kladné vyjádření o vůli zahájit léčbu léčebných konopím a přípravky z něj od celkem devíti odborných společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, a to konkrétně od Společnosti pro studium a léčbu bolesti, od Společnosti infekčního lékařství, od České pneumologické a ftizeologické společnosti, od České společnosti pro experimentální a klinickou farmakologii a toxikologii, od České neurologické společnosti, od České oftalmologické společnosti, resp. České glaukomové společnosti, od České dermatologické společnosti, od České geriatrické společnosti a konečně od České farmaceutické společnosti, resp. od její sekce nemocničních lékárníků.

Jmenované odborné lékařské společnosti vyjádřily zájem o využití konopí při podpůrné léčbě u závažných stavů, u kterých může léčebné konopí významně zvýšit kvalitu života a zprostředkovaně nebo přímo zlepšit průběh nebo prognózu nemoci. Jedná se konkrétně o indikace v následujících oblastech: chronické a neztišitelné bolesti u řady chorobných stavů, u zvýšeného svalového napětí, u onkologických bolestí, u postherpetických neuralgií nervového původu po onemocnění pásovým oparem, u revmatoidní artritidy, ztuhlosti a bolesti způsobené chronickými autoimunními záněty měkkých tkání, kloubů a dalších orgánů. Dále u třesu a poruchy svalového napětí, což jsou křeče, škubavé pohyby, poruchy chůze, mimiky, u řady chorobných stavů například Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, kožní poruchy, jako atopický ekzém, neuropatie po chemoterapii u HIV pozitivních a u stavů po encefalitidách. U glaukomu, což je tzv. zelený zákal spočívající v bolestivém a zrak ničícím zvýšení nitroočního tlaku. A u nechutenství u pacientů s nádorovým onemocněním a s HIV pozitivním a u ztráty tělesné hmotnosti při HIV pozitivním, tzv. wasting syndrom.

Vážení kolegové,jak vidíte, jde bez výjimky o mimořádně závažná onemocnění a stavy, jež způsobují nemocným nezměrné utrpení. Dovoluji si uzavřít tento výčet konstatováním, že pokud existuje široká odborná shoda nad nutností zpřístupnit léčebné konopí pro ty, kteří danými stavy trpí, lze to považovat za extrémně silnou a nezpochybnitelnou společenskou objednávku zákonné změny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP