(12.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Prosím ještě o další přihlášky do obecné rozpravy v prvém čtení. Nejsou-li žádné, končím obecnou rozpravu a budeme mít nyní prostor pro závěrečná slova. Pan navrhovatel? Paní zpravodajka? Nehodlají využít této možnosti.

Je před námi tedy hlasování. Nejprve o návrhu pana poslance Miroslava Opálky, tedy návrhu na zamítnutí tohoto návrhu. V případě, že neprojde, potom se budeme zabývat návrhu na přikázání k projednání a návrhu na zkrácení lhůty k projednání. Je zde žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se všichni znovu přihlásili... Domnívám se, že budeme moci tuto sérii hlasování zahájit.

 

Nejprve, jak jsem řekla, zazněl v rozpravě návrh pana poslance Miroslava Opálky. Navrhuje tento vládní návrh zákona zamítnout.

Zahajuji hlasování číslo 185. Táži se, kdo je pro tento návrh na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 185 přítomno 150, pro 59, proti 89. Návrh přijat nebyl.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru rozpočtovému a já se ptám, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování číslo 186 a ptám se, kdo souhlasí s přikázáním výboru rozpočtovému. Kdo je proti?

V hlasování číslo 186 přítomno 152, pro 149, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní k návrhu pana ministra financí na zkrácení lhůty k projednání na 25 dnů.

Zahajuji hlasování číslo 187. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na zkrácení lhůty. Kdo je proti?

V hlasování číslo 187 přítomno 152, pro 82, proti 64. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému a lhůta k jeho projednání byla zkrácena na 25 dní.

 

Tím končím projednávání bodu 30, sněmovního tisku 692 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 31. Je to

 

31.
Vládní návrh zákona o změně zákonů v souvislosti
s přijetím zákona o pojistném na důchodové spoření
/sněmovní tisk 693/ - prvé čtení

Tento návrh uvede z pověření vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Ano, dámy a pánové, pan poslanec Opálka měl pravdu, bohužel mě to nenapadlo. Bylo pravděpodobně efektivnější spojit rozpravu k oběma těmto zákonům. Promiňte, že jsem tak opomněl navrhnout.

Dovolte tedy, abych představil návrh zákona v souvislosti s přijetím zákona o pojistném na důchodovém spoření. Je tady logicky doprovodným zákonem k návrhu zákona o pojistném a jeho účelem je především promítnutí nově vzniklého povinného peněžitého plnění pojistného na důchodové spoření do příslušných právních předpisů v rámci právního řádu, čímž je reagováno na jeho vyčlenění z pojistného na důchodové spoření.

I tady v tomto případě si dovoluji navrhnout zkrácení na 25 dní, alternativně, pokud by s tím nebyl souhlas, na 30 dní.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a prosím o slovo zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Helenu Langšádlovou.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak již bývá zvykem vzhledem ke složitosti a provázanosti legislativy, návrh nového zákona o pojistném na důchodovém spoření přináší změny mnoho dalších zákonů. Ty jsou shrnuty právě v tisku číslo 693 a jedná se o změny bezmála tří desítek norem. Z velké části jde o terminologické úpravy, kdy se vychází z vyčlenění pojistného na důchodové spoření z pojistného na sociální zabezpečení. Jedním z novelizovaných zákonů je zákon o doplňkovém penzijním spoření. Jedná se o rozšíření okruhu osob, které budou moci při splnění podmínek zákona zprostředkovávat doplňkové penzijní spoření. Upravují se podmínky registrace, zápisu jejich činnosti a neslučitelnosti rolí při výkonu jejich činnosti. V souvislosti s tím se novelizuje i zákon o správních poplatcích.

Další okruh změn se týká osob samostatně výdělečně činných. Stanovuje se například, jaká sazba pro výpočet výše zálohy na pojistné na důchodové pojištění osoby samostatně výdělečně činné se použije, je-li, nebo není-li tato osoba účastná důchodového spoření. Pokud osoba samostatně výdělečně činná nebude chtít, aby zaniklo důchodové pojištění, a přitom předchozí platby byly velmi nízké, bude jí umožněno pojistné dodatečně doplatit. K tomu se v návrhu zákona stanovují příslušné lhůty.

Protože v případě účastníka bude naspořená částka předmětem dědictví, novelizuje se také zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitosti. Mění se též trestní zákoník, kde se jednání, jehož podstatou je zkrácení pojistného na důchodové spoření, zařazuje pod příslušné ustanovení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Pan kolega Miroslav Opálka dostává slovo jako první. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dostal jsem výzvu, že bych mohl přečíst to vystoupení své ještě jednou pro ty, kteří teprve přišli, ale neučiním tak. Nebojte se.

Jednak chci předložit znovu návrh na zamítnutí tisku 693 a jednak chci ještě učinit poznámku k třetímu pilíři, a to v tom smyslu, že třetí pilíř, který už tady funguje v České republice skoro 20 let, není problémem pro poslanecký klub KSČM. Není problémem ani transformace, protože jsme si celou dobu uvědomovali, že nejde o klasické důchodové připojištění. Problémy však máme v tom, že se změnila pomoc státu těm, kteří v tomto pilíři budou, a to těm nízkopříjmovým skupinám, kteří si budou ukládat do 500 korun a nebudou mít nárok na státní příspěvek. Čili to je ten obrácený přístup. Vláda v podstatě pomůže pouze těm, kteří budou mít na ukládání větších částek. Ty k tomu bude motivovat. To je zásadní problém, který máme s transformací tohoto třetího pilíře.

Druhý problém, který se mnoho nediskutuje, to jsou vzniklá aktiva za celou dobu, co třetí pilíř funguje. Především takto vzniklá aktiva, že občané přecházeli z jedné penzijní společnosti do druhé několikrát za deset let a za každý ten převod dealer, který je získal, a v mnoha případech se jednalo o zaměstnavatele, který měl smlouvu s touto penzijní společností, získával odměnu, kterou musí někdo zaplatit.

Třetí problém, který tu poznamenala i paní zpravodajka, je možnost doplatit si důchodové pojištění dodatečně. Ono to zní samozřejmě seriózně. Ta neserióznost je v tom, že se jedná vlastně o dlouhodobou bezúročnou státní půjčku, kdy občan může s těmito penězi nakládat, otáčet je, kapitalizovat, a až skončí, tak tu základní část odevzdá. To přece není možné. I tam je nutno nějaký úrok k tomu přičíst.

Takže návrh na zamítnutí a vám děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se na další přihlášku do rozpravy v prvém čtení tohoto návrhu. Nikdo se nehlásí. Ještě jsem zaznamenala, pan ministr Kalousek se hlásil. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já si dovolím v rozpravě zopakovat to, co už jsem avizoval v úvodním slově. Navrhuji zkrácení lhůty na 25 dní alternativně, v případě nesouhlasu na 30. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP