(12.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Na cenových kontrolách se také výrazně podílela Státní energetická inspekce a Energetický regulační úřad. Ty se zaměřovaly na dodržování pravidel věcného usměrňování cen při výrobě a rozvodu tepelné energie a elektrické energie.

V oblasti telekomunikací cenovou kontrolu provádí Český telekomunikační úřad a rovněž se ve zprávě dočtete o jeho činnosti.

Dodržování regulace cen u léčiv a zdravotnických prostředků kontroluje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Myslím, že stojí za zaznamenání, že v roce 2011 SÚKL dokončil rozsáhlý projekt pro metodickou podporu při výkonu cenové kontroly s cílem zintenzivnění cenových kontrol u léků a zdravotnických prostředků. Domnívám se, že v této komoditě je to zcela na místě a že by tento projekt měl mít vaši podporu.

Pak jsme samozřejmě prováděli takové kontroly, nad kterými doma tiše pláču do polštáře. Protože když už se rozhodla třeba vláda a Poslanecká sněmovna, že Česká republika bude realizovat tak úžasný projekt jako Mléko do škol, tak holt Ministerstvo financí je také povinno provádět cenovou kontrolu, zda ta mlíčka nepijí ti školáci příliš draho. Takže jsme provedli 64 cenových kontrol u mléčných výrobků ve školách. Mohu vás uklidnit, všechny kontroly dopadly správně, nikde žádný školák není předražován. Nicméně představa, že na jednu stranu financujeme jednu hloupost, která se jmenuje Mléko do škol, a na druhou stranu daňový poplatník financuje hloupost na druhou, že ještě kontrolujeme, jestli to mléko není předražované, tak si myslím, že je to symbol takové agendy, která by měla být definitivně zrušena ze státní a veřejné správy České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Sněmovní tisk projednal kontrolní výbor, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 674/1. Prosím nyní zpravodaje kontrolního výboru pana poslance Jiřího Štětinu, aby nás informoval o jednání výboru a potom v rámci podrobné rozpravy přednesl návrh usnesení. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Štětina: Dobrý den vážená paní předsedkyně, dámy a pánové. Děkuji za slovo.

Kontrolní výbor na své 24. schůzi projednal tuto záležitost, kterou nám zde zcela vyčerpávajícím způsobem přednesl pan ministr, a přijal toto usnesení.

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po úvodním výkladu náměstka ministra financí Ing. Tomáše Zídka, zpravodajské zprávě poslance Jiřího Štětiny a po rozpravě

1. bere na vědomí Přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2011 pro Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, sněmovní tisk 674;

2. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí přehled o činnosti cenových kontrolních orgánů za rok 2011 a doporučuje přijetí".

3. Kontrolní výbor již požádal pana ministra financí písemně, aby do 22. 6. předložil kontrolnímu výboru kumulativní údaj o nevybraných pokutách.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Je do ní přihlášen pan poslanec Hulinský. Vy jste měl faktickou poznámku, ale dokud není zahájena rozprava, tak není k čemu. Teď je zahájena rozprava.

 

Poslanec Petr Hulinský: Vážená paní předsedající, já jsem se opravdu přihlásil s faktickou poznámkou, protože mě zaujala slova pana ministra financí, když hovořil v Praze o nejpravicovější koalici v rámci krajů. Chtěl bych říci, že v loňském roce jsem byl sociálním demokratem, jsem jím doposud, protože koalice v Praze za rok 2011 byla koalicí sociální demokracie a ODS, kde jsem působil jako předseda finančního výboru, a nechci nijak přestoupit do jiné strany. To znamená, necítím, že by to v roce 2011 byla nejpravicovější koalice.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já beru na vědomí a pokorně se omlouvám všem mazánkům i kolibříkům. (Veselost v sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikdo se nehlásí. Obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Štětina, prosím. Stačí odkázat na usnesení, se kterým jste nás seznámil.

 

Poslanec Jiří Štětina: Děkuji za slovo. Já skutečně odkazuji na to, co jsem již přednesl v obecné rozpravě.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí.

 

Budeme tedy hlasovat o navrženém usnesení, tak jak jsme s ním byli seznámeni a jak nám bylo předloženo v písemné podobě.

Zahajuji hlasování číslo 152. Táži se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 152, přítomno 156, pro 85, proti 14. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Tím končíme projednávání bodu 110, sněmovního tisku 674.

 

Je před námi bod 111. Zahajuji jeho projednávání. Je to

 

111.
Roční účetní závěrka a výroční zpráva
o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2011
/sněmovní tisk 675/

Tento materiál uvede ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci tímto předkládám výroční zprávu Státního fondu rozvoje bydlení a jeho účetní závěrku za rok 2011.

V dubnu loňského roku, kdy jsme mluvili o výroční zprávě státního fondu za předchozí rok, tak jsem v reakci na ty výsledky, které byly dosaženy, upozorňoval na to, že dojde k určitě významným změnám. Jsem velice rád, že v roce 2011 byl schválen dokument Koncepce bydlení do roku 2020, a to, že byla vlastně stanovena koncepce bytové politiky na další období, to současně považuji za jeden z velmi důležitých milníků v oblasti bydlení. V tuto chvíli dochází v rámci řešení otázky bydlení k řešení otázek pro ohrožené a znevýhodněné skupiny obyvatel a já jsem přesvědčen, že start těch nových pilotních projektů na Státním fondu rozvoje bydlení, zastřešených novou koncepcí, bude skutečně přispívat k větší dostupnosti, stabilitě a kvalitě bydlení v České republice.

Státní fond rozvoje bydlení hospodařil v roce 2011 s rozpočtem, který Poslanecká sněmovna usnesením č. 236 ze dne 15. prosince 2010 schválila, následně usneseními č. 499 z 16. května a č. 869 z 8. prosince dvakrát upravila. Rozpočtové příjmy fondu byly ve výši 1 065 000 000 Kč, tj. byly překročeny o 7 %. Rozpočtové výdaje ve výši 1 646 000 000 Kč naopak zůstaly o 5,5 % nedočerpány.

V minulém roce kromě standardně poskytovaných služeb a programů, jako byl např. program Panel či dotace na výstavbu sociálně nájemního bydlení, státní fond s novou koncepcí zahájil přechod od dotačních titulů k návratným revolvingovým formám podpory bydlení a v závěru roku byly uzavřeny první smlouvy na nízkoúročený dlouhodobý úvěr na výstavbu nových bytů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP