(10.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme se věnovat nyní bodu

 

82.
Návrh poslanců Milady Emmerové, Dany Váhalové, Vladimíry Lesenské,
Romana Sklenáka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 366/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci
v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 108/2006 Sb.,
o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 594/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů za navrhovatele je paní poslankyně Milada Emmerová, zpravodajkou výboru pro sociální politiku je paní poslankyně Lenka Kohoutová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 594/3.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Kdo se hlásí do této rozpravy? Paní poslankyně Emmerová. Prosím.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, dovolte mi, abych stručně zrekapitulovala průběh projednávání tohoto poslaneckého návrhu, který předložil poslanecký klub České strany sociálně demokratické.

Tento nápad vznikl na základě stížnosti rodičů, u kterých byl přijetím zákona č. 366/2011 Sb. v rámci sociální reformy zamezen souběh pobírání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči u zdravotně postiženého dítěte.

Návrh předsedy Národní rady zdravotně postižených pana Bc. Krásy, resp. pana dr. Hutaře, byl vzat jako předloha k novelizaci zákona. Byl předložen v prvním čtení 13. března toho roku. Návrh měl být schválen již v prvém čtení, takto zněl původní návrh. Ale nebylo to možné, neboť v návrhu byla přítomna číselná chyba. Zřejmě šlo o překlep, nicméně toto bylo nutné pojmout jako věcnou chybu, a tak se souhlasem zpravodajky kolegyně Lenky Kohoutové přišla novela do normálního sledu jednání, tj. po novém předložení dne 20. března, tedy týden poté, a byla navržena k projednání výboru pro sociální politiku.

Do jednání tohoto výboru přišly komplexní pozměňovací návrhy koaličních poslanců a poté ve druhém čtení na Sněmovně předložil další pozměňovací návrh pan kolega Eček. K tomuto jeho návrhu zaslal zásadní výhrady jak pan Bc. Krása, tak pan Ing. Dušan Polášek, který je představitelem Cechu výrobců a prodejců zařízení pro zdravotně postižené, a tento jeho názor přišel velmi opožděně dokonce na adresu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Upozornil na to, že tento návrh byl předložen ve spolupráci koaličního poslance s Ministerstvem práce a sociálních věcí a že obsahuje věcné chyby, které představují mj. rozpor s článkem 4 Listiny lidských práv a s Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením.

Tyto skutečnosti mě vedou po dohodě s celým poslaneckým klubem České strany sociálně demokratické k návrhu vrácení tohoto zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To je tedy návrh, který je přednesen v rámci rozpravy ve třetím čtení, na opakování druhého čtení. Já se ještě zeptám, jestli se někdo hlásí do rozpravy, ale budeme o tomto návrhu hlasovat. Hlásí se někdo? Prosím.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Chtěl bych jménem klubu české sociální demokracie požádat o přestávku třicet minut na zasedání klubu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan kolega Cyril Zapletal žádá o třicetiminutovou pauzu, takže se sejdeme v 11.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP