(11.00 hodin)
(pokračuje Bárta)

Mě tam zaujalo to, že pan ministr Kalousek se ptá pana poslance Skokana: Já jsem ti neschválil nějakou dotaci? Já jsem ti neschválil nějakou dotaci, a ty jsi proto na mě zlý.

Ano, dámy a pánové, to je podstata uvažování ministra Kalouska. To je podstata toho bahna, ve kterém je tato koalice. To je podstata toho, proč teď budeme odrbávat občany, budeme podvádět umělým navyšováním příjmů státního rozpočtu, abychom mohli dávat a slibovat dotace těm jednotlivým politikům v koalici, protože koalice je čím dál tím dražší. Čím dál tím dražší je každý ten poslanec, který tady má zvedat ruku a ztrapňovat se, protože ten, který je v koalici, ví, že tady za ty dva roky nebude. Ten se přece potřebuje do smrti zajistit. Ten se přece bojí, co bude dál. A tak holt ta koalice čím dál tím víc stojí. Na úkor platů učitelů! Na úkor platů policistů! Na úkor všech občanů České republiky! To je podstata toho podvodu, který tady nyní máme schválit!

A aby toho nebylo málo, dámy a pánové, Ministerstvo obrany v koaliční smlouvě mělo detailně analyzovat, jestli lze, nebo nelze dále na Ministerstvu obrany šetřit. Ministerstvo obrany místo toho, aby provedlo analýzu, jak šetřit, prosadilo v koalici Bílou knihu za velké účasti bohužel poslance zvoleného za Věci veřejné Viktora Paggia a místo toho se konstatovalo v Bílé knize: Na obranu musíme dát více peněz. To, co bylo v koaliční smlouvě, to neplatí. My mezitím přišli na to, že máme velké závazky. A v tomto kontextu ministr spojený s kauzou ProMoPro, ministr obrany, a z druhé strany ministr financí, spojený bezesporu už jenom svou obrovskou iniciativou v boji za nevydání paní poslankyně Parkanové, jednoznačně stáli u podstaty stejné věci jménem rozpočet Ministerstva obrany.

Dámy a pánové, leží tam 20 mld. ročně. To je přesně to, co vybereme tím zvýšením DPH. A to je přesně to, kde nám teď těch 650 mil. na letadlech CASA chybí, a je to přesně to, kde máme ještě bezesporu hromadu dalších takovýchto roztomilých zakázek, jako je kupříkladu dneska debata o prodloužení nadzvukových stíhacích letounů, o kterých by se mělo systémově debatovat, jestli si je nemůžeme, nebo nemůžeme dovolit. Ale pozor, v tom je zase ten vtip! Když my teď zvýšíme DPH a budeme předpokládat, že vybereme o 20 mld. více, i když je jednoznačné, že je nevybereme, tak v lednu příštího roku ministr Kalousek řekne: Musíme Lessymu snížit plat, protože byl na měl zlej. A to je jednoduchý a rychlý, protože na těch gripenech šetřit nemůžeme, protože to vyžaduje hromadu času. Jo, kdybychom to věděli dopředu, že v této situaci budeme, to bychom se nad těmi systémovými škrty mohli zamyslet, ale to teď nemůžeme. Teď na to máme málo času. Teď musíme narychlo škrtat. Loni to byl Dobeš, protože mě bodl kružítkem do zadku, protože mě naštval, tak prostě nedáme platy učitelům. Teď je to Lessy a nedáme peníze policistům! A ještě je to policejní zvůle! A ještě je to policejní stát! A kdyby náhodou to policejní stát nebyl, tak za to může ABL, tak za to může Bárta s Morozem.

Já bych rád připomněl panu ministrovi Kalouskovi v této souvislosti to, že jsem si vždycky u něj vážil logiky a inteligence, se kterou dělal politiku. Ale prohlásit, že policií vydaný Bárta, policií vydaný a souzený Bárta řídí policii, to je intelektuální majstrštyk pana ministra Kalouska, který s ohledem na jeho vysoké IQ mě spíše vede k tomu, že by stálo za to, aby pan ministr Kalousek navštívil specializované zařízení svého přítele pana ministra Hegera ve Zvonokosech a psychiatrická analýza duševního stavu pana ministra Kalouska byla předmětem hluboké analýzy v zájmu nejenom pana ministra Kalouska, ale v zájmu státu.

Dámy a pánové, je to podvod, je to lež, a protože se to celé bortí, protože to hnije, protože to smrdí, protože tady sedí Vysloužil schovaný za počítačem a bojí se, protože ví, že hlasoval pro podvod, protože ví, že to hnije a smrdí, tak čím dál tím víc si můžeme dovolit v tuto chvíli se dostat do situace, že ty lži pana Kalouska jsou čím dál tím průhlednější, jednodušší, že je čím dál tím jednodušší ho nachytat na tom, jak mu tečou nervy a jak to celé jde do pekel.

Dámy a pánové, nezvyšujte DPH! Je to podvod nejenom na voliče, ale i na vás. Máte myslím tady mnoho z vás velké ego a nenechte ze sebe dělat voly. (Potlesk poslanců ČSSD a VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím paní poslankyni Helenu Langšádlovou.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si vás dovoluji požádat o podpoření pozměňovacího návrhu, který jsem projednala již na rozpočtovém výboru a bude hlasován v části A pod body 29 až 34.

Tento pozměňovací návrh kromě fiskálních úspor přinese i výrazné zjednodušení jak pro Českou správu sociálního zabezpečení, tak pro jednotlivé úřady práce, ale především pro jednotlivé zaměstnavatele a zaměstnance. Zaměstnavatel bude předkládat, pokud bude tento pozměňovací návrh přijat, pouze jeden dokument měsíčně a z tohoto dokumentu již budou moci čerpat jednotlivé úřady, budou si vzájemně předávat informace a ani zaměstnavatel nebude muset potom s jednotlivými potvrzeními od zaměstnavatele docházet na tyto úřady a opravdu dojde k výraznému zjednodušení pro všechny subjekty.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Langšádlové. Faktická poznámka pan poslanec Michal Babák. Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Dobrý den, paní předsedající, dámy a pánové, já jenom velice krátce reakce na slova pana ministra Kalouska ohledně našeho pozměňovacího návrhu.

Pane ministře prostřednictvím předsedající, v podstatě náš pozměňovací návrh odkazuje na zákon o jednotném inkasním místu, který navrací sazby 14 a 20 %, to znamená nezavádí sazbu 17,5 %, jak vy si mylně myslíte. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Nyní se hlásí s přednostním právem pan kolega Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se samozřejmě ráno také zapojil do slovní debaty, která tady probíhala. Týkala se nepochybně důležité věci - vyjadřování se ministra financí na adresu Policie České republiky. Ale troufám si tvrdit, že zákon, o kterém budeme za malou chvíli hlasovat, je tisíckrát důležitější než jakákoliv diskuse o tom, jestli by měl premiér odvolat ministra financí, nebo ne.

To, co tady teď budeme schvalovat, ovlivní životy 10 milionů obyvatel České republiky, a to tak, že okamžitě, a to tak, že bezprostředně. To, co tady budeme za malou chvíli schvalovat, ovlivní hospodářský vývoj naší země v příštích letech. Toto je to podstatné. I když je určitě důležité mluvit o letounech CASA, o tom, jakou roli v tom hráli jednotliví představitelé politických stran nebo politického života, i když je důležité mluvit o tom, že by se policejní vyšetřování nemělo ovlivňovat, tak já bych byl velmi nerad, kdyby ve stínu těchto afér vládní koalice zaniklo rozhodování o podstatných, důležitých věcech, které tady v Poslanecké sněmovně mimo jiné také dnes budeme řešit a bude každý z nás rozhodovat. Toto je to důležité, toto je to skutečně podstatné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP