(16.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. A prosím tedy o doplňující dotaz, pokud ho chce pan kolega Votava vznést.

 

Poslanec Václav Votava: Ano. Děkuji za odpověď, pane ministře. Samozřejmě rád kvituji to, že se dbá i na názor kraje a považujete ho za velice důležitý. Kraj určitě trvá na tom, aby porodnice byla zachována. Já si myslím, že pod rouškou optimalizace nelze přece ztěžovat dostupnost. A ona svým způsobem ztížena bude, když tam nebude to oddělení. A kam se ty rodičky přesunou? Především do fakultní nemocnice. A musím se zeptat: Samozřejmě fakultní nemocnice je špičkové zařízení. Kde to bude levnější - v Rokycanech, nebo v té fakultní nemocnici?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr se ujme ještě odpovědi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuj podruhé za slovo. Dotaz je velmi případný. Ale já musím uznat, že náš systém opravdu nezajišťuje dobrou transparentnost a průhlednost cenotvorby, a my na tom teď velmi intenzivně pracujeme. Pracujeme na změně seznamu výkonů, nutíme pojišťovny, aby nám dodávaly data o financování jednotlivých krajů, kde se ukazuje, že jsou dost výrazné rozdíly v nákladech na pojištěnce bydlícího v tom kraji. Čili jakýsi nepřímý ukazatel dostupnosti péče.

Jakožto hlavní nástroj, který pokládáme za ideální, je systém úhrad formou diagnostických skupin, tzv. DRG. My jsme po určité pauze, kdy se ten systém obnovil, doladil, začali v letošním roce psát vyhlášku, která DRG přikazuje a přikazuje zároveň jednotnou sazbu pro malé i velké nemocnice, ke které je nutno dojít, ovšem postupně, aby se systém nerozkolísal. Letos jsme nastavili váhu sbližování 25 %, v příštím roce budeme pokračovat zhruba tímto tempem nebo o něco rychleji, takže počítáme, že mezi velkými nemocnicemi a malými dojde k úplnému vybalancování za tři až čtyři roky, a ten systém se tomu musí přizpůsobit.

DRG má tu obrovskou výhodu, která je potvrzena ze světa, že je to takový polovičatý výkonový systém, kde peníze jdou k poskytovateli spolu s pacientem, takže to motivuje nemocnice, aby lákaly pacienty, zvyšovaly svou kvalitu péče, a zároveň je to nástroj pro pacienty, aby, jak se teď módně často říká, hlasovali nohama a rozhodli, kde tu péči chtějí mít. A jako model ty porody jsou ideální, protože řada věcí se ve velkých nemocnicích musí dělat zvlášť, ale porody jsou všude stejné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Tím jsme tedy prošli třetí interpelací a můžeme se věnovat čtvrté. Pan kolega Šenfeld ji stahuje, protože obdržel již od paní ministryně Hanákové odpověď, a tudíž přecházíme k interpelaci páté. Tu vznáší pan poslanec Ladislav Šincl na omluveného pana ministra Pavla Dobeše ve věci Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2013 a dalšího výhledu. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Vážený nepřítomný pane ministře, schválený rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2012 znamená pro dopravní infrastrukturu v Moravskoslezském kraji bohužel významné omezení přípravy i vlastní realizace velice důležitých staveb, které velice úzce souvisí s dalším rozvojem tohoto zkoušeného regionu, kde se snažíme o snížení nezaměstnanosti a zvýšení konkurenceschopnosti. Na některé klíčové dopravní stavby nezbytné pro tento zkoušený kraj nebyly bohužel opět vyčleněny žádné finanční prostředky. Důsledkem tohoto omezení prostředků je to, že došlo k časovému zpoždění přípravy či realizace i dalších důležitých staveb. Je nutné zdůraznit, že tyto dopravní stavby jsou pro náš kraj i nadále absolutní prioritou. Existuje mnoho důvodů, proč je to naprosto nezbytné. Důkazem nezbytnosti této výstavby je to, že zastupitelstvo našeho kraje na svém zasedání dne 29. 2. 2012 přijalo usnesení, kterým podporuje záměry přípravy a realizace významných pozemních komunikací a rozvoj transevropské dopravní sítě na páteřní síti dálkových a mezinárodních komunikací v našem kraji.

A nyní k mé otázce. Zajímalo by mne, zdali podpoříte svým vlivem dopravní priority Moravskoslezského kraje v dostavbě páteřní dopravní infrastruktury ve vazbě na rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury 2013 a dále. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Bude odpovězeno panu poslanci Šinclovi písemně na tuto interpelaci.

Šestou interpelaci měl pan kolega Petr Hulinský. Protože pan ministr Kamil Jankovský je omluven z důvodu, že je nyní na jednání Senátu, dohodli se s panem poslancem, že tato interpelace bude vznesena příště, takže dnes neproběhne.

A je zde tedy interpelace sedmá. Pan kolega Václav Klučka se obrací na ministra Jana Kubiceho ve věci integrace Hasičského záchranného sboru. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji vám, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, počátkem dubna, konkrétně 6. 4., jste schválil rozšíření poskytování služeb podpory ekonomického informačního systému Ministerstva vnitra a integraci hasičských záchranných sborů krajů do tohoto systému. Přitom HZS krajů v současné době i za posledních dvanáct let od vzniku HZS krajů a financování přes kapitolu 314 Ministerstva vnitra používají software firmy Vema. Tento je standardním ekonomickým softwarem, který používají státní i samosprávné instituce v České republice. Systém je osvědčený a prověřený mnohaletými zkušenostmi včetně převodů do ekonomického informačního systému Ministerstva vnitra od firmy IBM. Pořízení a provozování nového softwaru bude z dostupných informací řádově v desítkách milionů korun.

Mám tedy na vás, pane ministře, tyto dotazy: Kolik finančních prostředků bude stát pořízení nového ekonomického softwaru pro 14 HZS krajů? Kolik bude stát Ministerstvo vnitra roční pronájem nebo provozování tohoto softwaru za 14 hasičských krajů? Co bude se současným funkčním softwarem od firmy Vema, které používají HZS kraje? Bude zlikvidován jako nepotřebný, nebo stále bude bez problémů funkčním majetkem státu? Je rozumné od vlády rozpočtové odpovědnosti v době, kdy se řeší stamilionové škrty v kapitole 314 Ministerstva vnitra, a v době propouštění policistů a hasičů nakupovat za desetimilionové částky software, který nepřinese žádné efektivní úspory, pouze se nahradí jeden funkční systém jiným funkčním systémem od jiné firmy? Děkuji za vaši odpověď.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla interpelace pana poslance Václava Klučky. Odpovězeno na ni bude písemně.

Nyní požádám o slovo pana poslance Josefa Nekla, který vznáší interpelaci na ministra Martina Kubu, tedy ministra průmyslu a obchodu, ve věci poštovní služby v malých obcích. Upozorňuji, že pan ministr Kuba je též omluven, a bude vám tedy odpovězeno písemně. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Nekl: Ano, děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, minulý týden Sněmovna schválila zákon o poštovních službách, který byl zamítnutý Senátem. Při zdůvodňování nutnosti přijetí zákona ve znění, ve kterém byl schválen, jsme byli ujišťováni, že to neohrozí dostupnost poštovních služeb v žádném místě České republiky. Přitom na workshopu pořádaném Českým telekomunikačním úřadem dne 31. května tohoto roku byl prezentován návrh prováděcí vyhlášky k novele zákona o poštovních službách. Ve vyhlášce jsou mj. definovány požadavky na dostupnost pošt, např. že v každé obci nad 2 500 obyvatel musí držitel licence zřídit poštu, dojezdová vzdálenost k poště nesmí přesahovat 10 km a přitom tento požadavek nemusí být splněn pro 5 % obyvatel nacházejících se v okruhu pošty. Z toho plyne, že počet kamenných pošt, které bude muset držitel poštovní licence, např. Česká pošta, pro povinné zajištění služeb zajistit, by byl cca 1 200, když současný stav a počet kamenných poboček České pošty je cca 3 300. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP