(18.30 hodin)

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Využiji vás, abych vaším prostřednictvím panu kolegovi Doktorovi sdělil, že má v tom trošku guláš. Jsou totiž tři systémy. A já jsem kritizoval, že se nezavede ten, který je připraven, jenom pozbývá účinnosti, a nikterak jsem si nelebedil nad systémem, který dneska funguje. Ten systém odsoudila i Evropská komise. Takže můj požadavek byl, aby vešel v účinnost zákon, který je zatím neúčinný, a Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo do vlády legislativně úpravu toho systému tak, aby vyhovoval. Takže abychom si nepletli, k jakému systému kdo hovořil. Já jsem v žádném případě nezastával ten systém, který teď momentálně funguje.

A jinak - že máme různé názory, co má dělat stát a co má dělat privát, od toho jsme pravice a levice, to je logické. Já vám to nevyčítám, vy to nevyčítejte mně. Já jenom musím konstatovat, že podle toho by samozřejmě mohlo fungovat i důchodové pojištění, nemocenské pojištění, v podstatě jakž takž tak funguje i zdravotní pojištění a dostali bychom se do úplně jiné situace, než Evropa je zvyklá. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr Heger chce reagovat na vystoupení? (Nechce.) Stále do rozpravy, je to přihláška do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já jsem chtěl ke konci té rozpravy přednést ten anoncovaný návrh na zkrácení lhůty projednávání tisku 689. Navrhuji zkrácení lhůty k projednávání ve výborech na 30 dnů.

Důvody jsou následující: Účinnost zákona o zrušení zákona č. 262/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců, a některé z dalších zákonů, zejména o změně zákona č. 262/2006 sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některých dalších zákonů, se navrhuje dnem jeho vyhlášení, a to především s ohledem na skutečnost, že od září 2012 má již začít probíhat proces předávání dat a dokladů od pojišťoven České správě sociálního zabezpečení, neboť dvě ustanovení zákona č. 266 již nabyla účinnosti. Je proto potřebné, aby návrh zákona nabyl účinnosti co nejdříve. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se ptám, jestli jsme už vyčerpali všechny příspěvky do rozpravy. I zpravodaj se samozřejmě může zapojit do rozpravy. Pokud to máte v úmyslu, samozřejmě můžete přispět.

 

Poslanec Miroslav Jeník: Já již jenom krátce, jak jsem avizoval. Navrhuji zákon přikázat k projednání výboru pro sociální politiku.

A na margo proběhlé debaty bych rád také přidal, že nová úprava má také zvýšit tlak na snížení režijních paušálních nákladů pojišťoven, které toto budou provádět, které jsou dnes několikanásobně např. vyšší než u pojišťoven zdravotních.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže to byl poslední příspěvek do obecné? Pan poslanec Filip se hlásí fakticky? Ale nemusí, může i řádně.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Ne, děkuji. Mně na to bude stačit, pane předsedající, opravdu velmi krátký čas.

Víte, já to považuji za ryze účelový návrh vládního návrhu zákona, protože kdyby Ministerstvo financí uvažovalo ekonomicky, tak by omezilo tu částku, která se platí za úrazové pojištění, a místo 13 % by dalo maximálně ta 2 %, jak tomu bylo např. u privatizačních fondů a správy těchto fondů v letech devadesátých. Ale protože se tam platí hodně, tak je možné to obejít právě tímto způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže teď už se nehlásí nikdo do rozpravy, rozpravu ukončíme.

Jenom se zeptám zpravodaje - zazněl tady nějaký návrh k hlasování nebo jsem ho nepostřehl? Byl tady návrh na zamítnutí.

 

Poslanec Miroslav Jeník: Ano, zazněl tady návrh na zamítnutí od pana kolegy Opálky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Od pana kolegy Opálky. Mám tady návrh vás... Málem jsem hlasoval cizí kartou (s úsměvem). Dobře, tak odhlásit. Takže vás odhlašuji, prosím, abyste se všichni přihlásili. Už jsem vás svolal, takže se můžeme pustit do hlasování.

 

Připomínám tedy, že v průběhu rozpravy zazněl návrh pana poslance Opálky na zamítnutí a ten budeme hlasovat jako první. Všichni jsou doufám tady.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 240. Přihlášeno je 122, pro hlasovalo 55, proti 63. Takže to zamítnutí bylo zamítnuto.

 

Můžeme tedy hlasovat o tom, co navrhuje organizační výbor. Navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Ptám se, jestli je ještě nějaký jiný výbor, který by byl navržen. Pan poslanec Vojtěch Filip se hlásí o slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vzhledem k tomu, co jsem říkal v rozpravě, navrhuji, aby byl přikázán výboru kontrolnímu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já to nechám hlasovat.

 

Takže budeme hlasovat nejdřív výbor pro sociální politiku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro sociální politiku, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 241. Přihlášeno je 122, pro hlasovalo 118, proti 1. Takže to bylo přikázáno.

 

Pak tu byl návrh hlasovat přikázání výboru kontrolnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro kontrolní výbor, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 242. Přihlášeno je 123, pro hlasovalo 55, proti 50. Takže to přikázáno nebylo.

 

Pak tady byl návrh pana ministra Hegera, který navrhoval zkrátit lhůtu projednávání na 30 dnů. To budeme hlasovat nyní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty projednávání na 30 dnů, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti zkrácení lhůty, může teď hlasovat.

Hlasování má pořadové číslo 243. Přihlášeno je 123, pro hlasovalo 64, proti 56. Zkrácení lhůty bylo prohlasováno.

 

Tím vlastně končíme projednávání bodu 57 v prvém čtení.

 

Můžeme vzít ještě bod 25. (Námitky z pléna mimo mikrofon.) Ne, pardon. To jsem zapomněl, že jsem chtěl dát slovo panu poslanci Tluchořovi - který ale telefonuje... (Chvilka čekání.)

Pan poslanec Tluchoř dostane slovo, aby nám sdělil výsledky voleb.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledky voleb. Ne ve všech případech vás potěším. To neočekávám.

 

92.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování
do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Zde byla pouze jednokolová volba. Jediný kandidát Vladimír Koníček získal 55 hlasů a nebyl vytvořen návrh na jmenování.

 

97.
Návrh na volbu kandidáta
na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

I zde bylo vydáno 144 hlasovacích lístků jako v předcházejícím případě. Paní Emílie Benešová obdržela 45 hlasů, pan Jiří Liška obdržel 60 hlasů. Ani zde nikdo nebyl zvolen a rovněž volba končí.

 

96.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování
člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Bylo rovněž vydáno 144 hlasovacích lístků. Pan Daniel Bartek obdržel 18 hlasů, paní Kateřina Hrazdilová obdržela 37 hlasů. Nikdo nebyl zvolen a volba končí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP