(15.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Víte, já to říkám trochu lehkým tónem, ale trochu se za něj omlouvám. Ona to není tak velká legrace. Víte, to, že vojáci rozhodují o tom, jakou techniku chtějí, to je zatraceně vážná věc. Tam jde doslova o život. Protože ti vojáci potom používají ty zbraně, když jsou někde nasazeni, a když to nefunguje, jako třeba padáky, že jo... (Potlesk poslanců sociální demokracie.) Když nakoupíte padáky, které potom nefungují, tak to má velmi tragické důsledky pro ty, kteří v nich padají. A proto si myslím, že to není legrace. Chápete, není legrace, když se vám stane, že máte z Ministerstva obrany Palermo, kde je každá zakázka cinklá, jak říkal pan premiér Topolánek na slavném shromáždění v Hiltonu. To má potom tragické důsledky pro ty, kteří užívají výsledky takových nákupů! Takže opravdu to je vážné. Nejenom kvůli těm 4,5 mld., kvůli tomu, jak se tady zachází s penězi, ale také kvůli tomu, v jak podřízené roli - a to ta kauza pěkně ukazuje - v jak podřízené roli se ocitli vojáci vůči těm, kteří jim říkají, co mají nakupovat a co ne. Bez ohledu, jak to potřebují, jak se jim to hodí. Teď nám to tady hnije!

A to nejsou vlastně jenom tady ty casy. Podívejte, jaký je rozdíl mezi těmito 4,5 mld. v casách a tím, jak jsme utopili 2 mld. v IZIPu. Mezi tím, jak se utopila jedna miliarda v OpenCard. Mezi tím, jak se nám topí peníze v novém e-systému Ministerstva práce a sociálních věcí. Teďka jsme to vrazili do těch - nová úspěšná investice jsou registry dopravních vozidel, tam je to také dobře zainvestované, třetí den nám to sice vůbec nefunguje... Opět - bez výběrového řízení. To je stejný systém jako v armádě - bez výběrového řízení. Ani nevíme, co to jsou za firmy. Vždyť to funguje všude stejně! Armáda se stala průkopníkem! Díky tomu, jak se to razilo od 90. let, tak jsme se učili, jak schvalovat zakázky, ke kterým se nakonec ti politici ani nedostanou, byť se to vyřizovalo mezi tím, kdo to prodával, a nějakým ředitelem odboru, ten to nakonec podepsal.

Vás to nefascinuje, že letouny CASA nakonec podepsal nějaký ředitel odboru? Že se dokonce paní ministryně Parkanová ani nemusela obtěžovat to podšmrnknout? Co to je za systém? Kdo teda vlastně nakonec je ten, kdo říká, co česká armáda bude používat? Nakonec všichni politici jsou já nic, já muzikant! To je to, co nám vlastně tady delší dobu v posledních dnech pan Kalousek hlásá. To byl přece takový systém! Po politicích nemůžete chtít, aby za to odpovídali! Politici nemají odpovědnost za ty miliardy? No nemají! Za ProMoPro jsme se nedočkali ani politické odpovědnosti, kterou by pan Vondra vyvodil z toho, že se tam promrhalo 600 milionů! Tady to u nás prostě tak chodí přece! Peníze tečou, mizí a je těžké kontrolovat kam.

A teď tady přijde nějaká policie, nějaký pan Mazánek. Bůhví kým - to je tedy, jak říká pan ministr, to má velmi podezřelé pozadí, beztak ho řídí nějací kmotři, to přece není možné, vždyť ten systém tak fungoval. A teď nám to začne tady někdo takhle, dokonce přijde s tím, že by chtěl obžalovat někoho z nás! No ne! Doporučuju Parlamentu schovat takové lidi a nevydat! Do toho si přece nenecháme kecat! Vždyť ten systém vznikal dlouho! (Potlesk poslanců ČSSD.)

Omnipol - nezlobte se - Omnipol vznikal ještě za socialismu, pokud vím. Způsob získávání provizí za zbraně, ten má kořeny, ten jde ještě za naši kapitalistickou dvacetiletou přítomnost, to má ještě hlubší zkušenosti! A možná je to ten nejlepší systém, který tady máme. Nenechám dopustit na to, co jsme se v minulosti naučili! Tohle funguje pořád bezvadně - dvacet let po pádu socialismu! Takže nějaký pan Mazánek nám do toho žvanit nebude, tohle jsme si tady budovali dlouho. A lidem do toho v podstatě nic není! Přátelé, radím vám: Držme pohromadě! (Smích a potlesk v části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní s přednostním právem paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Poté požádám o slovo pana ministra financí též s přednostním právem.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vážené paní kolegyně, vážení kolegové, dnes by měla vláda projednávat návrh, který jsme již jednou schválili, ale neprošel Senátem, a to návrh na zrušení tzv. doživotní trestněprávní imunity zákonodárců. Jsou pod ním opět podepsáni předsedové všech poslaneckých klubů zde v Poslanecké sněmovně a celé vedení Sněmovny, tedy i paní Vlasta Parkanová. Jestliže i ona podporuje zrušení doživotní imunity poslanců, pak by se dalo logicky předpokládat, že ji sama nebude chtít využít. Je přece i v jejím zájmu, aby mohla případně očistit své jméno v řádném trestním řízení. A pokud má paní Parkanová takové pochybnosti o správnosti policejního postupu, že dokonce obviňuje policisty ze lží, tím spíše by se celá věc měla dostat před řádný soud a řešit principiálně.

Soudem ovšem není Sněmovna, to zdůrazňuji. Rozhodně není na politicích, aby hodnotili jednotlivé důkazy policie. A jestliže i mandátový a imunitní výbor doporučil vydání Vlasty Parkanové, pak pevně věřím, že ti, kdo snad ještě pochybovali, jsou již rozhodnuti hlasovat podle doporučení výboru pro vydání exministryně obrany. Už proto, či právě proto, že rozhodnutí poslanců Vlastu Parkanovou nevydat by podle dosud platné úpravy Ústavy znamenalo, že by se znemožnilo její vyšetřování jednou provždy.

Upřímně řečeno, považuji paní Parkanovou za docela statečného člověka. Přijmout křeslo ministra obrany totiž podle mého názoru vyžaduje notný kus odvahy. Když paní Parkanové nechyběla před lety, jistě jí odvaha nebude chybět ani ve chvílích, kdy bude policii vysvětlovat, zda svým rozhodnutím coby šéfka resortu připravila, či nepřipravila český stát o téměř 660 mil. korun, jak se hovoří ve spise. To samozřejmě mluvíme o nákupu letounů CASA, tedy těch, které například Portugalci pořídili za poloviční cenu než my. České letouny navíc nejsou plně funkční, což však resort vůbec neřešil v reklamační době, a o pozastavení jejich provozu rozhodl až ministr obrany Alexandr Vondra. Právě Alexandr Vondra, po jehož potrestání tak hlasitě volal ministr Kalousek za předraženou zakázku ProMoPro.

Proč jste se, pane ministře, tolik angažoval v boji proti Alexandru Vondrovi a proč se naopak stejnou měrou nyní angažujete za nevydání Vlasy Parkanové? V obou případech jde přece o totéž. O státní zakázky, které byly předraženy o stovky milionů korun, v případě nákupu letounů CASA jde dokonce o zakázku v nepoměrně vyšším řádu než v kauze ProMoPro, ve výši 3,6 mld. korun bez DPH. Navíc kontrakt uskutečnila vláda, která byla už dva týdny v demisi. Armáda tuto techniku urgentně nepotřebovala a na předraženost zakázky upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad.

Již loni v únoru vyčítal premiér Nečas Miroslavu Kalouskovi, že hrubě ovlivňuje vyšetřování kauzy ProMoPro. Zatímco tehdy tak Kalousek činil pouze svými komentáři, dnes v kauze CASA ministr financí dokonce telefonicky vyhrožuje vyšetřovateli případu. A samozřejmě se ani nyní nevzdává komentářů, když policisty veřejně v médiích označuje za zkorumpované provokatéry, a snahu vyšetřit aspoň část nákupů Ministerstva obrany pojmenovává slovy "policejní šikana".

Toto chování ministra považuji za mnohem závažnější než samotné vydávání Vlasty Parkanové. Přesto si od premiéra, který jinak neváhá s vyhozením členů kabinetu takřka na minutu, vysloužil za toto vysoce nestandardní a zjevně opakované jednání pouze napomenutí. A já se ptám pana premiéra, kam až by musel ministr financí zajít, abyste ho odvolal. Horečná až hysterická aktivita pana Kalouska se dá logicky chápat tak, že má pan ministr financí na Ministerstvu obrany nějaký osobní zájem. A nemyslím teď zrovna to, že firma Omnipol, která za letouny CASA inkasovala tučnou provizi, v slovníku pana ministra slušnou marži, patřila dříve Kalouskovu příteli Hávovi, ani to, že další ze zainteresovaných účastníků kontraktu, Aero Vodochody, resp. skupina Penta, má k panu ministrovi také velmi blízko.

Přímo s Miroslavem Kalouskem se totiž pojí řada kauz mnohdy spjatých právě s Ministerstvem obrany. To nejsou jenom letadla CASA, to jsou i nefunkční padáky, nevýhodné modernizace tanků T-72 či zakázka na štábní informační systém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP