(10.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: V prvém čtení máme pouze obecnou. Požádáte až potom.

Takže se dívám, kdo se ještě hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu. Nevidím nikoho, kdo by se hlásil, tak můžeme obecnou rozpravu ukončit a zřejmě jediné, co můžeme, je hlasovat přikázání. Je to tak.

Organizační výbor navrhl přikázat k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá, takže budeme hlasovat. Zagonguji. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Prodloužení o více než 20 dnů musí být se souhlasem navrhovatele, doufám, že o tom budeme hlasovat. Já myslím, že 20 dní stačí, takže bych požádal Sněmovnu o prodloužení o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Po přikázáních ještě hlasovat. Prosím, pan ministr Bendl.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já bych se rád k tomuto vyjádřil. Já s tím mám problém, nesouhlasím s tím. Myslím si, že v průběhu prázdnin je možné si nad tím sednout. Bude zasedat Poslanecká sněmovna. V rámci ní zcela určitě může výbor zasednout. My jsme připraveni dát vám veškeré podklady a informace k tomu, abyste řádně mohli celý materiál projednat.

Já si velmi dobře uvědomuji, že zrušit nějaký státní úřad není jednoduché. Vždycky se najde někdo, kdo říká: "Pojďme to ještě odložit, ono je to dobré, ale teď ještě ne, zkusíme to třeba někdy příště." A to už se řeklo několikrát. Vláda v minulosti ten problém odložila tuším dvakrát a já bych nechtěl být u toho, aby se odkládal potřetí.

Já myslím, že sloučení Pozemkového fondu a Pozemkového úřadu nelze přirovnávat ke slučování výzkumných ústavů, kde primárně nebylo cílem ušetřit, ale zvýšit efektivitu a fungování výzkumných ústavů. Totéž se týká například dozorových orgánů, kde slučujeme dozorové orgány nikoliv primárně proto, abychom šetřili náklady, ale zvýšili jejich efektivitu. A že tam bude možná nějaký dílčí efekt ušetření, to by mělo být toho součástí, ale není to primární důvod u slučování Pozemkového úřadu a Pozemkového fondu, který každý představuje zhruba tisíc zaměstnanců, kde často jsou jejich kompetence duplicitní, kde už dneska víme, že prostor ke snižování byrokracie a zlevňování chodu státu tam je. Celá záležitost je projednávána léta, odkládána zhruba tuším dvakrát. Není k tomu žádný důvod. Pojďme to projednat. My jsme připraveni dát Poslanecké sněmovně a poslancům všechny potřebné informace k tomu, aby ke sloučení těchto dvou úřadů došlo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Skopal k prodloužení.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Pane ministře, aby bylo jasno, já nejsem proti projednání a schválení zákona. Ale i v době, kdy včera odstoupil ředitel fondu a jsou tam určité problémy, tak si myslím, že to není šťastné. Takže náš zájem je schválit tento zákon. Aby nabyl účinnosti, je otázka termínu a to je možné projednat v zemědělském výboru.

Takže dál nebudu zdržovat. My budeme samozřejmě hlasovat o schválení projednání ve výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tady je možno samozřejmě i bez souhlasu předkladatele hlasovat o 20 dnech. Takže jde o to, jestli trváte na 20 dnech, které můžete nechat hlasovat i bez souhlasu předkladatele. Prosím, pane poslanče. Jenom se k tomu vyjádřete.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Jenom si myslím, že projednávat tento zákon o prázdninách ve výboru není šťastné, ale samozřejmě rozhodne Sněmovna.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže těch 20 dní budeme hlasovat, tak jsem to pochopil takto, aspoň 20 dní, které můžete bez souhlasu předkladatele.

 

V této chvíli budeme tedy teprve pouze v první fázi hlasovat o přikázání návrhu zemědělskému výboru k projednání. To je první, to je jednoduché.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat zemědělskému výboru k projednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 132, přihlášeno je 148, pro hlasovalo 119, proti žádný, takže to bylo přikázáno zemědělskému výboru.

 

A teď budeme hlasovat prodloužení lhůty k projednávání o 20 dní, o které může pan poslanec Skopal žádat sám. Takže to je to, co budeme hlasovat ve druhém kroku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro prodloužení lhůty projednávání o 20 dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 133, přihlášeno je 147, pro hlasovalo 57, proti 58. Tento návrh na prodloužení lhůty byl zamítnut.

 

Tím jsme se vypořádali s celým bodem 58.

Mám tady omluvu pana poslance Vandase, který se omlouvá ze zasedání Sněmovny z dnešního dne od 9 do 19 hodin, takže z celého jednacího dne.

 

Teď můžeme začít další bod, to už je blok smluv, takže tady máme smlouvy. Je to bod

 

65.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací změna přílohy A Stockholmské
úmluvy o perzistentních organických polutantech
/sněmovní tisk 597/ - druhé čtení

Tady se měl slova ujmout ministr Tomáš Chalupa, ale místo něj to zřejmě udělá ministr vnitra Kubice. Požádám, aby se ujal slova a uvedl tento tisk 597. Jsme ve druhém čtení, připomínám.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych představil vládní návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech.

Česká republika je smluvní stranou Stockholmské úmluvy od 17. května 2004. Změna její přílohy A byla přijata na 5. zasedání konference smluvních stran Stockholmské úmluvy konané ve dnech 25. až 29. dubna 2011 v Ženevě. Uvedenou změnou byla do přílohy A Stockholmské úmluvy zařazena nová látka endosulfan a jeho izomery a současně bylo rozhodnuto o udělení zvláštní výjimky pro použití endosulfanu v přesně odůvodněných případech při ošetřování zemědělských plodin.

Endosulfan se vyznačuje vysokou toxicitou, která má negativní dopady na organismy ve vodním prostředí, nervovou soustavu savců a poškozování reprodukční činnosti. Z tohoto důvodu přikročilo od roku 2000 již více než 60 zemí k plošným omezením jeho výroby a používání. V České republice, jakož i celé Evropské unii jsou všechny přípravky na bázi endosulfanu zakázány. Ratifikací předložené změny Česká republika podpoří účinnější ochranu životního prostředí před nežádoucími vlivy uvedené látky na globální úrovni.

Změna přílohy A Stockholmské úmluvy nebude vyžadovat změnu platné právní úpravy ČR v uvedené oblasti a rovněž nebude mít dopad na státní rozpočet, veřejnou správu ani podnikovou sféru. Věřím, že vaše rozhodnutí umožní zdárné pokračování ratifikačního procesu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Františka Novosada, který je zpravodaj určeným k tomuto tisku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, předkládám usnesení zahraničního výboru z 19. schůze dne 11. dubna 2012 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změna přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech, sněmovní tisk 597. (Poslanec hovoří silným hlasem.)

Po odůvodnění náměstka ministra životního prostředí Ing. Jakuba Kulíška, zpravodajské zprávě poslance Františka Novosada a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech, pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP