(Jednání pokračovalo v 15.01 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dobré odpoledne, vážené kolegyně a vážení kolegové. Budeme pokračovat v našem dnešním jednání.

Nejprve vás ale ještě seznámím s omluvami, které mi byly doručeny. Dnes se omlouvá od 12.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů pan poslanec Jan Čechlovský, dále pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes od 16 do 18 hodin, neb je na akci Právnické fakulty Karlovy univerzity, dále pan poslanec Jan Florián se omlouvá dnes od 14.30 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Jaroslav Krupka se omlouvá z dnešního odpoledního jednání. Tolik omluvy.

 

Prvním bodem, kterému se budeme věnovat, je bod 116.

 

116.
Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a zákon č. 326/1999 Sb.,
o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 619/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 619/4. Vítám mezi námi pana senátora Miroslava Nenutila a prosím, aby se nejprve za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr vnitra Jan Kubice. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážení přítomní, dovolte mi, abych připomněl, že Senátem vrácený návrh představuje dílčí technickou novelu, kterou se reaguje jednak na plánované zahájení provozu základních registrů a jednak na změnu v počtu obyvatel ve volebních obvodech do Senátu, v nichž počet obyvatel překročil odchylku povolenou v zákoně o volbách do Parlamentu. Je nutné, aby předložená novela nabyla účinnosti před vyhlášením voleb do Senátu, které se uskuteční již ve druhém pololetí letošního roku.

Senát vrátil návrh zákona Poslanecké sněmovně v důsledku schválení pozměňovacího návrhu, jehož podstatou je snížení počtu procent preferenčních hlasů pro přednostní zisk mandátu ve volbách do zastupitelstev krajů z 10 na 5 %, čímž se právní úprava v tomto ohledu sjednocuje s právní úpravou voleb do Poslanecké sněmovny. Ministerstvo vnitra má v zásadě neutrální postoj k tomu, jaký z uvedených počtů procent preferenčních hlasů má být nutný pro přednostní zisk mandátu ve volbách do zastupitelstev krajů. Upozorňuji však na to, že nyní projednávaný vládní návrh zákona je zákonem volebním, který musí být schválen oběma komorami Parlamentu ve shodném znění. Pokud by návrh nebyl schválen, může se zpochybnit regulérnost voleb do Senátu, které se letos uskuteční.

Dovoluji si proto požádat Poslaneckou sněmovnu, aby schválila vládní návrh zákona ve znění, ve kterém jí byl vrácen Senátem. Změna navržená Senátem ostatně odpovídá změně, která je navržena ve sněmovním tisku 599, který je v Poslanecké sněmovně předložen do prvního čtení a jehož navrhovateli jsou poslanci koalice i opozice. Děkuji vám za vstřícnost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi, zeptám se, zda se chce k návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj ústavněprávního výboru pan poslanec Jan Chvojka. Nemá to v úmyslu, proto otvírám rozpravu a jako první dostává možnost vystoupit pan senátor Miroslav Nenutil. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Miroslav Nenutil: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, odůvodnění pozměňovacího návrhu jste doufám slyšeli z úst pana ministra, já mu za to podrobné odůvodnění děkuji a zároveň mu děkuji i za podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Touto předloženou jednoduchou novelou k volebnímu zákonu Senát využil možnosti diskutovat ve vašich orgánech už na podzim minulého roku, kdy skupina poslanců zpracovala návrh změny volebních zákonů v podstatě se stejným účinkem. Tehdy však bylo další projednávání, pokud se nemýlím, odloženo s konstatováním, že by se legislativní proces nemusel dokončit do termínu vyhlášení voleb. To nejspíš z toho důvodu, protože tenkrát nikdo nepředpokládal, že se budou muset přijmout nějaké technické změny, taktéž nikdo nemohl předpokládat, že se změní počet voličů v jednotlivých senátních obvodech. Mám teď na mysli tu známou 15% toleranci. Když se pak na základě informací Českého statistického úřadu zjistilo, že je nutno senátní obvody změnit, tím pádem otevřít volební zákony, Senát tedy využil možnosti a připravenou změnu formou pozměňovacích návrhů uplatnil.

Nebudu, paní poslankyně a páni poslanci, zastírat, že jsem od května čelil řadě dotazů, když se někteří zákonodárci obávali, že by mohly být zpochybněny samotné podzimní volby. Není tomu tak. Nechci vás však ubírat o čas vysvětlováním, ale jsem připraven na případné dotazy odpovědět. Na druhou stranu rád konstatuji, že podstatně víc než obávajících se zákonodárců bylo těch, kteří návrh Senátu ocenili. Věřím, že i vy, paní poslankyně, páni poslanci, tuto formu spolupráce obou komor našeho Parlamentu vítáte a pozměňovací návrhy také podpoříte. Nejen tak sjednotíte hranici pro preferenční hlasy, ale umožníte také voličům výrazněji vyjádřit svou vůli. Zatím vám děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi. Pan kolega Stanjura je dalším, kdo se hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne, paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. My často vedeme debatu nad tím, co je a co není přílepek k zákonu, a velmi často se předháníme, kdo víc bojuje proti přílepkům a kdo méně. Takže dovolte, abych konstatoval - a pan senátor tady jasně potvrdil: Senát nám přilepil k senátním volbám krajské volby. Protože to jsou volby. To bychom ale měli jeden zákon o volbách - prezidentských, senátních, sněmovních, krajských, obecních. Není to prostě pravda. Pro své malé politické cíle byli ochotni riskovat možné zpochybnění senátních voleb. Takže jakou máme možnost? Máme možnost trvat na svém, to znamená, obě komory se neshodly na volebním zákonu a platí stávající stav. A protože došlo minimálně ve čtyřech senátních okrscích k té avizované změně počtu obyvatel, tak reálně hrozí, že neúspěšný kandidát, případně někdo jiný, by mohl, v případě, že tento zákon nepřijmeme, zpochybnit výsledky voleb se všemi dodatky toho, že není jasné, komu patří mandát, komu nepatří, zda je horní komora plně obsazena, nebo není, a tak dále. Myslím si, že o tom měli senátoři dneska mluvit a říct: protože jsme si chtěli sehrát nějakou hru 10 a 5 %, jsme ochotni riskovat i to, že naši kolegové, nebo budoucí kolegové, mohou čelit z tohoto důvodu soudním sporům. Já myslím, že je třeba, aby to tady zaznělo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP