(13.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže budeme hlasovat o námitce, kterou dal pan ministr Kalousek.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijmout námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 224. Přihlášeno 159, pro hlasovalo 114, proti 8. Takže námitka byla přijata a my budeme opakovat hlasování.

 

Jen abych vám to připomněl, tak se jedná o hlasování o návrhu pana poslance Koníčka, který navrhl, abychom jednání o tomto bodu - majetkové vyrovnání s církvemi - odročili do 4. září. To je tedy ten návrh, o kterém nyní hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, odročit toto projednávání do 4. září, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 225. Přihlášeno je 159, pro odročení hlasovalo 80, proti 78. (Potlesk zleva.) Takže i v tomto případě bylo odročení přijato.

 

Prosím, paní poslankyně Kohoutová se hlásí o slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Pane předsedající, hlasovala jsem proti, na sjetině mám ano. Ráda bych zpochybnila toto hlasování. (Nesouhlasné hlasy zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tady zaznělo zpochybnění hlasování, takže budeme hlasovat o námitce paní poslankyně Kohoutové, jak jsem ji tady slyšel.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku paní poslankyně, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 226. Přihlášeno 162, pro hlasovalo 91, proti 39. Takže námitka byla přijata.

 

Prosím pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Jenom čistě aby se tedy vědělo, jak stenozáznam funguje. Paní kolegyně Kohoutová byla podruhé pro. V tom prvním hlasování byla také pro, takže je otázka, jestli jde skutečně jenom o dvakrát za sebou následující stejný omyl, nebo jestli jde jenom o jistou taktiku, co kdyby náhodou. Vysvětlení ponechám na každém, kdo to slyší a vidí. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme tedy hlasovat znovu o návrhu pana poslance Koníčka, který navrhoval odročit projednávání tohoto bodu do 4. září.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 227. Přihlášeno je 162, pro hlasovalo 80, proti 81. Takže v tomto případě hlasování o návrhu na odročení přijato nebylo.

 

Budeme tedy, pokud neproběhne ještě nějaká kontrola, ale zřejmě ne, tak můžeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Máme tady přihlášené do rozpravy. Mám tady faktickou pana poslance Paroubka. Ne, to není faktická. V tom případě paní poslankyně Hana Orgoníková je další řádně přihlášená do rozpravy k církevním restitucím. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

Ještě počkejte, paní poslankyně, mám tady některé věci, které dlužím. Mám tady omluvu pana poslance Koskuby, který se omlouvá z jednání Sněmovny od 14. hodiny. Mám tady omluvu pana poslance Jiřího Šlégra, který se omlouvá z jednání také ve středu od 14. hodiny. Mám tady omluvu paní poslankyně Ivany Weberové, která se omlouvá z jednání Sněmovny dnes od 14.30 hodin. Ještě tady mám omluvu pana poslance Josefa Novotného ze sociální demokracie, který se omlouvá z jednání Sněmovny od 12.30 hodin. Takže teď je to snad vše.

Prosím, paní poslankyně, teď už můžete mluvit. (V sále je hluk.)

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych vás ráda seznámila s peticí, která přišla na petiční výbor. Je to petice dle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, vycházejícím z článku 18 Listiny základních práv a svobod, a je to petice proti přijetí vládního návrhu zákona o vyrovnání státu s církvemi. (Poslankyně se odmlčela.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Je tu nedostatečný klid, paní poslankyně. Zřejmě to jste myslela. Takže já bych ještě poprosil. (Předsedající zvoní.)

 

Poslankyně Hana Orgoníková: "Předmětem majetkového převodu," tak zní již zní petice, "není žádný konkrétní seznam objektů či pozemků, a proto není jasné, co všechno vláda církvím hodlá darovat. Hrozí také narušení územní celistvosti České republiky. Je nepřijatelné, aby vláda, která bude mít trvání pouhé čtyři roky" - už tak dlouho ne, ale to v petici není - "a vznikla na základě velmi zvláštního mandátu z posledních, spíše marketingově pojatých voleb, rozhodovala o budoucím uspořádání poměrů ve společnosti, které potrvá minimálně desítky let. Přitom je zde riziko, že zde pod rouškou údajné nápravy křivd vzniklých za vlády komunistů dojde nenápadně k neodůvodněné majetkové restauraci až ke stavu, jaký zde panoval v 17. století, a současně k prolomení restituční hranice k datu 25. 2. 1948. Souhlasíme proto s nedávnými veřejnými vystoupeními spisovatelky Lenky Procházkové proti těmto vysoce naddimenzovaným restitucím a obáváme se, že činnost vlády v této oblasti může velmi snadno překročit hranice trestné činnosti či ústavnosti. Ještě více se však obáváme, že tento pravděpodobný tunel způsobí další těžké zadlužení naší země a našich potomků. Toto riziko by podle našeho názoru nemělo nechat nikoho lhostejným. Návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi obsahuje novelizaci zákona o dani z příjmů, která církve osvobodí od nutnosti platit daň v případě, že státem navrácený majetek prodají."

Tolik petice, která má prozatím zhruba tři tisíce podpisů, a k ní jsem ještě dostala přehled far, které jsou k prodeji. Například biskupství českobudějovické - já vás s tím seznámím. Fary na prodej: Albrechtice nad Vltavou - fara č. popisné 74, 950 tis. korun, Blansko - fara č. popisné 33, 2 mil. 152 tis. korun, Budětice - fara č. popisné 1, 1 mil. 550 tis. korun, Budislavice - fara č. popisné 6, 1 mil. 200 tis. korun, Dušejov - fara č. popisné 32, 1 mil. 700 tisíc korun, Hodušín - fara č. popisné 6, 1 mil. 400 tis. korun, Hoštice u Volyně - fara č. popisné 27, 950 tis. korun, Janov - fara č. popisné 2, 1 mil. 450 tis. korun, Mladošovice - fara č. popisné 1, 3 mil. korun, Nalžovské Hory - fara č. popisné 70, 950 tis. korun, Nedvědice - fara č. popisné 40, 1 mil. 500 tis. korun, Předslavice - fara č. popisné 1, 1 mil. 650 tis. korun, Rataje - č. popisné 1, 1 mil. 150 tis. korun, Trhové Sviny - zde se jedná o farní areál Husova 166, 5 mil. 950 tis. korun. Suma sumárum je to 25 mil. 550 tis. korun.

Takže církev, teď mluvím o církvi katolické, prodává majetek, nový chce získat a zase ho, jak předpokládám, prodat. Zákon, tak jak je navržen, je pro mne nepřijatelný, tedy nehlasovatelný. Připojuji se ke kolegům a rovněž navrhuji vrátit zákon do druhého čtení k opětovnému projednání.***




Přihlásit/registrovat se do ISP