(16.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Buď byla, nebo nebyla, to víme. Jestliže vyšetřovatel pracuje s tím, že byla, tak je na té žádosti něco divného, je tam objektivní nepravda. Objektivních nepravd je tam mnohem víc. Pak je na místě se zamyslet, zda máme nebo nemáme. Já vím, že je nás v tuhle chvíli většina, kteří budou hlasovat ano. A chci to uzavřít tím, že řeknu, že byť de iure i zítra bude existovat v Ústavě ČR poslanecká imunita, de facto tímto hlasováním existovat přestane. Alespoň v tomto volebním období a v této Sněmovně.

Za třináct let své poslanecké praxe si nepamatuji žádosti o vydání, které by byly více nesmyslné, více hloupé, kde by bylo více nepravd. Dokonce to všichni víte. Jestli to někdo ví úplně stoprocentně, tak to ví předseda sociální demokracie Sobotka, který pod odbornými stanovisky Ministerstva financí je podepsán častěji než já a která říkají totéž, co tady mnohokrát citovala paní místopředsedkyně Parkanová. Všichni víme, že ta žádost je nesmyslná. Větší hloupost už nám na stole nepřistane do konce tohoto volebního období. A vydáme-li paní místopředsedkyni Parkanovou k trestnímu stíhání, pak musíme vydat všechny. Zítra sem přistane žádost o vydání Milana Šťovíčka, protože nesplnil svou zákonnou povinnost přijít v motýlku, přišel v kravatě!, a řekneme: No jo, co když tu zákonnou povinnost měl, do toho nesmíme vyšetřovatelům mluvit! Šťovíčka vydáme, ať o tom rozhodne nezávislý soud. A samozřejmě ho při této příležitosti vyzveme, aby složil funkci předsedy výboru životního prostředí, protože jako stíhaný poslanec tuto funkci nemůže zastávat. V téhle situaci jsme.

A protože to tak dopadne, tak si vám dovoluji jenom avizovat, že protože svým dnešním hlasováním zrušíte imunitu de facto, tak dobrá, já si dovolím to akceptovat, a zrušme ji i de lege. Já v následujících dnech a týdnech, spíš dnech, předložím novelu ústavního zákona o úplném zrušení trestní i přestupkové imunity, nechť aspoň při projednávání v této Sněmovně se dokážeme rozdělit na ty, kteří již imunitu nechtějí, anebo kteří jsou schopni vyrovnat se s tím, že podpoří objektivní nepravdu, ač si jinak imunitu, třeba sami pro sebe, v duchu přejí. Myslím, že se při projednávání tohoto zákona se takhle hezky rozčleníme, a jsem připraven návrh předložit a požádat vás o jeho podporu.

Nyní mi tedy dovolte, protože zde zazněla též slova o mně, několik slov ke mně a k výtkám na mou osobu. Pan místopředseda Zaorálek říkal, že to vše je důsledkem jakéhosi systému, který vznikl za Antonína Baudyše - dej mu pánbůh nebe, již je po smrti. Také byl předmětem nepravdivých pomluv, jako že si například prostřelil letadlo. On si ho neprostřelil, prostřelil mu ho policajt, ale dodnes všichni vědí, že si ho prostřelil Antonín Baudyš. Takhle vypadá to očišťování v českém mediálním prostředí. Tento systém prý vznikl za Baudyše, který zavedl Miroslav Kalousek. I kdyby to tak bylo, pane místopředsedo Zaorálku, kdyby to tak bylo, jako že je to nesmysl jako téměř vše, co jste říkal ve svém vystoupení, odcházel jsem z Ministerstva obrany na Nový rok roku 1998. Od roku 1998 až do léta 2006, to je, nemýlím-li se, osm let, se vystřídali na Ministerstvu obrany čtyři sociálně demokratičtí ministři pod čtyřmi sociálně demokratickými premiéry. Co tam prosím pěkně dělali? Tloukli špačky? A líbil se jim Kalouskův systém? Anebo ho spravili správně podle sociální demokracie? Když říkáte, že tohle je důsledek Kalouskova systému, který přežil čtyři sociálně demokratické ministry za osm let po dobu čtyř sociálně demokratických premiérů, děláte si legraci ze sebe? Děláte si legraci ze své politické strany? Nebo si děláte legraci z veřejnosti, akorát jste se přitom zapomněl usmát, takže nevíme, co jste opravdu chtěl říct?

Jenom tak pro zajímavost. Za těch osm let bez výběrového řízení - bez výběrového řízení! - jednomu jedinému zájemci ti čtyři sociálně demokratičtí ministři obrany pod těmi čtyřmi sociálně demokratickými premiéry zadali za více než 70 miliard korun zakázek - jednomu jedinému zájemci -, což činilo více než 70 % celkového objemu veřejných zakázek na Ministerstvu obrany. Za sociálně demokratických ministrů a sociálně demokratických premiérů!

Pokud se mě zeptáte, jaký poměr byl za Vlasty Parkanové, tak 21,6! A ta čísla si můžete ověřit. To znamená, Vlasta Parkanová to dokázala třikrát srazit. Na tu vaši účinnou kritiku systému, pane, co si děláte srandu sám ze sebe a ze své politické strany!

Ony totiž v posledních dvou třech týdnech zaznívají otázky nejenom zde, ale i v médiích: Proč to ten Kalousek dělá? Proč tu Parkanovou tak strašně brání? Čeho se bojí? Proč jako jedni nemlčí, nebo proč jako druzí nemumlá poloalibistické věty, že ty orgány činné v trestním řízení a že nevíme a že...? No on to dělá to proto, že dělá svou práci.

Víte, já jsem zvolen do Poslanecké sněmovny jako jeden z vás za program a za hodnotové desatero, které jsem pomáhal spoluformulovat, a pokládám za svou povinnost se ozvat, kdykoli se někomu děje křivda a bezpráví, nejen místopředsedkyni Poslanecké sněmovny, ale komukoli, kde jsem o tom naprosto pevně přesvědčen a kde umím ukázat na větu, která je lež a říct: Toto je lež! Je to moje povinnost. A jsem přesvědčen, že je moje povinnost křičet tím hlasitěji, čím ta křivda je větší a bezpráví absurdnější. Pokud přijmeme tuto přímou úměru, tak to jsem prosím pěkně ještě docela potichu. Měl bych křičet mnohem víc. A nejenom proto, že se to týká úctyhodné dámy, kterou znám dvacet let a za kterou dám ruku do ohně - obě ruce do ohně -, že se nikdy v životě nedopustila ne něčeho kriminálního, ale dokonce ani něčeho nečestného. Je to prostě moje povinnost. Jsem povinen tímto způsobem pracovat. Nenechat se umlčet ani špinavými pomluvami, které třeba pan předseda John říká v ČT24, nebo na které upozorňovala paní místopředsedkyně Klasnová nebo pan místopředseda Zaorálek, jak jsem se před devatenácti lety dopustil nějakého skutku. Ony ty orgány činné v trestním řízení, které to celé prošetřovaly, konstatovaly, že se ten skutek nestal! Prosím, povšimněte si, jak se lze očistit před orgány činnými v trestním řízení. Všechny nesmysly, které mi mí předřečníci předhazovali, byly prošetřovány orgány činnými v trestním řízení. Nikdy jsem nebyl obviněn! Vždy ty orgány řekly: Ten skutek se nestal! Co je mi to platné? Paní místopředsedkyně Klasnová, která tenkrát ještě nechodila ani do školky, dnes přijde a řekne: Ten skutek se stal. On to tenkrát udělal. Teď ho dohání ta jeho minulost. Co je mi platné, že mě očistily orgány činné v trestním řízení? Takhle se tady očišťuje. Koneckonců to je pravděpodobně osud, který čeká i paní místopředsedkyni Parkanovou. Bohužel už se to stalo a myslím, že ta škoda je nevratná. To ale neznamená, že bychom proti tomu neměli bojovat a že bychom se měli nechat umlčet a že bychom neměli proti tomu nahlas protestovat a nenechat se umlčet ani těmito pomluvami, a dokonce ani provokacemi estébáckého charakteru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP