(Jednání pokračovalo ve 13.51 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, ještě chvíli vás prosím o pozornost. Pokud si vzpomínám, tak tady zazněl návrh pana poslance Tejce.

Teď je tady návrh, abych vás odhlásil, takže vás všechny nejdříve odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Pan poslanec Tejc cosi navrhoval, ale kdybych tak věděl, co to bylo...

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, děkuji za nahrávku k dalšímu zdržení projednávání tohoto bodu.

V tuto chvíli si dovolím zopakovat svůj procedurální návrh, a to abychom rozhodli o tom, že odročíme a přerušíme projednávání tohoto bodu do 5. září letošního roku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, už si vzpomínám. Děkuji, pane poslanče. Takže to byl návrh odročit projednávání tohoto bodu do 5. září. Všichni to znovu slyšeli, takže můžeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro odročení do 5. září, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 247, přihlášeno je 130, pro hlasovalo 60, proti 69, takže ten návrh byl zamítnut.

 

V řádné rozpravě je jako další přihlášena paní poslankyně Milana Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, já vás dnešním projevem nechci příliš zdržovat. (Smích v sále.) Nicméně musím konstatovat, že mě udivilo vysílání TV24, které občas intenzivně sleduji. Tam zhruba od pondělí je opakovaně prohlašováno, že vleklé projednávání zákona o církevních restitucích je způsobeno tím, že pro Českou stranu sociálně demokratickou je tato problematika hlavním předvolebním tématem, jak je jejím zvykem, podobně jako v minulých volbách byly zdravotnické poplatky. Televizní moderátoři, většinou moderátorky, to říkají tu s větším, tu s menším patosem a přesvědčením a nevím, zda o tom všichni přemýšlejí. Řekla bych spíše, že nikoliv. Jsou to lidé vesměs mladí, kteří nemají žádné negativní životní zkušenosti, dosud nezmoudřeli, a co hlavně - jde o zadání.

Nejvíce mě mrzí, že ti, co vydávají tyto jednoduché a snadno zopakovatelné proklamace směrem k veřejnosti, jsou lidé vzdělaní, jsou to lidé, kteří vedou tuto společnost. Na jejich jednoduché proklamace, jakými bylo například strašení se Řeckem před minulými parlamentními volbami, se zřejmě část veřejnosti takzvaně chytila.

Tentokrát však jde o silné podceňování veřejnosti. Cožpak si může někdo myslet, že občané nevědí, co všechno za svoje vládnutí současná pravicová koalice natropila? Že jejich především sociální, zdravotní, daňová reforma, škrty atd. postihly především lidi zdravotně postižené, nemocné se zvyšováním spoluúčasti, seniory, rodiče s dětmi, ale i studenty, viz třeba letošní maturitní zkouška, která nechává mnohé z nich v trapné nejistotě, jak to s nimi vlastně bude dál. Všechna tato opatření, takzvaná sociální reforma, představují podstatné snižování životní úrovně úplně všech kromě těch, kteří mají skutečně anebo takzvaně naspořeno.

Samozřejmě pro tu nevůli svědčí bezprostřední průzkumy veřejného mínění a je jasně signalizován odpor většiny našich spoluobčanů jak k těmto reformám, tak k těmto málo opodstatněným církevním restitucím.

Zněly tady mnohé projevy, argumentace, historické přehledy, matematické výpočty a ani na jediný tento argument jsem neslyšela žádnou odpověď. Hlavně tedy že se tvrdí, že to je hlavní předvolební téma, přičemž těch témat, jak jsem naznačila, je daleko, daleko víc.

Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Kolegyně, kolegové, přiblížila se 14. hodina. Dovolte, abych vám sdělil, jaký je výsledek porady představitelů jednotlivých parlamentních klubů.

V této chvíli přeruším projednávání tohoto bodu a navrhnu vám hlasování o vyřazení všech zbývajících bodů z programu schůze. To je první krok, který provedeme. Myslím, že tady všichni jsou, abychom to zvládli.

 

Budeme hlasovat o vyřazení všech neprojednaných bodů z pořadu schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení všech neprojednaných bodů z pořadu schůze, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 248, přihlášeno je 129, pro hlasovalo 118, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že jsme neprojednané body vyřadili, tak mi dovolte, abych ukončil tuto schůzi definitivně.

Přeji vám příjemný víkend. Jenom sděluji, že další schůze, na které se pravděpodobně sejdeme, je 10. července. Pěkný víkend.

 

(Schůze skončila ve 13.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP