(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A to řešení není důchodová reforma podle téhle vlády. Protože jestliže se příští rok spustí druhý pilíř penzijního systému, tak už nám ty peníze začnou odtékat! A já to říkám proto, aby to důchodci slyšeli. Prostě druhý pilíř je proti zájmům současných seniorů, protože je připraví o peníze na valorizaci penzí. Ty peníze tam budou chybět, budou na nich vydělávat desítky let soukromé fondy, ale na valorizaci penzí tam ty peníze chybět budou. A vláda je nevybere vyšším DPH, to vidíme v letošním roce, že takhle jednoduše ten systém financování státu nefunguje.

Druhá věc, kterou je potřeba si uvědomit, je, že v naší zemi nemáme spravedlivě nastavené daně. A protože nemáme spravedlivě nastavené daně, tak chybějí peníze i na vyjádření mezigenerační solidarity a chybějí peníze na valorizaci důchodů. Čili kromě zrušení druhého pilíře musíme spravedlivě nastavit odvody a daně v rámci našeho daňového systému, abychom měli finanční zdroje.

A za třetí. Naše země se nemůže permanentně potácet na okraji recese. Jestliže okolní ekonomiky rostou, měla by růst i Česká republika. Jestliže ekonomika poroste, tak máme šance na to, abychom měli finanční zdroje.

A druhá poznámka se týká výsledků voleb. Kolega Kováčik zde řekl, že bychom neměli obviňovat voliče z toho, jak volili. Já myslím, že je nikdo neobviňuje. Lidé mají plné právo hlasovat! Plné právo vybrat si, koho budou volit do této Poslanecké sněmovny, i když řada z nich hlasuje ve skutečnosti proti svým vlastním sociálním zájmům. Ale občané na to mají právo! Ale nelze zavírat oči před tím, že existuje souvislost mezi tím, jak lidé volí, a tím, jaká politika se následně v zemi dělá. Tady je přece jasná souvislost mezi tím, jak lidé volili v roce 2010, a tím, jakou máme vládu a jakou tato vláda dělá politiku. Na výsledku voleb záleží a hlasování občanů má svoje konkrétní důsledky, ať už jde o daňovou politiku, nebo ať už jde třeba o tempo valorizace důchodů.

Já bych to nepřipomínal, kdybychom v té minulé volební kampani neměli ten geniální marketingový kousek, který se jmenoval "Přemluv bábu!". Víte, že tady fungoval klip, který byl zaměřený na to, aby mladí lidé přemlouvali své rodiče a prarodiče, aby nevolili levici a aby volili pravici. Přemluv bábu!, to byl jeden ze sloganů minulé volební kampaně. To znamená, byla tady snaha občany, voliče generačně rozdělit a stavět jednotlivé generace proti sobě, s tím, že tady byla snaha vnutit lidem představu, že mladá generace, že v zájmu mladé generace je volit pravicově a že jediný, kdo tu pravicovou volbu pokazí, jsou senioři, pokud budou volit levici. A jestliže se někteří senioři nechali přemluvit k tomu, aby volili pravici, tak teď vidí jasně důsledky toho svého rozhodnutí. Prostě je to tam! Tam, kde se podařilo bábu nebo dědka přemluvit, pravice inkasovala dodatečné hlasy a díky tomu teď může omezit schéma valorizace penzí. To, jak lidé volí, má bezprostřední dopady na jejich další životy.

Já to říkám proto, abych varoval občany před tím, aby kdykoliv v budoucnu volili ODS, kdykoliv v budoucnu volili TOP 09, protože to jsou strany, které podvádějí své vlastní voliče a podvádějí je způsobem, který vidíme tady v té diskusi o valorizaci penzí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon, ještě pan předseda Kováčik má slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Nebude dlouhé, nebojte se. Jen drobná reakce. Ani nechci polemizovat s panem kolegou Sobotkou, protože mluvíme vlastně o tomtéž a máme i v podstatě stejná východiska. Ale k tomu, co řekl na konto Přemluv bábu! musím říci, že my máme teď program: oslov ségru, oslov bráchu, cos udělal za blbost, když ses nechal ukecat!

To, co bylo ukradeno, musí být vráceno chci doložit několika málo čísly. Ono se prý má argumentovat.

Říká se, že tadyhle to opatření na snížení valorizace je dočasné, na tři roky. No to je první lež, nebo řekněme klamání národa. Protože to dočasné - na tři roky - opatření připraví průměrného důchodce o více než 16 000 korun a další úpravy, další valorizace, další případné manipulace s výši důchodů se nebudou odrážet, jako kdyby toto snížení nebylo, ale od té cílové hodnoty, která bude po těch třech letech. Takže v každém dalším roce bude průměrný důchodce přicházet o dalších více než 7 500 korun.

Co bylo ukradeno, musí i důchodcům být vráceno! To jsem měl na mysli a jsem přesvědčen o tom, že mi lidé rozumějí, kteří chtějí.

Jenom závěrem. Poslanecký klub KSČM je přesvědčen o tom, že princip mezigenerační solidarity, tak jak se tady o něm začasté hovořilo a hovoří, je právě a nejlépe naplněn oním prvním pilířem! Žádný jiný - může být bonbonek na dortu, může být jakýmsi doplněním - ale žádný jiný v takovém komplexu není schopen tu mezigenerační solidaritu naplnit.

A snad je skoro zbytečné, abych tady říkal, že poslankyně a poslanci, kteří jsou v klubu KSČM, samozřejmě pro takovéto věci hlasovat nemohou a nebudou!

Děkuji za pozornost. (Potlesk klubu KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dostáváme se nyní do fáze, kdy budeme moci zahájit hlasování. Ještě přivolám naše kolegy.

A ještě pan poslanec Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, vážené paní kolegyně a kolegové, s ohledem na to, že se teď bude konat velmi zásadní hlasování a hlasování, které bude mít velký vliv na život seniorů, si dovoluji v této souvislosti požádat o hodinu pauzy na jednání klubu sociální demokracie a zároveň žádám svém kolegy, abychom se postupně přesunuli, bude-li pauza vyhlášena, do místnosti 205, tedy do stálých prostor klubu ČSSD. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Vyhlašuji přestávku do 11.17 hodin. - Pan kolega Stanjura se ještě hlásil.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ještě než se rozejdeme, chci připomenout, že zhruba před 58 minutami pan Tejc kvitoval, jak podpoří dnešní program a jak je to dobře, jak jsou konstruktivní. Vydrželo to asi 58 minut. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobře. Přestávka do 11.17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.17 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP