(11.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Prosím, aby Poslanecká sněmovna přes drtivou kritiku, kterou předpokládám z řad opozice, nicméně přesto prosím, aby Poslanecká sněmovna zvážila skutečnost, že vedle výpadku příjmů způsobeného finanční krizí v Evropské unii, kterou vláda plně vykompenzovala vázáním výdajů na výdajové straně, se negativně do schodku promítlo další vis maior, které vláda ovlivnit nemohla, a sice vyšší příspěvky do rozpočtu Evropské unie, které během rozpočtového roku byly přepočítávány, a oproti rozpočtovaným odvodům jsme museli odvést o 5 mld. korun víc, protože byť se tomu nechce věřit, naše země stále bohatne a jako bohatší země musela přispět do Evropské unie o 5 mld. více.

Dále pak Ústavní soud, a tady to mohu jenom konstatovat, zrušil ustanovení o 50procentním zdanění 50procentního příspěvku, což byl výpadek 5,5 mld. korun, a definitivní ranou pak bylo pozastavení plateb z Evropské unie ve výši 12,8 mld. korun. 12,8 a 5,5 a 5 je dalších více než 20 mld. k výpadkům příjmů a to už nebylo v silách vlády vykompenzovat stoprocentně. Nicméně si dovolím říct, že pokud oproti předpokladu byl výpadek příjmů nebo vyšší výdaje s odvodem do rozpočtu Evropské unie o více než 40 mld. náročnější, než předpokládal rozpočet na rok 2011, a vláda to zvládla tak, že těchto více než 40 mld. vykompenzovala způsobem, že státní rozpočet skončil deficitem nikoliv o 43 mld., ale o 7,8 mld. vyšším, než bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou, pak to bylo maximum možného a toto úsilí bylo po zásluze českým daňovým poplatníkům zaplaceno a odměněno na finančních trzích, protože toto konsolidační úsilí vlády se promítlo do velmi příznivého a levného profinancovávání správy českého státního dluhu.

Na jednu stranu jsem nucen, povinen jménem vlády Poslanecké sněmovně oznámit, že deficit státního rozpočtu byl překročen o 7,8 mld. více, než nařizoval zákon, na druhou stranu jsem hrdý na to, že nebyl překročen o 43 mld., jak by z logiky věci vyplývalo, ale pouze o 7,8, protože zbytek vláda zvládla sama svým úsilím. A posuďte sami, zda to je výrazná chyba, anebo výrazné úsilí. Ujišťuji vás, že důvěra, které se Česká republika těší na zahraničních trzích, říká to druhé, byť samozřejmě chápu, že opozice bude říkat to první, a těším se na její připomínky.

Na druhou stranu to, co je sledovaný údaj zejména, je celkový deficit veřejných rozpočtů, neboť státní rozpočet je sice mimořádně důležitý segment, ale pouze segment celé soustavy veřejných rozpočtů. A jestliže Česká republika svým daňovým poplatníkům i celému světu oznámila fiskální strategii ve výši 3,5 a celkový výsledek byl 3,1, pak rozhodně nemůžeme konsolidační úsilí veřejných rozpočtů za rok 2011 označit celkově jako neúspěšné.

To, co mě trápí, a to, s čím se naprosto ztotožňuji se závěrem NKÚ, je upozornění NKÚ, že růst mandatorních výdajů omezuje možnosti provádění udržitelné fiskální politiky na úrovni státního rozpočtu. Ano, tento negativní trend se promítá do našich veřejných rozpočtů, já s tím souhlasím, a proto ujišťuji Poslaneckou sněmovnu, že vláda nepoleví ve svém úsilí snižování podílu mandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu. Jak to bude chtít opozice konzistentně sladit se svou kritikou, že na jednu stranu nebyl dodržen schodek státního rozpočtu, na druhou stranu omezujeme mandatorní výdaje, to nevím, ale s tím si jistě opozice poradí. Já se těším na její vystoupení.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Nyní, než požádám o slovo zpravodaje, uvedu, že rozpočtový výbor projednal za účasti zpravodajů usnesení výborů k tomuto materiálu. Usnesení rozpočtového výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 672/2. Stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu projednal kontrolní výbor a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 672/1.

A nyní tedy dostává slovo zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vladislav Vilímec, který zastoupí omluveného pana poslance Pavla Suchánka. Prosím, abyste nás informoval o jednání výboru a poté v podrobné rozpravě přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, rozpočtový výbor projednal na společné schůzi se zpravodaji výborů usnesení jednotlivých výborů ke státnímu závěrečnému účtu a ve svém usnesení č. 288, které je součástí sněmovního tisku 672/2, konstatuje, že s výjimkou jednoho výboru, který nestihl projednal ve stanovené lhůtě přikázané okruhy státního závěrečného účtu, všechny ostatní výbory doporučily Poslanecké sněmovně schválit nebo vzít na vědomí všechny kapitoly, okruhy a závěrečné účty státních fondů.

Po projednání rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, kterým bere na vědomí státní závěrečný účet České republiky za rok 2011, výsledky rozpočtového hospodaření územně samosprávných celků, stav státních finančních aktiv včetně příslušných informací a souhlasí s vypořádáním schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2011 způsobem popsaným v návrhu usnesení.

Kompletní návrh usnesení bych pak přečetl, jak avizovala paní předsedkyně, v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP