(9.10 hodin)
(pokračuje Tejc)

Takže jestli bych považoval za fatální selhání policejního prezidenta něco, tak je to právě to, že by o tomto hovoru informoval předtím, než Poslanecká sněmovna jako suverén rozhodla.

Slyšeli jsme také, že měl tuto věc oznámit svému nadřízenému - ministrovi vnitra. Ano, tomu nezávislému ministrovi vnitra, kterého vybrala tato vláda, nepochybně po dohodě všech koaličních stran, nepochybně i po dohodě s Miroslavem Kalouskem. Já jsem přesvědčen, že zřejmě policejní prezident vzal případy z minulosti, protože příklady táhnou. A vzpomeňme si na Kubiceho zprávu. No přece ten ministr, který tady teď zastupuje a říká, že se stalo něco nestandardního, byl ten, který předkládal Kubiceho zprávu. A já si nepamatuji, že by on informoval ministra vnitra nebo informoval premiéra o tom, co je v té zprávě, ještě předtím, než šel na výbor. Tak se to nestalo. (Potlesk části poslanců.)

A pokud, pane ministře Kubice, dnes říkáte, že to je nestandardní, mělo by se to prověřit, mělo by se zkoumat, zda nebyl porušen zákon, a dávat toto Generální inspekci, tak byste se měl podívat do zrcadla. Budete se vidět velmi křivě. (Potlesk části poslanců.)

Myslím, že je také potřeba zdůraznit jednu věc. Policejní prezident odpověděl na dotaz poslance Parlamentu, zda má jakékoliv informace o jiných ovlivňováních, o jiných telefonátech, o jiných schůzkách, než které jsme zatím zaznamenali v médiích. Ten dotaz jsem položil já. A položil jsem ho záměrně, protože se mi nelíbí, že se dozvídáme tu z Respektu, tu z jiných novin o tom, kdo koho má ovlivňovat. A chtěl jsem, aby ministr vnitra a policejní prezident řekli, jaké jiné informace mají. A pokud na tuto přímou otázku by policejní prezident nemluvil pravdu, tak by samozřejmě lhal. A já myslím, že lhát se nemá, především se nemá lhát před parlamentním orgánem. A v tom si myslím, že neměl jinou volbu. (Potlesk části poslanců.)

Dámy a pánové, já mám pocit, že za těmi výroky premiéra a ministra Kalouska a dalších je jediné - snaha o odchod policejního prezidenta, snaha o změnu, snaha o to, aby se možná zase mohly kauzy zametat pod koberec. Já si to nepřeji. (Potlesk části poslanců.) A myslím, že ani nelze přecházet ty brutální útoky na policii, kterých se v těchto dnech, týdnech dopouštěl Miroslav Kalousek. A není možné tady nechávat jen tak bez povšimnutí to, že byly svým způsobem premiérem opomíjeny či zlehčovány. Miroslav Kalousek má ve všem jasno: Lže podplukovník Mazánek, lže policejní prezident, lže znalec v kauze CASA, jenom Miroslav Kalousek má pravdu. Nikdy nelže. Každý ať si udělá názor sám, já je soudcovat určitě nebudu. Ale myslím, že pro mě je to skutečně jasné.

Dámy a pánové, každý ví, že já v této Sněmovně ani v kuloárech nepoužívám žádná silná slova, ale myslím, že v souvislosti s těmi výroky pana ministra Kalouska, které tady padly v posledních dnech, týdnech a hodinách, si je mohu dovolit. Mohu si dovolit použít slova, která na mou adresu tady z tohoto místa 6. 6. tohoto roku pronesl Miroslav Kalousek: Pane ministře Kalousku, jste demagog a lhář. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď mám tři přednostní práva. Pořadí bylo paní předsedkyně Klasnová, pan ministr financí, faktická nemůže být uplatněna pokud není rozprava. Přednostní právo samozřejmě vám umožní vystoupit, paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová byla před vámi, pane ministře, hned poté dostanete slovo, poté další přednostní právo pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika a poté další přihlášky. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Já přistupuji se dvěma návrhy na změnu pořadu schůze. Jedním z těchto návrhů - prvním z těchto návrhů je zařazení tisku 351, novela Ústavy České republiky, do třetích čtení dnes po pevně zařazených třetích čteních, nebo jako první bod - vidím, že pan Stanjura na mě gestikuluje a je mi to jedno, ale jako třetí čtení nebylo bohužel zařazeno, bylo zařazeno pouze do druhého čtení, byla zkrácena lhůta na 48 hodin a dnes bychom tedy měli finálně hlasovat o této důležité změně Ústavy o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Dámy a pánové, ale to není jediná věc, kterou navrhuji dnes na pořad schůze. Já před vás předstupuji s návrhem na zařazení nového bodu programu této schůze. Přistupuji s návrhem na zařazení bodu vysvětlení nemístného chování a vměšování ministra Kalouska do vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA. Reaguji tak na to, co se stalo včera během bezpečnostního výboru, a také na to, co se posléze objevilo v médiích. Já navrhuji tento bod zařadit jako první bod této schůze.

Jménem poslaneckého klubu Věcí veřejných říkám, že považujeme telefonáty ministra financí Kalouska policejním vyšetřovatelům a podle včerejších informací i policejnímu prezidentovi za naprosto nepřijatelné. Považujeme to za chování, které je pro ministra, pro demokratického ministra, naprosto neakceptovatelné. Policejní prezident nemusí dokazovat, co mu pan Kalousek ve třech telefonátech říkal, už samotné telefonáty jsou nepřijatelné. A pokud pan ministr Kalousek zpochybňuje obsah telefonátů, protože nakonec nikdo jsme nebyli svědky těchto telefonátů, nemůže ale zpochybnit své výroky v médiích, nemůže zpochybnit to, co zde řekl na plénu Poslanecké sněmovny například v úterý při hlasování o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Jsem přesvědčena, že Kalouskovy mediální výroky o policejním státě, estébáckých metodách, o zkorumpovaných policejních vyšetřovatelích, o tom, že by měli být policejní vyšetřovatelé odstíháni za vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA, to jsou výroky, které já považuji za velmi závažné, a jsem přesvědčena, že překročily veškeré hranice funkce ministra, zpochybňují jeho kompetenci a co hůř, zpochybňují autoritu celé této vlády. (Potlesk části poslanců.) Miroslav Kalousek neútočí pouze na vyšetřovatele. Miroslav Kalousek zpochybňuje nezávislý výkon policie a princip dělení moci v České republice.

Vím, že dnes bude zasedat výbor pro bezpečnost, vím, že tam se tato kauza bude řešit. Já jsem přesto přesvědčena, že závažnost této kauzy vyžaduje, abychom se o ní bavili zde, zde na plénu Poslanecké sněmovny, aby všichni zákonodárci se mohli vyjádřit a především aby se vyjádřil Miroslav Kalousek ke svému chování, aby se vyjádřil i ministr vnitra Kubice k tomu, jestli dochází k nějakému nemístnému chování policie. Jestli tady skutečně máme policejní stát, jestli tady skutečně máme policejní šikanu, jestli tady skutečně vládnou nějací estébáci. To jsou velmi silné výroky a musí se k nim vyjádřit i ministr vnitra a především si myslím, že se má vyjádřit premiér této země. Pan premiér Nečas se má vyjádřit, proč tiše toleruje takto nemístné chování významného člena svého kabinetu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobré ráno, vážené dámy a vážení pánové.

Já pana poslance Tejce uklidním. Já opravdu, byť bych nemusel, rád před Generální inspekci bezpečnostních sborů své důkazní břemeno ponesu. Telefon se odehrál po cestě na Velehrad v autě, já jsem v autě neseděl sám, uvedu svědky, které uvedu. Podrobnosti běžného pracovního styku ministra financí. Ministr financí nemůže nekomunikovat s policejním prezidentem, s šéfem BIS. (Smích v sále.) Upřímně řečeno, v době sestavování rozpočtu, dámy a pánové, ministr financí komunikuje naprosto běžně v běžném pracovním styku, tak jako policejní prezident chodí na Ministerstvo financí, což mohu doložit návštěvní knihou. Jestli prostě zpochybňujete běžný pracovní styk, tak to prostě spíš zpochybňuje možnost policejního prezidenta jednat se členy vlády. On prostě běžně jedná s členy vlády.

Nicméně já to důkazní břemeno - já to důkazní břemeno velmi rád ponesu podáním Generální inspekci bezpečnostních sborů a uvedením svědků, protože od toho, ve vší úctě, dámy a pánové, tady není vaše exhibice, ale od toho je Generální inspekce bezpečnostních sborů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP